0
0
0
s2sdefault

Onderzoekers van de Stanford University hebben met een nieuwe zuiveringstechnologie een stapje gezet in de zoektocht naar schoon drinkwater voor derdewereldlanden. Met een apparaatje ter grootte van een halve postzegel kan volgens hen een fles vervuild water in twintig minuten gezuiverd worden.

De onderzoekers gebruiken daarvoor molybdeendisulfide (MoS2), 'afgedekt' met een klein laagje koper. Als het zonlicht op het plaatje valt, komen er radicalen vrij die een desinfecterende werking hebben.

Roberta Hofman, senior onderzoeker drinkwaterbehandeling bij het Nederlandse onderzoeksinstituut KWR, noemt het onderzoek van haar Stanfordse collega's "een stap in de goede richting". "Het onderzoek naar dit principe is niet nieuw. Met titaanoxide zijn vergelijkbare resultaten aangetoond. Dergelijke zuiveringstechnieken zijn heel moeilijk op te schalen, maar op kleine schaal mogelijk goed bruikbaar. Voor landen waar schoon drinkwater schaars is en in combinatie met veel zonlicht, zijn zuiveringstechnologieën op basis van vrijkomende radicalen veelbelovend. Als deze technologie effectiever is dan technologieën die eerder zijn onderzocht, zou het een doorbraak kunnen zijn."

Een belangrijke hindernis is volgens Hofman wel dat het zuiveringsapparaatje heel goed contact moet hebben met het zonlicht. "Ik vraag me af hoe groot de fles is die voor dit onderzoek is gebruikt. Met een tweeliterfles zou ik het niet aandurven. Daarnaast moet je er zeker van zijn dat ál het water – en dus álle vervuiling – langs het zuiveringsplaatje komt. Wellicht werkt dit zuiveringssysteem prima in een kleine fles die je een halfuur lang, goed in de zon, flink door elkaar schudt. Om het beter toepasbaar te maken zal aanvullend onderzoek nodig zijn."

Dat geven de onderzoekers zelf ook aan. Hun techniek is succesvol getest op drie groepen bacteriën. De werking op andere bacteriën is niet bekend en tegen chemische vervuiling werkt de 'halve postzegel' vooralsnog niet.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.