De stadsvijvers in Nederland stoten jaarlijks evenveel broeikasgassen uit als tweehonderdduizend auto’s, hebben onderzoekers van de Radboud Universiteit becijferd. Vooral methaan borrelt in deze vijvers naar boven en komt zo in de lucht terecht.

Het was al wetenschappelijk bekend dat ondiepe meren, plassen, rivieren en draslanden veel broeikasgassen uitstoten, maar voor stadsvijvers was dit nog onduidelijk. Een onderzoeksteam van de Radboud Universiteit heeft deze kennislacune nu gedicht. Zij hebben met behulp van een  ‘greenhouse gas analyser’ maandelijks metingen verricht in een vijver van iets minder dan een hectare in de plaats Malden (nabij Nijmegen). “Zo weten we nu dus dat ook een stadsvijver veel broeikasgassen uitstoot, vooral methaan”, zegt biologe Tamara van Bergen.

De onderzoekers hebben op basis van de in Malden gemeten emissie een inschatting gemaakt van de uitstoot van alle stadswateren in Nederland. Die is te vergelijken met de uitstoot van ongeveer tweehonderdduizend auto’s per jaar. Van Bergen: “Vergeleken met andere stilstaande watersystemen in een gematigd klimaat is vooral de methaanemissie behoorlijk hoog.”

Veel methaanbubbels
De broeikasgassen ontstaan doordat bacteriën in de bodem van de vijver organisch materiaal opeten, zoals bladafval en algen. Door straatvuil en bladeren van bomen worden het water en de bodem steeds rijker aan voedingsstoffen voor deze bacteriën. Dat leidt tot een dikke drab op de bodem, meer algen en meer kroos op het wateroppervlak. Volgens de onderzoekers dragen ook het voeren van eendjes en het afspoelen van hondenpoep bij aan de nutriëntrijke omgeving.

In de stadsvijver zijn veel methaanbubbels aangetroffen. Deze bellen gas borrelen naar boven en komen via het wateroppervlak in de atmosfeer terecht. Hierbij geldt: hoe dikker de drab op de bodem, hoe meer methaanbubbels er ontstaan. “We verwachten dat dit alleen maar toeneemt bij hogere temperaturen”, merkt biologe Sarian Kosten op. Zij had eerder samen met andere onderzoekers al aangetoond dat door de klimaatverandering over de hele wereld steeds meer methaanbubbels in wateren worden gevormd.

Gescheiden rioolstelsels
Over het onderzoek is vandaag een artikel verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Limnology and Oceanography. Volgens de Nijmeegse onderzoekers vormen hun bevindingen een nieuwe motivatie om stadsvijvers schoon te houden. Kosten noemt de aanleg van verbeterde gescheiden rioolstelsels al een stap in de goede richting. “Bij harde regen gaat dan het afvalwater en het eerste deel van de regenbui - waarmee het grootste deel van het straatvuil afstroomt - naar het riool. Alleen het schonere regenwater komt vervolgens in vijvers en sloten terecht.’

 

MEER INFORMATIE
Bericht Radboud Universiteit
Wetenschappelijk artikel

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.