Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) en Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) worden in 2023 aandeelhouder van Slibverwerking Noord-Brabant (SNB). Ze verwerven elk 14 procent van de aandelen en betalen daarvoor elk 7,6 miljoen euro.
SNB is een vennootschap met vijf waterschappen als aandeelhouder, te weten Aa en Maas, Brabantse Delta, De Dommel, Scheldestromen en Vechtstromen. Ongeveer twee jaar geleden namen de vijf aandeelhouders het besluit het aandeelhouderscollectief uit te breiden, om stabiliteit en continuïteit in de afvalwater- en slibketen te vergroten en marktrisico’s te verkleinen.
Met de toetreding van HDSR en WBL wordt de gewenste versterking van het collectief gerealiseerd. De nieuwe leden nemen aandelen over van de drie grootste aandeelhouders, te weten Aa en Maas, De Dommel en Brabantse Delta.”Gevolg van deze transactie is dat de zeven aandeelhouders ongeveer evenveel zeggenschap krijgen”, schrijft SNB in een persbericht.
HDSR was al klant van SNB, WBL wordt dit na deze transactie ook. “Op dit moment is maar 60 procent van het zuiveringsslib dat SNB verwerkt, afkomstig van de eigen aandeelhouders. Met de inbreng van de nieuwe aandeelhouders zullen we over een aantal jaren, als lopende overeenkomsten aflopen, de volledige verwerkingscapaciteit van SNB kunnen inzetten voor eigen aandeelhouders. Dat zorgt voor stabiliteit en zekerheid”, stelt algemeen directeur Silvester Bombeeck van SNB.
In 2021 verwerkte SNB ruim 433.000 ton zuiveringsslib in de slibverwerkingsinstallatie op Moerdijk. Een deel daarvan was afkomstig van twee andere waterschappen, Wetterskip Fryslân en Waterschap Rivierenland.
In het genoemde Stowa rapport wordt een onderscheid gemaakt naar:
Op basis van de nadere uitwerking kunnen technologen en beleidsmedewerkers van waterschappen een gefundeerde keuze maken voor een natuurlijk systeem, afhankelijk van de specifieke situatie op een RWZI en de gekozen opties:
A. Toepassing van een enkel systeem als ‘stand alone’ techniek als uitbreiding van de RWZI, voor upgrading van het effluent (afloop nabezinktank).
B. Als inpassing in een integraal natuurlijk systeem wat naast effluentbehandeling ook recht doet aan de omgeving en waarbij functies zoals het creëren van natuurlijk, levend water, effluentbuffering, recreatie en natuur gecombineerd worden.
De Waterharmonica's nemen de meeste ruimte in, zeker omdat voor een goede verwijdering van medicijnen laag tot zeer lage belaste Waterharmonica's nodig zijn (zie ook Stowa 2013-07). Dus een hydraulische belasting van zeker niet meer dan 0,05 m/dag. Ofwel een ruimte beslag van 2,5 tot 3,75 m2 per inwoner.
Het totale debiet aan gezuiverd afvalwater in Nederland is ca. 2.000.000 m3 per jaar (CBS, data 2020). Dit zou dan neerkomen op een totaal netto ruimte beslag van 4.000 ha in heel Nederland. Zeg 5.000 tot maximaal 10.000 ha. Dit lijkt veel, maar het is wel met gestapelde belangen en mogelijkheden. Stel 25 cm waterberging: 10.000.000 waterberging, stel dat een kwart van de Waterharmonica's als KRW-waardig wordt beschouwd (is best wel reëel): 500 tot 1.000 ha.... En dan nog recreatie, natuur, CO2-vastlegging, stikstofrechten? Vrienden maken, bufferzones rond de rwzi's. Een voorbeeld van een zoektocht, uitgevoerd door het Wetterskip Fryslân: http://www.waterharmonica.nl/reports/LW289-47_005-rapd02-waterharmonica.pdf. Op weg naar 2027?
Ruud Kampf
Rekel/water