secundair logo knw 1

Rioolwaterzuivering in Tiel (foto: Waterschap Rivierenland)

De rioolwaterzuivering in Tiel van Waterschap Rivierenland wordt omgevormd tot een Energiefabriek. Deze week starten de bouwwerkzaamheden. De bedoeling is dat de Energiefabriek in mei 2019 gereed is.

Het waterschap heeft het aannemersbedrijf BESIX ingeschakeld voor de nieuwbouw van een slibvergistingsinstallatie. In de rwzi van Tiel wordt in de toekomst zoveel biogas uit rioolslib geproduceerd dat de zuiveringsinstallatie voor honderd procent energieneutraal is. De bouw van de Energiefabriek in Tiel past bij de ambitie van Waterschap Rivierenland om in 2030 volledig energieneutraal te werken. Als tussenstap wil het waterschap in 2020 40 procent van de eigen energie duurzaam opwekken.

Door de komst van de Energiefabriek in Tiel kunnen enkele kleinere en verouderde rwzi’s in het gebied op termijn worden gesloten. Het waterschap heeft in Nijmegen al een Energiefabriek staan. De bedoeling is om er ook eentje in Sleeuwijk te realiseren. Die zou in 2020 af moeten zijn. Eerst wordt de rioolwaterzuivering in Sleeuwijk gerenoveerd en uitgebreid

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.