Brigit van Brenk, onderzoeker van de Universiteit Utrecht, wil een methode om water te zuiveren van microverontreinigingen met afval uit de paddenstoelenteelt naar de markt brengen. Om haar startup onderneming op te zetten, krijgt ze ondersteuning van NWO.
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) keert persoonlijke beurzen uit om onderzoekers twee jaar de tijd te geven hun ideeën om te zetten naar een schaalbare commerciële of maatschappelijke startup.
Brigit van BrenkDeel van de beurs is ook het ‘Faculty of Impact coachingstraject’. Dat is bedoeld om meer te leren over ondernemerschap.
Voor een opdracht tijdens haar studie onderzocht Van Brenk biologische oplossingen voor het probleem van microverontreinigingen. “We zagen toen al de potentie van schimmels. Dat idee heb ik verder uitgewerkt in mijn PhD.”
En tijdens haar promotieonderzoek ontdekte Van Brenk dat het niet nodig was om de schimmels te kweken, maar ook dat het restsubstraat (het afval dat overblijft na de oogst van de paddenstoelen), met name schimmeldraden en paardenmest, effectief is in het uit het water zuiveren van microverontreinigingen.
“Schimmels leven van dood plantenmateriaal, bijvoorbeeld champignons, breken de houtstoffen af met enzymen”, legt Van Brenk uit. “Deze enzymen zijn niet alleen in staat om hout af te breken, maar werken ook tegen pfas, medicijnresten en pesticiden. Bovendien is het een duurzame en goedkope oplossing voor het probleem van de microverontreingingen.”
De komende twee jaar gebruikt Van Brenk om het businessplan te maken en verder fundamenteel onderzoek naar de methode te begeleiden. “We zullen moeten laten zien dat de paddenstoelenresten de toxische stoffen daadwerkelijk transformeren naar iets dat de natuur zelf af kan breken. En daarnaast hebben we tijd nodig om voldoende op te schalen, zodat het product echt in de zuivering gebruikt kan worden. Ik hoop dat dit over vijf jaar het geval zal zijn.”
LEES OOK:
H2O Premium: Afvalwater zuiveren met schimmels uit de champignonteelt