0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De stadsvijvers in Nederland stoten jaarlijks evenveel broeikasgassen uit als tweehonderdduizend auto’s, hebben onderzoekers van de Radboud Universiteit becijferd. Vooral methaan borrelt in deze vijvers naar boven en komt zo in de lucht terecht.

Het was al wetenschappelijk bekend dat ondiepe meren, plassen, rivieren en draslanden veel broeikasgassen uitstoten, maar voor stadsvijvers was dit nog onduidelijk. Een onderzoeksteam van de Radboud Universiteit heeft deze kennislacune nu gedicht. Zij hebben met behulp van een  ‘greenhouse gas analyser’ maandelijks metingen verricht in een vijver van iets minder dan een hectare in de plaats Malden (nabij Nijmegen). “Zo weten we nu dus dat ook een stadsvijver veel broeikasgassen uitstoot, vooral methaan”, zegt biologe Tamara van Bergen.

De onderzoekers hebben op basis van de in Malden gemeten emissie een inschatting gemaakt van de uitstoot van alle stadswateren in Nederland. Die is te vergelijken met de uitstoot van ongeveer tweehonderdduizend auto’s per jaar. Van Bergen: “Vergeleken met andere stilstaande watersystemen in een gematigd klimaat is vooral de methaanemissie behoorlijk hoog.”

Veel methaanbubbels
De broeikasgassen ontstaan doordat bacteriën in de bodem van de vijver organisch materiaal opeten, zoals bladafval en algen. Door straatvuil en bladeren van bomen worden het water en de bodem steeds rijker aan voedingsstoffen voor deze bacteriën. Dat leidt tot een dikke drab op de bodem, meer algen en meer kroos op het wateroppervlak. Volgens de onderzoekers dragen ook het voeren van eendjes en het afspoelen van hondenpoep bij aan de nutriëntrijke omgeving.

In de stadsvijver zijn veel methaanbubbels aangetroffen. Deze bellen gas borrelen naar boven en komen via het wateroppervlak in de atmosfeer terecht. Hierbij geldt: hoe dikker de drab op de bodem, hoe meer methaanbubbels er ontstaan. “We verwachten dat dit alleen maar toeneemt bij hogere temperaturen”, merkt biologe Sarian Kosten op. Zij had eerder samen met andere onderzoekers al aangetoond dat door de klimaatverandering over de hele wereld steeds meer methaanbubbels in wateren worden gevormd.

Gescheiden rioolstelsels
Over het onderzoek is vandaag een artikel verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Limnology and Oceanography. Volgens de Nijmeegse onderzoekers vormen hun bevindingen een nieuwe motivatie om stadsvijvers schoon te houden. Kosten noemt de aanleg van verbeterde gescheiden rioolstelsels al een stap in de goede richting. “Bij harde regen gaat dan het afvalwater en het eerste deel van de regenbui - waarmee het grootste deel van het straatvuil afstroomt - naar het riool. Alleen het schonere regenwater komt vervolgens in vijvers en sloten terecht.’

 

MEER INFORMATIE
Bericht Radboud Universiteit
Wetenschappelijk artikel

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het