Het KNMI heeft de laatste jaren zes keer een zeer extreme neerslaghoeveelheid gemeten. Dat is veel meer dan daarvoor, constateert onderzoeker Geert Lenderink.

Het staat velen nog helder voor de geest: op 22 en 23 juni 2016 zorgden heftige regen- en hagelbuien voor grote schade. Dat lijkt geen incident; na 2000 waren er in de zomer al zes extreme buien met een neerslaghoeveelheid van boven de 50 millimeter per uur, met zelfs een uitschieter naar 80 millimeter in 2011. “De zes hoogste waarden ooit zijn allemaal deze eeuw gemeten”, zegt Geert Lenderink, klimaatonderzoeker bij het KNMI. “Vóór 2000 is slechts twee keer een neerslag van rond de 50 millimeter per uur geconstateerd. De weerstations van het KNMI meten tegenwoordig meer. Maar ook als je daarmee rekening houdt, is de toename van het aantal zeer zware buien statistisch relevant. Er lijkt iets systematisch aan de hand.”

De buien vonden plaats in de zomer. Zij worden volgens Lenderink veroorzaakt door een heel hoge luchtvochtigheid. “Het gaat om typisch zomerse buien. De dauwpunttemperatuur in de lucht kan dan oplopen tot 24 graden. Eigenlijk een tropische vochtigheid. Daardoor ontstaat een extreme bui. Of beter gezegd, een complex van elkaar opvolgende zeer heftige buien.” Dit verschijnsel hangt samen met de klimaatverandering, vertelt Lenderink. “Een opwarming met 1 graad zorgt voor 7 procent meer vocht en 14 procent meer neerslag.”

Lenderink wijst nog op een andere ontwikkeling: de heftige buien worden grootschaliger. “Er is op meer plaatsen extreme neerslag dan vroeger. Dat komt door de heel hoge dauwtemperatuur. Dan is de verspreiding zeer groot en kunnen buien zich makkelijk ontwikkelen tot buiencomplexen die veel regen geven in een groot deel van Nederland.”

Zullen extreme buien in de toekomst vaker voorkomen? Lenderink denkt van wel. “Op grond van gevonden fysische relaties zal dat zeker zo zijn, naar verwachting in ieder geval tot 2030. Op langere termijn is het wat moeilijker in te schatten, omdat er ook een aantal remmende factoren kan zijn. Dat willen we onderzoeken.”

In Nederland lijken er volgens Lenderink de laatste jaren relatief veel extreme buien te zijn, in vergelijking met andere Europese landen. “In ons land is sprake van een combinatie van vochtige situaties in de zomer en grootschalige fronten. Dat leidt relatief vaak tot heel heftige neerslag. Het KNMI en waterbeheerders werken samen in een project om te kijken welke maatregelen mogelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan het gedeeltelijk weg laten lopen van water naar bergingen.”

Op basis van de KNMI-bevindingen is een artikel over de gevolgen van extreme neerslag voor waterbeheer gepubliceerd op de site van Stichting RIONED.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!