0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Als eerste gemeente in Nederland geeft het Brabantse Son en Breugel inwoners een flinke korting op hun rioolheffing als zij regenwater afkoppelen van het riool. Dat moet bijdragen aan een klimaatneutrale gemeente in 2030.

Het idee is dat inwoners hun steentje bijdragen aan het terugdringen van de gevolgen van hitte, droogte en wateroverlast. Woningeigenaren die regenwater aan de voor-, zij- en achterzijde van hun woning afkoppelen van het riool, ontvangen tien jaar lang een korting van 50 euro op hun belastingaanslag rioolheffing. Het regenwater kan worden opgevangen in een regenton of worden afgevoerd naar de tuin.

Door deze maatregel wordt bij hevige regenval de piekbelasting op het gemengde riool beperkt. Ook wordt schoon hemelwater niet meer onnodig naar de waterzuivering gepompt, maar vindt het via de bodem en afwateringskanaaltjes zelf zijn weg naar de rivier de Dommel.

De korting komt bovenop een eenmalige subsidie van 300 euro die nu al beschikbaar is voor het afkoppelen van de zij- en achterkant. Daar hebben tot nog toe enkele tientallen huiseigenaren gebruik van gemaakt.

''Daar zijn we absoluut niet tevreden mee'', erkent Jean-Paul de la Roy van de gemeente. ''Met dit beloningsmechanisme hopen we meer mensen te bereiken.'' Son en Breugel telt circa 17.000 inwoners. 

Watercoach
De nieuwe maatregel, waarmee de gemeenteraad vorige maand heeft ingestemd, geldt met ingang van 1 januari 2020. Voorwaarde is een gemengd riool.

Met een voorlichtingscampagne wil de gemeente inwoners bewust maken van de noodzaak van klimaatadaptieve maatregelen in het algemeen en de afkoppelingsregeling in het bijzonder. Voor de begeleiding worden een technische ‘watercoach’ en ambassadeurs op wijkniveau ingezet.

Tijdens de VNG-belastingconferentie op 19 en 20 maart in Arnhem geven ambtenaren van het samenwerkingsverband Dienst Dommelvallei tekst en uitleg over deze nieuwe manier van rioolheffing. Ze hopen daarmee ook andere gemeenten te inspireren.

 

MEER INFORMATIE
Nota Klimaatbestendig Son en Breugel 2030

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Redelijk resultaat maar wel een tegenvaller, gezien de eis van FNV van 5% publiekelijk bekent gemaakt afgelopen week. En waarbij Rutte ook aangeeft dat de cao lonen forser moeten gaan stijgen, dan is 2,5% per 1 januari het eerste half jaar een doekje voor het bloeden, en dan pas half jaar later er nog 1% bij.
Alles wat je hoort en leest, strookt dan niet met dit resultaat. Wanneer mogen we nu eens echt mee gaan profiteren nu het met de welvaart zo enorm goed gaat?
Dan moet de overheid wel bereid zijn om de boeren meer organische mest toe te laten dienen in ruil voor minder chemische kunstmest!
Van natuurverbetering kan hier geen sprake zijn. De aangekondigde nieuwe natuur zal de rijkdom aan leven die onder het zand is gewerkt nimmer evenaren. Ook is het verwonderlijk dat Staatsbodbeheer nu een stuk beschermd Europees cultureel erfgoed gaat onderhouden dat voorheen onder de Waddenvereniging viel en als ondehoudsopdracht van Hoogheemraad Hollandsnoorderkwartier was.
Kortom, hier worden we met open ogen belazerd! Nog erger is dat Ecoshape Bulding with Nature dit geknoei met de natuur wil voordragen voor een prijs beschikbaar gesteld door de Zandlobby.
Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het