0
0
0
s2smodern

Watertechbedrijven proberen het hoofd boven water te houden in crisistijd. Aan Jantienne van der Meij, directeur van TKI Watertechnologie & Liaison officer WaterCampus, de vraag hoe het kabinetsbeleid er de komende jaren na de coronacrisis moet uitzien om de sector overeind te houden.

door Rens Nijholt

Logo stemmen voor water kader Van der Meij: “Allereerst moet het ondersteunen van bedrijven niet stoppen als iedereen gevaccineerd is en de coronamaatregelen opgeheven zijn. Want de impact volgt in een soort golfbeweging. Dat is een logische, maar wel een belangrijke boodschap die we als TKI willen meegeven. 

Wat minstens zo belangrijk is, is het blijven investeren in innovatie. Tijdens een TKI webinar over corona in de watertechnologiesector van vorig jaar, sprak één van onze sprekers over de geleerde lessen uit de economische crisis van 2008. Toen bleek dat bedrijven die bleven investeren in innovatie uiteindelijk beter uit de crisis kwamen, dan de bedrijven die dat niet deden. Deze bedrijven waren weerbaarder om nieuwe zaken op te pakken en om door te groeien. Daar kan de overheid mee helpen, want dan heb je het over het innovatiebeleid. Omdat de watertechnologiesector grotendeels verbonden is met de (semi-)overheid als waterschappen, gemeenten en drinkwaterbedrijven roepen we op om innovatieprojecten door te laten gaan en vooral niet uit te stellen.

Als je niet meegaat in de nieuwe ontwikkelingen heb je straks een mindere positie om verder te groeien. Kijk maar naar het thuiswerken en het gebruik maken van technologie. Je loopt als bedrijf achter als je dat nu niet doet.” 

Welke uitdaging(en) heeft de sector na de crisis?
“Een crisis is ook een goede aanleiding om zaken anders te doen of te versnellen. Met de bedrijven uit de sector zien we vooral veel kansen. Zoals in veel sectoren zal het digitale werken toenemen. Daarnaast volgt er een grote inhaalslag van uitgesteld werk en zal de focus gericht zijn op de verduurzaming van de economie. Binnen TKI zelf hebben we het er ook over gehad.

Veel mensen zien het innovatiebeleid niet dat we hebben. Het topsectoren- en innovatiebeleid draait om vier maatschappelijke uitdagingen: Landbouw, Water en Voedsel, Energietransitie en Duurzaamheid, Gezondheid en Zorg en Veiligheid. Samen met de andere topsectoren werken we aan oplossingen voor die thema's. Dat is een traject van tien jaar. Tijdens het afgelopen kabinet hebben we dat opgezet en daar plukken we nu de eerste vruchten van. Vanuit TKI is de oproep om dit beleid vooral door te zetten, zodat alles wat nu is ingezet ook straks geoogst kan worden.”

Wat heeft de sector nodig na de crisis?
“Innovaties. Met innovaties gaan we maatschappelijke uitdagingen die er nu liggen oplossen. De omslag naar een duurzame en circulaire waterkringloop heeft prioriteit. Dat is belangrijk voor de economie. Natuurlijk zijn de Tozo- en de NOW-regeling nodig voor veel bedrijven. Maar hoe bepaal je wanneer de crisis is afgelopen? Als straks de maatregelen worden opgeheven, zijn we dan ook uit de crisis? Of gaan dan juist nog veel bedrijven omvallen en zitten we in een ander soort crisis? Het is lastig om in die glazen bol te kijken.”

De Watercoalitie peilt de gevolgen van de coronacrisis bij waterbedrijven. Uit de peiling van juli vorig jaar bleek dat de watersector relatief weerbaar is. Waar staan we nu?
“Inmiddels hebben we zeven keer gepeild en de resultaten van januari zijn net binnen. Daarin zien we zeker dat de sector negatieve gevolgen ondervindt van de pandemie. Er wordt vooral een geslonken werkvoorraad verwacht en het aantal bedrijven dat ondersteunende regelingen nodig heeft, stijgt. Die cijfers waren eerder gedaald. We zien echt een uitgesteld effect.

Dat zagen we ook bij de vorige lockdown in maart. Toen zag je in april de eerste tekenen en in mei pas het echte effect. Dat effect zette door tot september. In december was alles weer redelijk normaal. Toen kwam de tweede lockdown en daar zie je nu de impact van. Waarschijnlijk zal het effect in februari nog beter zichtbaar zijn. Maar ondanks dat de bedrijven nu minder werk (in het vooruitzicht) hebben, geeft 40 procent aan dat ze geen omzetverlies verwachten. Als je terugkijkt naar de afgelopen zeven peilingen is dat het hoogste percentage tot dusver.”

