0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Sponsh is opnieuw in de prijzen gevallen. Het bedrijf is verkozen tot Water Innovator of the Year 2019. Sponsh heeft een temperatuurgevoelig textiel ontwikkeld dat in de nacht water uit de lucht haalt en overdag weer vrijlaat. Het materiaal kan onder meer worden gebruikt voor de irrigatie van gewassen en het maken van drinkwater.

De onderscheiding is aan Sponsh uitgereikt tijdens het Watervisie Congres van 14 februari. Hiervoor komen bedrijven, startups en overheden in aanmerking, die een innovatie hebben ontwikkeld om (industrie)water goedkoper, duurzamer of efficiënter maken. De verkiezing is een initiatief van het platform Watervisie, een samenwerkingsverband van de vakbladen Petrochem en Utilities en het bedrijf Evides Industriewater. 

Kurt Hamming 180 vk Kurt HammingSponsh kreeg de voorkeur boven de twee andere finalisten: Industriewater Eerbeek dat proceswater en biogas terug levert aan een papierproducent en Metal Membranes dat een nieuw type zelfreinigende membranen heeft ontwikkeld. Kurt Hamming, een van de oprichters van Sponsh, had de winst niet direct verwacht. “In mijn ogen zijn de andere kandidaten verder. Aan de andere kant hebben we al verschillende innovatieprijzen gewonnen, zoals de Gouden KIEM en de Accenture Innovation Award. Als kleine speler op de markt is het niet gemakkelijk om aandacht te krijgen, maar door zulke prijzen lukt dat toch.”

Wereldwijd verschil
De jury van Water Innovator of the Year keek met name naar het vernieuwende karakter en de potentiële impact van de ingezonden oplossingen. Hamming denkt dat de jury vooral vanwege dat laatste voor Sponsh heeft gekozen. “Als we ons product volledig hebben ontwikkeld, kan het wereldwijd echt een verschil maken.”

Het gaat om een temperatuurgevoelig textiel dat bedekt is met een polymeercoating. Dit concept is vijf jaar geleden bedacht door Catarina Esteves, hoofddocent aan de TU Eindhoven en medeoprichter van Sponsh. Het materiaal is ‘s nachts super hydrofiel en absorbeert dan aanzienlijke hoeveelheden water uit de lucht. Overdag wordt het materiaal super hydrofoob en stoot het verzamelde water af. Naar verwachting kan één vierkante meter textiel tot 1,3 liter water per dag produceren.

Wat maakt deze innovatie bijzonder? Niet dat het materiaal water uit de lucht kan halen, zegt Hamming. “Een paar applicaties op de markt kunnen dit al, maar dan via condensatie. Dat proces kost echter erg veel energie en heeft een lage opbrengst. Het bijzondere is dat ons product nul energie nodig heeft, omdat het puur op temperatuur werkt.”

Veel toepassingen
Er zijn veel verschillende toepassingen van het materiaal denkbaar. Sponsh richt zich nu op drie, vertelt Hamming. "We willen het materiaal verder ontwikkelen voor irrigatie van gewassen, met name van fruit en noten, in gebieden die getroffen zijn door klimaatverandering. Dan heb je het over gebieden in de wereld waar het de laatste jaren opeens niet meer regent en de waterstanden achter dammen ernstig teruglopen.”

De tweede toepassing is ‘dehumidification’, de ontvochtiging van broeikassen. “De bedoeling is dat het materiaal niet alleen kan worden toegepast in broeikassen in Nederland, maar ook in warme gebieden. Daarmee willen we zorgen voor een hogere CO2- en energiebesparing en een hogere opbrengst, dus gewoon meer eten voor mensen.”

Als derde mogelijkheid kijkt Sponsh naar het maken van drinkwater. Hamming: “Dan moeten we het uit de lucht gewonnen water goed kunnen zuiveren en mineralen kunnen toevoegen. Hiermee kan op zeer afgelegen plekken toch drinkwater worden geproduceerd om te overleven.”

Commercieel product in 2020
Sponsh is op het ogenblik het materiaal aan het testen in demonstratiesystemen, vertelt Hamming. “We zijn van één vierkante centimeter in het lab naar vijftig vierkante centimeter gegaan. We schalen nu op naar enkele vierkante meters van het materiaal. Dit is technisch nog een hele uitdaging.” De laatste stap is continue productie. Dan zal Sponsh het temperatuurgevoelige textiel op een rol produceren, in samenwerking met een producent. “Die partner hebben we nog niet, maar onze voorkeur gaat uit naar een Nederlands textielbedrijf.”

Hamming verwacht dat Sponsh in 2020 het eerste commerciële product kan leveren. “Dan gaat het om de meest basale toepassing, de verkoop van het textiel op een rol aan boeren. Zij kunnen het materiaal zelf knippen, perforeren en ophangen. Daarna bekijken we of meer complexe toepassingen mogelijk zijn.”

 

MEER INFORMATIE
Watervisie over winnaar Sponsh
Website van Sponsh
Bericht over de drie finalisten
Sponsh krijgt Gouden KIEM

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Redelijk resultaat maar wel een tegenvaller, gezien de eis van FNV van 5% publiekelijk bekent gemaakt afgelopen week. En waarbij Rutte ook aangeeft dat de cao lonen forser moeten gaan stijgen, dan is 2,5% per 1 januari het eerste half jaar een doekje voor het bloeden, en dan pas half jaar later er nog 1% bij.
Alles wat je hoort en leest, strookt dan niet met dit resultaat. Wanneer mogen we nu eens echt mee gaan profiteren nu het met de welvaart zo enorm goed gaat?
Dan moet de overheid wel bereid zijn om de boeren meer organische mest toe te laten dienen in ruil voor minder chemische kunstmest!
Van natuurverbetering kan hier geen sprake zijn. De aangekondigde nieuwe natuur zal de rijkdom aan leven die onder het zand is gewerkt nimmer evenaren. Ook is het verwonderlijk dat Staatsbodbeheer nu een stuk beschermd Europees cultureel erfgoed gaat onderhouden dat voorheen onder de Waddenvereniging viel en als ondehoudsopdracht van Hoogheemraad Hollandsnoorderkwartier was.
Kortom, hier worden we met open ogen belazerd! Nog erger is dat Ecoshape Bulding with Nature dit geknoei met de natuur wil voordragen voor een prijs beschikbaar gesteld door de Zandlobby.
Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het