In 2025 ontvangen Nederlandse huishoudens opnieuw een hogere rekening voor de waterschapsbelastingen. Voor huiseigenaren met een gezin betekent dit een stijging van gemiddeld 35 euro, terwijl alleenstaande huurders circa 15 euro meer zullen betalen. De verhoging komt voort uit de groeiende investeringen die waterschappen moeten doen om Nederland te beschermen tegen weersextremen en om waterzuivering te verbeteren.
Voor een gezin van vier personen met een eigen woning ter waarde van 370.000 euro komt de waterschapsbelasting in 2025 uit op ongeveer 483 euro, ten opzichte van 448 euro in 2024. Alleenstaande huurders betalen gemiddeld 203 euro, een stijging vanaf 188 euro dit jaar.
Vincent Lokin, bestuurslid bij de Unie van Waterschappen, benadrukt de noodzaak van deze verhogingen. “De ramp die recent in de regio Valencia in Spanje plaatsvond, toont hoe extreem het weer tegenwoordig kan zijn. Ook in Nederland zien we vaker piekbuien en langere perioden van droogte. De dijken die op het huidige klimaat berekend zijn, moeten worden versterkt, en ook het zuiveren van rioolwater en het waarborgen van schoon en gezond water vragen toenemende aandacht. Dat kost simpelweg meer geld. Ik verwacht dat de waterschapsbelastingen de komende jaren blijven stijgen, want goed waterbeheer is essentieel om Nederland bewoonbaar en leefbaar te houden.”
De tarieven verschillen per waterschap, afhankelijk van regionale omstandigheden zoals de ligging en aard van het gebied, het aandeel natuur en de aanwezigheid van dijken. Ook stijgen de kosten van materialen en diensten die de waterschappen inkopen, zegt Lokin. “De gemiddelde verhoging komt landelijk op 8 procent uit, hetzelfde percentage geldt voor agrarische en andere bedrijven. We begrijpen dat dit voor veel mensen een lastige boodschap is. Waterschappen bieden dan ook mogelijkheden voor kwijtschelding of betalingsregelingen voor wie de aanslag niet kan betalen.”
De Unie van Waterschappen baseert haar verwachting op de voorstellen van de 21 waterschapsbesturen, die binnenkort de uiteindelijke tarieven zullen vaststellen. De belastingaanslagen worden rond 1 maart 2025 verzonden.
Eerlijker voor de boeren en de maatschappij.
Het pleidooi voor meer overleg in het kader van grensoverschrijdend waterbeheer met Duitsland en België, maar ook met Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland, is wel steekhoudend. Het stroomgebied van de Rijn beslaat naast Nederland immers Zwitserland, Duitsland en Frankrijk. Stroomgebied van de Maas beslaat naast Nederland ook Frankrijk, Luxemburg, België en Duitsland. Voor zover ik weet zijn er in waterschapverband slechts een aantal pilots hier momenteel concreet mee bezig o.a. via het ontwerpen en operationaliseren van grensoverschrijdend waterbeheer rondom de Overijsselse Vecht en ook voor delen van het Roer stroomgebied dat aansluit op de Maas. Ruimte voor de rivieren in Nederland gaat maar beperkte impact hebben als niet eenzelfde inhaalslag gaat plaatsvinden in de bovenstrooms genoemde landen.
Acht kennisinstituten uit Nederland, België, Duitsland en Luxemburg gaan daarom onder coördinatie van Deltares onderzoek doen naar beter beheer van grensoverschrijdende regionale stroomgebieden. De watersnood in juli 2021 heeft geleerd dat autoriteiten hier geen goed overzicht over hebben en dat kennis over de overstromings- en droogterisico’s langs de kleinere grensoverschrijdende zijrivieren van de Maas en Rijn nog heel versnipperd is.
Het artikel stelt terecht dat voor grensoverschrijdend waterbeheer nog te weinig urgentie is.