Het merendeel van de ondervraagden gaf destijds aan geen of nauwelijks financiële problemen te verwachten. Is dat nog steeds zo? 
“Ja, het beeld is vergelijkbaar. Ongeveer 4 procent zegt dat ze financiële problemen hebben. Zo’n 8 procent verwacht binnen nu en twee maanden wel problemen. Maar 65 procent verwacht geen financiële problemen. Daarnaast geeft ook nog 21 procent aan dat ze het niet weten. Dat kan zijn omdat ze het echt niet weten of dat ze het niet in willen vullen.”

Is er nog voldoende werk? 
“Op dit moment zegt 13 procent dat ze niet meer voldoende werk heeft voor al het eigen personeel. Dat is het dubbele van december. Maar ten opzichte van juni is het nog de helft (26 procent). Van de ondervraagden is er één bedrijf daadwerkelijk gestopt en er spelen de nodige overnames in de sector. Er zijn bedrijven die puur gericht zijn op Nederland, maar ook veel die leven van export en dat is lastig nu. Bijvoorbeeld als een bedrijf waterzuiveringsinstallaties verkoopt in binnen- en buitenland. Onderhoud in Nederland is relatief gemakkelijk uit te voeren. In het buitenland is het soms een uitdaging. Vaak zijn bepaalde locaties dicht of mag een monteur een gebouw niet in en tijdens de strenge lockdown is reizen erg ingeperkt. Er zijn bedrijven die hun onderhoud virtueel oplossen met een actiecamera of beeldbellen ter plaatse.

Maar het bouwen en opstarten van een nieuwe installatie is een stuk lastiger. Zo’n 22 procent van de ondervraagden geeft aan dat opdrachten, zoals het bouwen van nieuwe installaties, worden uitgesteld. Bedrijven hebben ook last van gestagneerde bestellingen of een gebrek aan benodigde onderdelen. Fabrieken zijn dicht of kunnen niet leveren aan Nederland, omdat bijvoorbeeld China voorrang heeft.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mensen kunnen niet snel genoeg geiinformeerd worden. Tot op heden kent de Belg de klimaatwijziging als iets exotisch op de televisie. De fruitteelt, de landbouw zou zoveel mogelijk moeten aangepast worden aan de nieuwe verwachting. Weer "een nieuw normaal" houdt de bevolking passief.
Ik geef lezingen in landbouw-dorpen. Vlaanderen kennen ze "en daar zal niet gebeuren, wij kennen wel ons klimaat. Onze grootouders hebben het allemaal gekend. Wat ze aan de Noordpool doen kan mij nie schelen". Ik heb het over een 12 tal positive sel-re-enforcing feedbackloops met uitleg uiteraard. En het feit dat dit een spin-off heeft voor de ganse planeet. Het is moeilijk. De laatste keer kwam een man af met een vraag voor gans de zaal. "Als u wil stuur ik naar een psychiatrische instelling. Een.(globale) opwarming met meer dan 2 :. Ideaal voor de barbecue en familiefeesten.. slecht voor de landbouw, droger, hoe kan u dat weten? En u zegt: dit leidt tot conflicten. De mensen gaan meer buitenkomen en elkaar ontmoeten."
Het afschaffen van de Watertoets met de invoering van de Omgevingswet is gewoon géén goed idee. Maak water leidend in de afwegingen over ruimtelijke ontwikkelingen tussen rijk, provincies, gemeenten en waterschappen.. Functie volgt peil! Wat nodig is, is meer realisme en minder 'maakbaarheidsdenken' van stedenbouwkundigen en politici. De Algemene Waterschapspartij wil de rol van de waterschappen juist verstreken. "Want ook na lang overleg stroomt het water nog steeds naar het laagste punt".
Oh, er is 12 miljoen zoek maar "dat heeft geen materiële invloed". Natuurlijk niet. Is dit nou slechte communicatie of gewoon arrogantie? Geen woord van spijt. Of is het ook eigenlijk meer een 'bancair ongelukje', zoals vergeten om de parkeermeter te vullen? De waterschapsbank is geen gewone bank, maar een bank die risicoloos geld uitleent aan overheden. Want de overheid kan niet failliet gaan. En zijn er nog consequenties? Dit jaar geen bonussen en gratificaties voor de directie van de Waterschapsbank? Daar had H2O wel even mogen doorvragen!
De vraag is altijd wat van de opgegeven informatie betrouwbaar is. Nog niet te spreken over de kwaliteit van zuiveren, het toezicht daarop en het toezicht op de "lozers"?
Zo sprak ik vorig jaar overheidsmedewerkers uit Colombia. Zij moesten hun bedrijven zo ver zien te krijgen dat ze aan gingen koppelen op een rwzi. Hoe moeilijk dat wel niet bleek te zijn. Dan moest de overheid in ieder geval al niet moeilijk gaan doen over normeringen in aangeboden afvalwater en dergelijke, want anders gebeurde er gewoon niets.
Ik vrees dat de verkregen informatie erg onbetrouwbaar is.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.