secundair logo knw 1

De stemwijzer MijnStem voor de waterschappen is tot nu toe 1,2 miljoen keer ingevuld. Daarmee is het aantal mensen dat de stemwijzer voor waterschappen raadpleegt groter dan het aantal kiezers dat MijnStem bezoekt voor advies over de provinciale verkiezingen. Dat zijn er in totaal 750.000, laat Nicolette Ouwerling van Citisens, de ontwikkelaar van MijnStem, weten.

Ouwerling zegt dat na het weekend de verhouding is gewijzigd. “Afgelopen weekend waren er nog iets meer invullers voor de provincie. Sinds gisteren is de verhouding 60-40.”

Op basis van ervaringen met eerdere verkiezingen stelt Citisens dat het aantal mensen dat de stemwijzer raadpleegt sterk toeneemt in de twee dagen voor de verkiezing en op de verkiezingsdag zelf. MijnStem is de enige stemhulp voor provincies en alle 21 waterschappen, aldus Citisens dat online publieksonderzoek en consultatie opzet en organiseert.

Onderzoek
De stemwijzer is gemaakt op basis van stellingen. Daarvoor heeft het bureau onderzoek gedaan onder 5.000 Nederlanders. Daarbij is in kaart gebracht welke verkiezingsthema’s het meest belangrijk werden gevonden door de respondenten. “Daarnaast hebben we ons gebaseerd op de partijprogramma’s en (andere) input van de partijen zelf”, stelt Ouwerling.

Voor de selectie van de stellingen is het bureau langs gegaan bij alle waterschappen, waar in sessies met de politieke partijen over op opzet van de stemwijzer werd gepraat. Bij het selecteren gaven twee zaken de doorslag, aldus Ouwerling: actualiteit en uiteenlopende standpunten.

Engelstalige versie
Voor 6 van de 21 waterschappen maakte Citisens een Engelstalige versie van de stemhulp. Ouwerling: “Dat deden we omdat EU-burgers die in Nederland wonen, ook mogen stemmen voor de waterschapsverkiezingen.” Momenteel zijn deze Engelse versies 10.000 keer ingevuld, aldus Citisens.

 

MEER INFORMATIE
Website MijnStem

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.