secundair logo knw 1

De stemwijzer MijnStem voor de waterschappen is tot nu toe 1,2 miljoen keer ingevuld. Daarmee is het aantal mensen dat de stemwijzer voor waterschappen raadpleegt groter dan het aantal kiezers dat MijnStem bezoekt voor advies over de provinciale verkiezingen. Dat zijn er in totaal 750.000, laat Nicolette Ouwerling van Citisens, de ontwikkelaar van MijnStem, weten.

Ouwerling zegt dat na het weekend de verhouding is gewijzigd. “Afgelopen weekend waren er nog iets meer invullers voor de provincie. Sinds gisteren is de verhouding 60-40.”

Op basis van ervaringen met eerdere verkiezingen stelt Citisens dat het aantal mensen dat de stemwijzer raadpleegt sterk toeneemt in de twee dagen voor de verkiezing en op de verkiezingsdag zelf. MijnStem is de enige stemhulp voor provincies en alle 21 waterschappen, aldus Citisens dat online publieksonderzoek en consultatie opzet en organiseert.

Onderzoek
De stemwijzer is gemaakt op basis van stellingen. Daarvoor heeft het bureau onderzoek gedaan onder 5.000 Nederlanders. Daarbij is in kaart gebracht welke verkiezingsthema’s het meest belangrijk werden gevonden door de respondenten. “Daarnaast hebben we ons gebaseerd op de partijprogramma’s en (andere) input van de partijen zelf”, stelt Ouwerling.

Voor de selectie van de stellingen is het bureau langs gegaan bij alle waterschappen, waar in sessies met de politieke partijen over op opzet van de stemwijzer werd gepraat. Bij het selecteren gaven twee zaken de doorslag, aldus Ouwerling: actualiteit en uiteenlopende standpunten.

Engelstalige versie
Voor 6 van de 21 waterschappen maakte Citisens een Engelstalige versie van de stemhulp. Ouwerling: “Dat deden we omdat EU-burgers die in Nederland wonen, ook mogen stemmen voor de waterschapsverkiezingen.” Momenteel zijn deze Engelse versies 10.000 keer ingevuld, aldus Citisens.

 

MEER INFORMATIE
Website MijnStem

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Tja Jos, Nederland weer van “ons”. Het lijkt mij dat er verschillende “ons” zijn. In veel herken ik mij niet. Kennelijk behoor ik tot een ander “ons”. De “plannen”, ik word er nogal verdrietig van. Ik heb veel bewondering voor jou strijd en lees jouw publicaties graag.
Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!
Goed dat er naar de toelatingseisen voor individuele middelen wordt gekeken, maar realiseer je dat de giftigheid in het water veroorzaakt wordt door de cocktail aan middelen. Voor het waterleven zijn het naast de bestrijdingsmiddelen ook de PAK's, zware metalen en ammoniak die schade aanrichten. Gezamenlijk zijn ze er voor verantwoordelijk dat meer dan een derde van de Nederlandse oppervlaktewateren zo giftig is dat de biologische doelen niet gehaald kunnen worden. En dan zijn er nog de 'nieuwe stoffen' die vanwege persistentie en specifieke gevaren voor de mens en het milieu schadelijk zijn.
@Bertha AntonissenDat lijkt me uitgesloten. Die bufferstroken zijn Europees voorgeschreven en dienen ook ter voorkoming van afspoeling meststoffen naar het oppervlaktewater. Overschrijding van de nitraatnorm voor KRW-wateren is voor zo ver ik weet de veruit grootste / meest algemene oorzaak van het niet halen van de KRW-normen voor de KRW-wateren. 
Mooi initiatief! We hebben nog 2,5 jaar.....