secundair logo knw 1

Onderzoekers van de Stanford University hebben met een nieuwe zuiveringstechnologie een stapje gezet in de zoektocht naar schoon drinkwater voor derdewereldlanden. Met een apparaatje ter grootte van een halve postzegel kan volgens hen een fles vervuild water in twintig minuten gezuiverd worden.

De onderzoekers gebruiken daarvoor molybdeendisulfide (MoS2), 'afgedekt' met een klein laagje koper. Als het zonlicht op het plaatje valt, komen er radicalen vrij die een desinfecterende werking hebben.

Roberta Hofman, senior onderzoeker drinkwaterbehandeling bij het Nederlandse onderzoeksinstituut KWR, noemt het onderzoek van haar Stanfordse collega's "een stap in de goede richting". "Het onderzoek naar dit principe is niet nieuw. Met titaanoxide zijn vergelijkbare resultaten aangetoond. Dergelijke zuiveringstechnieken zijn heel moeilijk op te schalen, maar op kleine schaal mogelijk goed bruikbaar. Voor landen waar schoon drinkwater schaars is en in combinatie met veel zonlicht, zijn zuiveringstechnologieën op basis van vrijkomende radicalen veelbelovend. Als deze technologie effectiever is dan technologieën die eerder zijn onderzocht, zou het een doorbraak kunnen zijn."

Een belangrijke hindernis is volgens Hofman wel dat het zuiveringsapparaatje heel goed contact moet hebben met het zonlicht. "Ik vraag me af hoe groot de fles is die voor dit onderzoek is gebruikt. Met een tweeliterfles zou ik het niet aandurven. Daarnaast moet je er zeker van zijn dat ál het water – en dus álle vervuiling – langs het zuiveringsplaatje komt. Wellicht werkt dit zuiveringssysteem prima in een kleine fles die je een halfuur lang, goed in de zon, flink door elkaar schudt. Om het beter toepasbaar te maken zal aanvullend onderzoek nodig zijn."

Dat geven de onderzoekers zelf ook aan. Hun techniek is succesvol getest op drie groepen bacteriën. De werking op andere bacteriën is niet bekend en tegen chemische vervuiling werkt de 'halve postzegel' vooralsnog niet.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)

Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.