secundair logo knw 1

Afgelopen vrijdag werd de opening verricht en maandag is begonnen met de werkzaamheden aan de langste zelfsluitende waterkering ter wereld. De waterkering in Spakenburg wordt ruim 300 meter lang en 80 centimeter hoog, gaat bijna 6 miljoen euro kosten en moet in juni 2017 klaar zijn.

Het bijzondere aan het systeem is volgens Michiel van den Noort - zoon van de ontwerper en eigenaar van Hyflo, het bedrijf dat de waterkering produceert – dat er geen elektriciteit of mankracht aan te pas komt: als het water stijgt, wordt de dam vanzelf omhoog gestuwd door water dat onder de dam doorstroomt.

Dit concept is niet nieuw. "Het ontwerp stamt al uit 1995", aldus Van den Noort. "Over de hele wereld hebben we al zulke zelfsluitende waterkeringen geplaatst, onder andere bij het National Archive in Washington. Nieuw is wel dat het ontwerp zover is doorontwikkeld en zo sterk is dat de dam nu voldoet aan de wettelijke eisen die aan primaire waterkeringen worden gesteld."

In Spakenburg krijgt de dam ook een esthetische functie. De waterkering zelf is weliswaar alleen zichtbaar bij een overstroming, maar ligt wel in een 300 meter lange gleuf. "Voor het lid gebruiken we normaal gesproken roestvrijstaal, maar hier hebben we gekozen voor een staal dat roest en dus een mooie, bruine kleur krijgt. Bovendien wordt het volkslied van Spakenburg erin gegraveerd. Zo krijgt de stad er ook iets moois voor terug in het centrum."

Hoewel de kans klein is dat Spakenburg wordt getroffen door een overstroming, is de investering van 6 miljoen volgens Van den Noort zeker de moeite waard. "De schade aan de oude binnenstad zou tientallen malen hoger zijn als er een overstroming komt."

In deze video wordt uitgelegd hoe de zelfsluitende waterkering werkt

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.