Zo’n 2.500 vrijwilligers hebben een grote hoeveelheid afval opgeruimd dat na de overstromingen in juli was achtergebleven op de oevers van de Maas. Het initiatief voor de snelle schoonmaakactie ging uit van het samenwerkingsverband Maas Cleanup van Limburgse bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Rond de honderdvijftig containers met afval leverde de actie op die afgelopen zaterdag (14 augustus) is gehouden. “Het aantal afvalzakken per opruimlocatie is bizar”, zegt Noï Boesten, projectleider bij IVN Natuureducatie en verantwoordelijk voor de opruimacties van Maas Cleanup. “Gemiddeld zijn er 80 zakken gevuld tegen normaal 32.”

Noï BoestenNoï Boesten

Maas Cleanup had al een schoonmaakactie gepland tijdens World Cleanup Day op 18 september, maar zo lang kon volgens Boesten niet worden gewacht. “Het afval moest vlug worden verwijderd vanwege de groei van de vegetatie. Ook dreigde afval weer in het water terecht te komen.” De actie op 18 september gaat overigens gewoon door. “Er was zo veel afval dat er toch nog heel wat is blijven liggen.”

Groot deel van Limburgse oevers schoongemaakt
De rotzooi is door ongeveer 2.500 mensen verzameld. Dat gebeurde op 88 locaties in heel Limburg. “Daarmee is een groot deel van de oevers van de Maas en enkele zijrivieren schoongemaakt.” Maas Cleanup organiseerde zaterdag ongeveer veertig lokale acties, Natuurmonumenten en particulieren de rest. Ook buiten Limburg is op enkele plekken afval verwijderd, zoals in Rotterdam en Waalwijk.

In Zuid-Limburg was de situatie het ergst en ook in Midden-Limburg lag behoorlijk veel afval, vertelt Boesten. “In normale omstandigheden zijn bijvoorbeeld Eijsden, Itteren en Stevensweert al hotspots, maar nu was het extreem. Alleen in Noord-Limburg viel het relatief mee.”

Tachtig procent van het opgeruimde afval is van plastic. Maar er zijn ook koelkasten, kliko’s, campers en caravans gevonden, die zijn meegesleurd bij de zware overstromingen van half juli. “Zoiets zien we normaal echt niet. De terreinbeheerder of Rijkswaterstaat haalt zulk afval weg.”

Afval doorgelaten vanuit Wallonië
Veel van het afval in Limburg had voorkomen kunnen worden, vinden Maas Cleanup en het landelijke initiatief Schone Rivieren. Bij een stuw in de Belgische grensplaats Lixhe hoopt afval zich op, maar dat wordt ter plekke bijna niet uit het water gehaald. “Momenteel drijft hier een plastic eiland van tweehonderd bij honderd meter”, zegt Boesten. “De Waalse overheid kan dit afval gemakkelijk eruit vissen, maar we zijn bang dat het wordt doorgelaten zoals doorgaans gebeurt en zich gaat verspreiden over de Nederlandse oevers.”

Het lijkt de Waalse overheid niet te interesseren, vervolgt Boesten. “Dat baart ons zorgen. Het is ondoorzichtig wat er in Wallonië gebeurt en het lukt ons al jaren niet om een structurele samenwerking aan te gaan. Wij roepen regionale Nederlandse en Waalse overheidsorganisaties en Rijkswaterstaat nu dringend op om gezamenlijk actie te ondernemen.”

Maas Cleanup initiatief van ondernemers
Wat is Maas Cleanup eigenlijk? Boesten schetst de voorgeschiedenis. Het begon met het project Schone Maas Limburg. Dit leidde in 2017 tot het initiatief Schone Rivieren van IVN, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee. “Diverse Limburgse bedrijven gaven echter aan dat ze zich ook wilden inzetten voor minder afval langs de Maas. Zij hebben daarom anderhalf jaar geleden het netwerk Maas Cleanup opgericht. Dat heeft zich in een moordend tempo ontwikkeld tot een grote organisatie.”

Hieraan doen nu zo’n veertig Limburgse ondernemingen, diverse maatschappelijke organisaties en veel vrijwilligers mee. “Onder meer ict- en communicatiebureaus en een advocatenkantoor zijn van de partij. De bedrijven zetten zich niet alleen onbezoldigd in maar financieren Maas Cleanup ook. Door de slagkracht van het bedrijfsleven kunnen we vrijwilligers heel goed faciliteren bij opruimacties.”

Petitie voor meer rechten voor de Maas
Maas Cleanup maakt zich ook sterk voor de aanpak van het afvalprobleem aan de bron. Boesten wijst op de petitie Maas in de Wet, waarvoor net een campagne is gestart. “Wij willen van de Maas een rechtspersoon maken, om zo de rivier beter te kunnen beschermen. Daarom roepen we iedereen op een handtekening te zetten. Na 18 september bieden we de petitie aan bij de Tweede Kamer.”


MEER INFORMATIE
Website van Maas Cleanup
Oproep i.v.m. drijvend afval bij stuw Lixhe
Informatie over World Cleanup Day (18-9)
H2O Actueel: actieplan water in Limburg
H2O Actueel: onderzoek Schone Rivieren
H2O Actueel: rivierafval vooral van plastic

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi onderzoek. Met de hete zomers van nu is het fijn om vlakbij zwemwater te hebben en het water op de hoek van de straat ( in mijn geval) kan dan een enorme aantrekkingskracht hebben. Mooie aanvulling op het onderzoek, zou een vergelijking met nabijgelegen “ officiële zwemwaterlocaties” kunnen zijn: op welke punten scoren deze beter ( en waar minder) als zwemlocatie… , wat is de capaciteit … en hoe nabijgelegen zijn deze locaties.
Hoezo een nieuwe bestuurscultuur in de politiek? Handje-klap van de ChristenUnie om zo veel als mogelijk alles bij het oude te houden. Dat je in 2022 met een amendement op basis van het advies uit 2015 - is echt oude wijn in nieuwe zakken. De commissie Boelhouwer was duidelijk: of alle geborgde zetels opheffen, of max. 2 zetels voor boeren en 2 zetels voor natuurbeheerders (die steeds 'natuur' worden genoemd). Geborgde zetels natuur zijn overbodig, zelfs Natuurmonumenten wil er vanaf. En dan meteen de waterschapsbelasting op natuurterreinen afschaffen, Natuur wordt uit publiek geld betaald en landelijk gaat het slechts om 0.25% van de totale opbrengst van de watersysteemheffing.
Juni wordt ook droog: veel NW winden, dwz. wat buien, maar die zullen geen zoden aan de dijk zetten.
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
Je sommetje klopt niet, Hans, want de lozing van N was altijd al veel groter dan van P. Stel in 1990 was de lozing van N 5 keer zo groot als P, dus 5:1. N is afgenomen met 64%, er is dus nog over 0,36*5 = 1,8. Van P is 74% verwijderd, dus nog over 0,26*1 = 0,26. De verhouding N:P is dan nu geworden 1,8:0,26 oftewel (afgerond) 7:1. Er is dus nu meer stikstof ten opzichte van fosfor in de lozing, dan het geval was in 1990.
"64% minder lozing dan in 1990" juicht dit artikel. Dan praat je dus over 2 procent verbetering per jaar. Of anders gezegd: na 32 jaar is de restlozing met twee-derde afgenomen. De zuiveringstechniek is in deze periode geëvolueerd van alleen aerobe beluchting naar anaerobe technieken, dus zo verrassend is dit niet.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!