secundair logo knw 1

Afbeelding: de pilot Gekanaliseerde Hollandsche IJssel was een van de duurzaam aanbestede projecten

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is als vierde geëindigd op de ranglijst van meest duurzame publieke opdrachtgevers. Op deze lijst van Bouwend Nederland is Stichtse Rijnlanden het hoogst genoteerde waterschap.

In opdracht van Bouwend Nederland, de branchevereniging van bouwbedrijven, analyseerde de Stichting Aanbestedingsinstituut Bouw & Infra de rol die duurzaamheid speelt bij openbare aanbestedingen. De provincie Noord-Brabant bleek de meeste duurzame aanbesteder, gevolgd door de gemeenten Amersfoort en Hollands Kroon. Op de vierentwintigste plek was Hoogheemraadschap Delfland het tweede waterschap op de lijst.

Voor deze top 25 zijn alle openbare aanbestedingen uit 2018 geanalyseerd. De eerste schifting was het aantal openbare aanbestedingen. Er bleken 83 publieke opdrachtgevers die minimaal 7 projecten openbaar hebben aanbesteed. De gunningscriteria met de meeste impact op duurzaamheid werden het zwaarst beloond.

Waterschappen minst duurzame aanbesteder
Uit de analyse blijkt dat de Rijksdiensten in 2018 procentueel het vaakst duurzame gunningscriteria procentueel toepasten (53,4%). Provincies deden dat bij 31,7% van hun aanbestedingen, gevolgd door gemeenten (27,9% ). De waterschappen bleven daar in 2018 bij achter. Ze pasten bij 22,6% van hun aanbestedingen duurzame gunningscriteria toe. Bij de Stichtse Rijnlanden werden acht projecten met bouwkundige aspecten geregistreerd. Daarvan scoorden er vier op duurzaamheid.

 

MEER INFORMATIE
Analyse Duurzaamheid in openbare aanbestedingen 2018 (PDF)

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.