0
0
0
s2sdefault

Waterschap Vallei en Veluwe is gestart met het produceren van Kaumera op rioolwaterzuivering Epe. De nieuwe grondstof wordt hier gewonnen uit gezuiverd rioolwater en is een product van de Nereda-technologie.

De Kaumera-installatie op de rioolwaterzuivering in de Gelderse gemeente Epe is de tweede in Nederland en daarmee in de wereld. Waterschap Rijn en IJssel beet een jaar geleden in Zutphen het spits af. Kaumera wordt gehaald uit de slibkorrels die zich vormen bij het Nereda zuiveringsproces. De biobased grondstof wordt gezien als een veelbelovend alternatief voor chemische stoffen en kan in allerlei toepassingen worden gebruikt.

Katrien BijlKatrien Bijl

De installatie in Epe was in mei al gereed, maar is vandaag echt gaan produceren. Dat het nog een halfjaar duurde, komt volgens projectmanager Katrien Bijl van Waterschap Vallei en Veluwe door een langer dan verwachte testfase. “Dit heeft te maken met de coronacrisis. Wij moesten voorzichtig zijn met welke mensen op de zuivering mochten komen. Ook was er nog een probleem bij een van de twee centrifuges in de installatie, waarvoor de medewerkers van de Duitse leverancier pas na een tijd konden langskomen.”


(advertentie)

Vijftig ton per jaar
Eigenlijk is de testfase nog niet voorbij. “De installatie produceert op het ogenblik op kleine schaal Kaumera”, zegt Bijl. “We kijken of de installatie echt stabiel kan draaien en voeren daarvoor het volume langzaam op. Ik denk dat na een maand of twee de beoogde capaciteit van vijftig ton per jaar kan worden gehaald. We leveren meteen Kaumera aan de markt, maar het is nu nog een kwestie van hier en daar een paar liters voor testdoeleinden.”

De jaarlijkse hoeveelheid is beduidend kleiner dan de driehonderd ton, waarop in Zutphen wordt gemikt. Reden is dat daar restwater van zuivelproducent FrieslandCampina wordt verwerkt en in Epe rioolwater. Bijl licht toe: “Bij het restwater is sprake van een constante stroom met een mooie kwaliteit, terwijl de samenstelling en de kwaliteit van het rioolwater van te voren niet bekend zijn en kunnen verschillen. Daarom hebben we ervoor gekozen om de installatie wat kleiner te maken en de komende jaren vooral de markt enthousiast te maken voor het product. Het gaat om een continue kwaliteit die voldoet aan de wensen van de afnemer.”

Diverse toepassingen
De op rwzi Zutphen geproduceerde Kaumera is dit jaar al ingezet als biostimulant in de landbouw, maar er zijn allerlei andere toepassingen denkbaar zoals brandvertrager in de bouw. Voor Kaumera in Epe zullen de afzetmogelijkheden waarschijnlijk beperkter zijn, vertelt Bijl. “Het is een uitdaging om stoffen als zware metalen en medicijnresten uit rioolwater te halen. De vraag is: bij welke toepassingen van Kaumera wordt dan voldaan aan de veilige norm? Daarover loopt binnen het Kaumera-consortium een onderzoek. Voor een toepassing als coating van meststoffen kunnen we de grondstof al prima leveren, maar voor het rechtstreeks gebruik in meststoffen doen we het nog niet.”

 'Ik verwacht dat we nog slimmere manieren vinden om Kaumera uit rioolwater te halen'

De interesse van de markt voor de nieuwe grondstof blijkt groot. Het is volgens Bijl belangrijk om goed de verwachtingen te managen, omdat de hoeveelheden in Epe en Zutphen – ook als het maximum wordt bereikt – beperkt zijn. “Er is daarom een Kaumera Market Hub in het leven geroepen, waarin alle betrokken partijen zijn vertegenwoordigd. Hierin kunnen we ons volledig focussen op de afzet en dat werkt veel beter.”

Bijdrage aan circulaire economie
Waterschap Vallei en Veluwe heeft een kleine 2,2 miljoen euro gestoken in het traject van ontwerp tot en met realisatie van de Kaumeraproductie op rwzi Epe, met hulp van financiële bijdragen. Voorlopig gaat de kost voor de baat uit. “Wij wisten vooraf al dat we met zo’n installatie op basis van rioolwater niet direct een goede business case hebben, al sparen we wel geld uit op het verwerken van slib. We doen het vooral voor het leveren van een bijdrage aan de circulaire economie en de doorontwikkeling naar een waardevol product voor een goede prijs.”

