0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Op een nog braak liggend terrein in Helmond moet de slimste wijk van Nederland worden gebouwd: Brainport Smart District. De wijk ligt voor de helft in het beheersgebied van waterschap Aa en Maas en voor de helft in het gebied van De Dommel. Deze waterschappen gaan meewerken aan de ontwikkeling van een wijk waar het water schoner uit moet stromen, dan dat het erin komt.

De waterschappen Aa en Maas en De Dommel, waterbedrijf Brabant Water, kennisinstituut KWR, provincie Noord-Brabant, gemeente Helmond en BSD (Brainport Smart District) verkennen de haalbaarheid van een duurzaam circulair watersysteem in Brainport Smart District, een nog te bouwen wijk in Helmond. Ze tekenden hiertoe vorige week een intentieovereenkomst.

Experimenteren
Brainport Smart District wordt een wijk met circa 1500 woningen en een businesspark van 12 hectare. Gemeente, provincie en waterschappen willen nieuwe inzichten en slimme technologie combineren om te komen tot een duurzame wijk. “We willen experimenteren en continue blijven leren”, zegt Dirk van Helvoirt van waterschap Aa en Maas. “Voor wat betreft het waterdeel zijn we nu in drie werkgroepen aan het bekijken hoe we de de globale uitgangspunten kunnen vertalen naar concrete plannen. Dat geldt voor het watersysteem, de waterketen en de planologische kant van het verhaal”.

In de wijk moet water zo veel mogelijk water worden hergebruikt om bijvoorbeeld hittestress minder kans te geven. De wijk moet ook gaan functioneren als wateropslag bij overlast en als buffer in droge tijden. “Maar we kijken ook naar de omgang met het afvalwater. Gaat het afvalwater naar een rioolwaterzuivering? En wat kunnen we op huis-, buurt- of wijkniveau oplossen? Dat zijn de vragen die we nu aan het beantwoorden zijn”.

Blijven leren
Na de zomer moeten de bestemming voor de eerste vijftig woningen gereed zijn. Het bouwen van de eerste vijftig huizen zou dan halverwege 2020 kunnen beginnen. Van Helvoirt: “Het is natuurlijk nieuw. Wij hebben nog nooit op deze manier gewerkt. Niet alleen omdat we te maken hebben met de nieuwe omgevingswet, maar ook omdat we in deze wijk nieuwe mogelijkheden willen ontdekken en toepassen. Daarbij blijven we leren en onszelf verbeteren om tot steeds betere resultaten te komen. Ook gaan we bij gelijksoortige initiatieven in Nederland kijken om te zien voor welke oplossingen zij hebben gekozen. Maar op dit moment willen in elk geval geen keuzes maken, die onze handelingsruimte beperken”.

Volgens Van Helvoirt is de ambitie van de gemeente en de waterschappen om te komen tot een wijk waar het water schoner uitstroomt dan het erin komt en moet de wijk in staat zijn om een regenbui van 150 millimeter te verwerken. “Dat zijn de algemene ambities, de uitgangspunten. Die zijn we nu aan het vertalen. Tegelijkertijd moeten we het natuurlijk wel zo opschrijven dat inwoners enerzijds de maximale vrijheid hebben om hun huis naar eigen inzicht vormt te geven en anderzijds te borgen dat het wel goed geregeld is. Het is een spannend proces”.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Hendrikjan Teekens · 28 days ago
    150 mm is veel dat lukt in 24 uur maar in 1 uur afhankelijk van je systeemkeuze. Op de samenwerkingsvorm na zie ik niet zoveel nieuws, als wat de standaardopgave is voor de waterontwerper bij een nieuwe wijk. Bij een wadi die sinds 1992 er al zijn en inmiddels 200 van in de stad liggen, stroomt het water per definitie er schoner uit dan in. Het experiment en de mogelijke vernieuwingen maken, als blijkt dat die werken, maakt het tot de slimste waterwijk ter wereld.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Het moet zijn community of practice, of die betreffende bouwmarkt moet hier bij betrokken zijn.
N2O + O3
Met ander woorden: lachgas afvangen en ozon toevoegen. O3 kun je maken uit restproduct bij waterstofproductie.
Dus oplosbaar dit probleem?
@Erik van LithWe hebben inderdaad ook designers in het project betrokken. Zij hebben ons geholpen door ons technieken aan te leren die zij gebruiken bij empathisch onderzoek: hoe kom je achter de drijfveren van mensen.
En in vijf gemeenten in Zuid-Nederland zijn ontwerpers met een concreet vraagstuk aan de slag gegaan, samen met ambtenaren en bewoners. Ze vonden het een heel leuk en interessant vraagstuk om aan te werken. Het heeft veel losgemaakt daardoor. We hebben veel van elkaar geleerd.
Als je meer wilt weten, neem dan even contact op met Dick of mij (Karla Niggebrugge, kniggebrugge@brabant.nl)
Dick, Dank voor je nieuwe inzichten. Ik vraag me af: hebben jullie ontwerpers in jullie onderzoek meegenomen? Wat vinden zij ervan?
Dit is wel een heel goed idee.
Ik zou die nieuwe zuivering best een keer willen zien tijdens een open dag.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het