0
0
0
s2smodern

De stemwijzer MijnStem voor de waterschappen is tot nu toe 1,2 miljoen keer ingevuld. Daarmee is het aantal mensen dat de stemwijzer voor waterschappen raadpleegt groter dan het aantal kiezers dat MijnStem bezoekt voor advies over de provinciale verkiezingen. Dat zijn er in totaal 750.000, laat Nicolette Ouwerling van Citisens, de ontwikkelaar van MijnStem, weten.

Ouwerling zegt dat na het weekend de verhouding is gewijzigd. “Afgelopen weekend waren er nog iets meer invullers voor de provincie. Sinds gisteren is de verhouding 60-40.”

Op basis van ervaringen met eerdere verkiezingen stelt Citisens dat het aantal mensen dat de stemwijzer raadpleegt sterk toeneemt in de twee dagen voor de verkiezing en op de verkiezingsdag zelf. MijnStem is de enige stemhulp voor provincies en alle 21 waterschappen, aldus Citisens dat online publieksonderzoek en consultatie opzet en organiseert.

Onderzoek
De stemwijzer is gemaakt op basis van stellingen. Daarvoor heeft het bureau onderzoek gedaan onder 5.000 Nederlanders. Daarbij is in kaart gebracht welke verkiezingsthema’s het meest belangrijk werden gevonden door de respondenten. “Daarnaast hebben we ons gebaseerd op de partijprogramma’s en (andere) input van de partijen zelf”, stelt Ouwerling.

Voor de selectie van de stellingen is het bureau langs gegaan bij alle waterschappen, waar in sessies met de politieke partijen over op opzet van de stemwijzer werd gepraat. Bij het selecteren gaven twee zaken de doorslag, aldus Ouwerling: actualiteit en uiteenlopende standpunten.

Engelstalige versie
Voor 6 van de 21 waterschappen maakte Citisens een Engelstalige versie van de stemhulp. Ouwerling: “Dat deden we omdat EU-burgers die in Nederland wonen, ook mogen stemmen voor de waterschapsverkiezingen.” Momenteel zijn deze Engelse versies 10.000 keer ingevuld, aldus Citisens.

 

MEER INFORMATIE
Website MijnStem

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.