0
0
0
s2smodern

Onderzoekers van de Stanford University hebben met een nieuwe zuiveringstechnologie een stapje gezet in de zoektocht naar schoon drinkwater voor derdewereldlanden. Met een apparaatje ter grootte van een halve postzegel kan volgens hen een fles vervuild water in twintig minuten gezuiverd worden.

De onderzoekers gebruiken daarvoor molybdeendisulfide (MoS2), 'afgedekt' met een klein laagje koper. Als het zonlicht op het plaatje valt, komen er radicalen vrij die een desinfecterende werking hebben.

Roberta Hofman, senior onderzoeker drinkwaterbehandeling bij het Nederlandse onderzoeksinstituut KWR, noemt het onderzoek van haar Stanfordse collega's "een stap in de goede richting". "Het onderzoek naar dit principe is niet nieuw. Met titaanoxide zijn vergelijkbare resultaten aangetoond. Dergelijke zuiveringstechnieken zijn heel moeilijk op te schalen, maar op kleine schaal mogelijk goed bruikbaar. Voor landen waar schoon drinkwater schaars is en in combinatie met veel zonlicht, zijn zuiveringstechnologieën op basis van vrijkomende radicalen veelbelovend. Als deze technologie effectiever is dan technologieën die eerder zijn onderzocht, zou het een doorbraak kunnen zijn."

Een belangrijke hindernis is volgens Hofman wel dat het zuiveringsapparaatje heel goed contact moet hebben met het zonlicht. "Ik vraag me af hoe groot de fles is die voor dit onderzoek is gebruikt. Met een tweeliterfles zou ik het niet aandurven. Daarnaast moet je er zeker van zijn dat ál het water – en dus álle vervuiling – langs het zuiveringsplaatje komt. Wellicht werkt dit zuiveringssysteem prima in een kleine fles die je een halfuur lang, goed in de zon, flink door elkaar schudt. Om het beter toepasbaar te maken zal aanvullend onderzoek nodig zijn."

Dat geven de onderzoekers zelf ook aan. Hun techniek is succesvol getest op drie groepen bacteriën. De werking op andere bacteriën is niet bekend en tegen chemische vervuiling werkt de 'halve postzegel' vooralsnog niet.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Drie droge zomers op een rij doet het percentage stijgen, er is veel minder verdunning! weten de onderzoekers dat niet?
De stikstofconcentratie in het oppervlaktewater daalt. Het kan zijn dat we in de buurt komen van de (KRW-)normen voor stikstof. Dat betekent echter nog niet dat de gewenste biologische toestand ontstaat. De normen zijn volgens een recente studie in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit voor een aantal watertypen te soepel.
Zie: https://www.kennisimpulswaterkwaliteit.nl/nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-van-nederlandse-oppervlaktewateren
Ben van mening dat drinkwater niet gebruikt moet worden voor grootschalig koelwater. Grondwater is ook prima geschikt als koelwater. Het toevoegen van zout of chemicaliën aan koelwater en vervolgens het water willen lozen is een slechte zaak. Miljarden verdienen deze bedrijven en betalen nauwelijks belasting en gaan ook nog eens voor de goedkoopste methode om te koelen. Het zout al bij lozing ook zorgen voor verzilting van het omliggende water (sloten en kanalen) en de daar aanliggende gronden.
Stop de idioterie om dit soort bedrijven van alles toe te zeggen, tegen de laagste lasten, maar laat ze gewoon de normale prijs betalen voor het oplossen van hun probleem (koelen) en laat ze gewoon zo schoon mogelijk koelwater lozen i.p.v. zout water.
Precieze bemesting gaat deze problemen in de toekomst oplossen oplossen..... Dat is de richting waar de sector de oplossingen gaat vinden voor vele van deze mest gerelateerde problemen incl. stikstof probleem.
@S GroveDe datacenters van microsoft, google en facebook hebben een veel lager PUE (power usage efficiency) en WUE (water usage efficiency) dan andere commerciele datacenters. Hier wordt ook gewoon openlijk over gecommuniceerd door de partijen. Ze gebruiken allen vergelijkbare hardware die zeer energie efficient is (open compute hardware) en publiceren openlijk over hun cijfers (die buitengewoon goed zijn, en elk nog jaar beter worden)
Google (https://www.google.com/about/datacenters/efficiency/)
Facebook https://engineering.fb.com/2014/03/14/data-center-engineering/open-sourcing-pue-wue-dashboards).
Sommige van Google en Microsoft data centers opereren zonder water koeling, slechts lucht gekoeld. Alleen bij warme temperaturen (26,7 graden +) wordt er beruikt gemaakt van waterkoeling. (https://www.datacenterknowledge.com/archives/2009/07/15/googles-chiller-less-data-center). Ik weet niet hoeveel dagen (of uren) per jaar het kwik boven de 26,7 graden komt in Groningen en Wieringermeer. Maar het zal niet meer dan 5-6 dagen zijn per jaar (60-70 uur per jaar?). En dat is alleen als de work load niet verplaatst wordt naar een ander datacenter van Google (wat ook gebeurt).
Hyperscalers zoals Google en Microsoft zijn weliswaar energie grootverbruikers, maar lopen ook ver voorop als het gaat om efficiënt omgaan met energie en water. Wat dat betreft snap ik niet heel goed waarom juist deze datacenters het nieuws halen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.