secundair logo knw 1

Marker Wadden | Afbeelding: Natuurmonumenten/Suzanne Marqueting

Natuurmonumenten organiseerde dit weekend een evenement waarbij vrijwilligers onderzoek deden naar het voorkomen van bijzondere soorten op Marker Wadden. De 100 vrijwilligers telden beduidend meer planten en dieren dan twee jaar geleden bij vergelijkbaar onderzoek. In totaal werden circa 400 soorten geteld.

De Marker Wadden zijn de afgelopen jaren aangelegd om het ecosysteem in het Markermeer te verbeteren. “Het is een experiment”, zegt Roos Kooiman van Natuurmonumenten. “Het is echt uniek dat er natuureilanden worden aangelegd en dat is voor ons de reden om de ontwikkeling van die natuur goed te onderzoeken.”

De natuur op Marker Wadden is nog volop in ontwikkeling. Dat maakt het gebied volgens Kooiman razend interessant. “Nu zien we echte pioniernatuur in actie. We kunnen hier bijvoorbeeld veel leren over de manier waarop en de snelheid waarmee ecosystemen gevormd worden.”

Het onderzoek naar de natuur op de Marker Wadden omvat, naast een uitgebreid programma in samenwerking met universiteiten en onderzoeksbureaus, ook momenten waarop gebruik wordt gemaakt van vrijwilligers. Kooiman: “Wij vinden het heel belangrijk om de mensen te betrekken bij de natuur en bij de natuurontwikkeling. Het wil toch ook wel wat zeggen dat 100 mensen bereid waren om hun kennis en kunde in te zetten en op hun vrije dag de natuur in te trekken om dieren en planten te tellen.”

De resultaten van het onderzoek stemmen Natuurmonumenten tevreden. Er zijn meer waarnemingen gedaan dan bij een eerder onderzoek in 2019. Ook het aantal soorten dat werd aangetroffen is gegroeid tot rond de 400. “Dat is natuurlijk heel goed nieuws. Het is mooi om te zien dat de groei die we wel verwacht hadden ook daadwerkelijk is vastgesteld. De biodiversiteit heeft de afgelopen jaren een echte boost gehad. We verwachten overigens dat het aantal getelde soorten nog zal groeien, want de komende dagen worden sommige soorten op een andere locatie gedetermineerd.”

 

MEER INFORMATIE
Lijst met gevonden soorten

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.