0
0
0
s2smodern

Onderzoekers van de Stanford University hebben met een nieuwe zuiveringstechnologie een stapje gezet in de zoektocht naar schoon drinkwater voor derdewereldlanden. Met een apparaatje ter grootte van een halve postzegel kan volgens hen een fles vervuild water in twintig minuten gezuiverd worden.

De onderzoekers gebruiken daarvoor molybdeendisulfide (MoS2), 'afgedekt' met een klein laagje koper. Als het zonlicht op het plaatje valt, komen er radicalen vrij die een desinfecterende werking hebben.

Roberta Hofman, senior onderzoeker drinkwaterbehandeling bij het Nederlandse onderzoeksinstituut KWR, noemt het onderzoek van haar Stanfordse collega's "een stap in de goede richting". "Het onderzoek naar dit principe is niet nieuw. Met titaanoxide zijn vergelijkbare resultaten aangetoond. Dergelijke zuiveringstechnieken zijn heel moeilijk op te schalen, maar op kleine schaal mogelijk goed bruikbaar. Voor landen waar schoon drinkwater schaars is en in combinatie met veel zonlicht, zijn zuiveringstechnologieën op basis van vrijkomende radicalen veelbelovend. Als deze technologie effectiever is dan technologieën die eerder zijn onderzocht, zou het een doorbraak kunnen zijn."

Een belangrijke hindernis is volgens Hofman wel dat het zuiveringsapparaatje heel goed contact moet hebben met het zonlicht. "Ik vraag me af hoe groot de fles is die voor dit onderzoek is gebruikt. Met een tweeliterfles zou ik het niet aandurven. Daarnaast moet je er zeker van zijn dat ál het water – en dus álle vervuiling – langs het zuiveringsplaatje komt. Wellicht werkt dit zuiveringssysteem prima in een kleine fles die je een halfuur lang, goed in de zon, flink door elkaar schudt. Om het beter toepasbaar te maken zal aanvullend onderzoek nodig zijn."

Dat geven de onderzoekers zelf ook aan. Hun techniek is succesvol getest op drie groepen bacteriën. De werking op andere bacteriën is niet bekend en tegen chemische vervuiling werkt de 'halve postzegel' vooralsnog niet.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Dick BakkerHa Dick! Leuk om te horen!
Ik snap er niks meer van: Klimaatopwarming hoeft niet meer gestopt te worden dus gaan we het maar adapteren??
Ha Floor - wat een inspirerend verhaal! Leuk om tot mij te nemen… .én als voorbeeld te nemen voor de Bollenstreek.
Erg leuk om te lezen dat de omslag van 'samenwerken omdat het moet' naar 'samenwerken omdat het loont' is gemaakt!
Ik ben bestuurlid van een VvE vakantiepark (Resort Duynzicht, Julianadorp aan Zee) met 36 individuele losstaande huizen, eigen watermeter, geen complex watersysteem, verhuurd grotendeels door commerciële verhuurorganisatie (Roompot).
Na heel veel onduidelijkheid zou deze wijze van verhuren het park 'prioritair' maken.
Wij hanteren een Legionella-beheersplan, geprotocolleerd en gedocumenteerd.
Als de recreatiewoningen 'zorghuizen' zouden zijn, of de verhuur door een eigenaar verzorgd zou worden waren ze NIET prioritair. Nu zijn wij verplicht OOK nog een peperduur geregistreerd bedrijf in de arm te nemen.
Hoe volstrekt onlogisch en belachelijk overdreven kunnen de voorschriften zijn?
Wat is het verschil met een particulier bewoond huisje, of een enkele recreatiewoning (beide NIET prioritair)?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.