secundair logo knw 1

Als eerste gemeente in Nederland geeft het Brabantse Son en Breugel inwoners een flinke korting op hun rioolheffing als zij regenwater afkoppelen van het riool. Dat moet bijdragen aan een klimaatneutrale gemeente in 2030.

Het idee is dat inwoners hun steentje bijdragen aan het terugdringen van de gevolgen van hitte, droogte en wateroverlast. Woningeigenaren die regenwater aan de voor-, zij- en achterzijde van hun woning afkoppelen van het riool, ontvangen tien jaar lang een korting van 50 euro op hun belastingaanslag rioolheffing. Het regenwater kan worden opgevangen in een regenton of worden afgevoerd naar de tuin.

Door deze maatregel wordt bij hevige regenval de piekbelasting op het gemengde riool beperkt. Ook wordt schoon hemelwater niet meer onnodig naar de waterzuivering gepompt, maar vindt het via de bodem en afwateringskanaaltjes zelf zijn weg naar de rivier de Dommel.

De korting komt bovenop een eenmalige subsidie van 300 euro die nu al beschikbaar is voor het afkoppelen van de zij- en achterkant. Daar hebben tot nog toe enkele tientallen huiseigenaren gebruik van gemaakt.

''Daar zijn we absoluut niet tevreden mee'', erkent Jean-Paul de la Roy van de gemeente. ''Met dit beloningsmechanisme hopen we meer mensen te bereiken.'' Son en Breugel telt circa 17.000 inwoners. 

Watercoach
De nieuwe maatregel, waarmee de gemeenteraad vorige maand heeft ingestemd, geldt met ingang van 1 januari 2020. Voorwaarde is een gemengd riool.

Met een voorlichtingscampagne wil de gemeente inwoners bewust maken van de noodzaak van klimaatadaptieve maatregelen in het algemeen en de afkoppelingsregeling in het bijzonder. Voor de begeleiding worden een technische ‘watercoach’ en ambassadeurs op wijkniveau ingezet.

Tijdens de VNG-belastingconferentie op 19 en 20 maart in Arnhem geven ambtenaren van het samenwerkingsverband Dienst Dommelvallei tekst en uitleg over deze nieuwe manier van rioolheffing. Ze hopen daarmee ook andere gemeenten te inspireren.

 

MEER INFORMATIE
Nota Klimaatbestendig Son en Breugel 2030

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.