Bij de totstandkoming van Kaumera werken diverse partijen samen: de waterschappen Rijn en IJssel en Vallei en Veluwe, TU Delft, Royal HaskoningDHV, STOWA, Energie en Grondstoffenfabriek, FrieslandCampina en Chaincraft. Ook Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Waterschap Noorderzijlvest, Waterschap Vechtstromen en Waterschapsbedrijf Limburg leveren een bijdrage en dachten mee bij de realisatie van de installatie in Epe.

“Ik ben er trots op dat we als watesrchappen het samen doen en ook met bedrijven”, zegt Bijl. “Als de resultaten in Epe goed zijn, hebben de andere waterschappen interesse om zelf ermee te beginnen. Ik verwacht dat we nog slimmere manieren vinden om Kaumera uit rioolwater te halen. Versie 2.0 zogezegd.”


MEER INFORMATIE
Vallei en Veluwe over start productie
Toelichting op Kaumerafabriek in Epe
Korte video over werking installatie
H2O-bericht: eerste levering in Zutphen
H2O-bericht: start Kaumerafabriek Zutphen

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Dag Hans: ik deel je gedachtengang. Er is één nadeel. Het draagt weer bij aan de ‘bestuurlijke drukte’ waar we allemaal last van hebben. Ik vind de optie waarbij geborgden een kwaliteitszetel krijgen, met een maximum van drie per waterschap, daarom ook een aantrekkelijke optie.
Groet van Adriaan
Citaat: 'De Unie wijst erop dat de waterschappen komend jaar meer dan ooit tevoren investeren in veilige dijken en in schoon en voldoende water: 1,8 miljard euro.' Maar de Unie 'vergeet' te melden dat deze 1,8 miljard de opbrengst is van de Watersysteemheffing voor alle waterschappen samen. Dat is dus niet *extra* geld, maar reguliere financiering van droge voeten en schoon water. Het is mooi om dit geld voor de kerntaken van de waterschappen te labelen als een klimaatbeheer, maar er blijft dus extra geld nodig om, zoals de Unie stelt: "Er is wel extra rijksgeld voor decentrale overheden nodig om Nederland versneld aan te passen aan weersextremen."
Het pleidooi van VNG, IPO en Unie voor 1,8 miljard euro voor uitvoering van het Klimaatakkoord (2022-2024) is niet gehonoreerd. Maar als het Rijk de kosten voor klimaatadaptatie niet wil betalen, dan zit er voor de waterschappen niets anders op om naast de watersysteemheffing een aparte klimaatadaptatie-heffing in te voeren. Een heffing van 2 tientjes voor alle tien miljoen huishoudens in Nederland levert 200 miljoen per jaar op. Over drie jaar is dat 600 miljoen en dat is precies één-derde van het bedrag van 1,8 miljard dat VNG, IPO en Unie samen vragen. Zo eenvoudig kan het zijn.
Er wordt 6,7 miljard euro uitgetrokken voor klimaat en het deltaprogramma zoetwater krijgt 100 miljoen. Dat is dus ongeveer 1,5% van dit enorme bedrag. Verder is in 2018 besloten om het Deltafonds uit te breiden van het wegwerken van de achterstand in het onderhoud van dijken naar wateroverlast door klimaatverandering. En nu moet er volgens de deltacommissaris 800 miljoen bij. Wie kan dit balletje-balletje nog volgen? Volgens mij komt het deltaprogramma dus nog steeds structureel geld tekort. Enige journalistieke duiding is wel op z'n plaats!
Proficiat Hein, en ik wens je veel succes op dit essentiële beleidsterrein.
Super interessant en heel mooi als waterbedrijven green-based GAC (duurzaam kool) kunnen inzetten bij de zuiverring. Het spoelen van koolfilters moet ook wel mee worden genomen. Een heel lastig onderdeel dat vaak wordt vergeten.
► O.J.I. Kramer, C. van Schaik, P.D.R. Dacomba-Torres, P.J. de Moel, E.S. Boek, E.T. Baars, J.T. Padding, J.P. van der Hoek, 2021, Fluidisation characteristics of granular activated carbon in drinking water treatment applications, Advanced Powder Technology Journal. 32, Issue 9, (2021) pp. Pages 3174-3188. doi: 10.1016/j.apt.2021.06.017.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.