secundair logo knw 1

Yesa reservoir in Aragon is drooggevallen | Foto Wikimedia Commons Basotxerri

De Spaanse overheid gaat met het oog op de klimaatverandering 22,8 miljard euro investeren om het waterbeheer te moderniseren. De ministerraad stemde in met de lang voorbereide plannen die gelden tot en met 2027. Het is de grootste investering ooit in het Spaanse waterbeheer.

Spanje kampt al jaren met overstromingen en periodes van grote droogte, met vergaande gevolgen. Geschat wordt dat het debiet van de Spaanse rivieren sinds 1980 met 12 procent is afgenomen. Maar ook de waterkwaliteit schiet tekort, Spanje loopt achter op het gebied van de afvalwaterzuivering.

Het doel van de plannen is om zeker te stellen dat inwoners van Spanje altijd toegang hebben tot water, maar ook om de biodiversiteit te beschermen en vooruitgang te boeken met aanpassing aan de klimaatverandering. Tevens worden maatregelen genomen om de aanpak diffuse verontreiniging te verbeteren, alsook die van opkomende verontreinigende stoffen, zoals microplastics of antibiotica.

Het gaat in totaal om 6.500 maatregelen. De grootste uitgaven gaan naar infrastructuur voor sanitaire voorzieningen en zuivering (6,6 miljard), irrigatie (5 miljard) en bevoorrading (2,3 miljard). Ruim 2 miljard euro wordt geïnvesteerd in waterveiligheid. 1,3 miljard euro zal worden besteed aan het herstellen en beheren van de bestaande wateropslagplaatsen. Het resterende bedrag wordt onder meer apart gehouden voor studies en onderzoeken om het waterbeheer de komende jaren continu te verbeteren.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.