0
0
0
s2smodern

Waterschapsbedrijf Limburg gaat jaarlijks 19.000 ton slibkorrels leveren aan het cementbedrijf CBR. Het Belgische bedrijf gaat de korrels gebruiken als brandstof voor de cementovens.

Waterschapsbedrijf Limburg, een dochterbedrijf van het Waterschap Limburg, produceert bij de zuivering van 150 miljoen m3 water jaarlijks 100.000 ton zuiveringsslib. Dat wordt in de slibdrooginstallatie in Susteren verwerkt tot slibkorrels. Die korrels zet het bedrijf in diverse kanalen af, zo laat een woordvoerster weten.

Cementproducent CBR ziet in de overeenkomst een mogelijkheid om het productieproces te verduurzamen en de CO2-uitstoot te verminderen. Het gebruik van fossiele brandstoffen zal afnemen, aldus het bedrijf.

Door de overeenkomst met CBR weet het waterschapsbedrijf zich voorlopig verzekerd van de afzet van een substantieel deel van de slibkorrels. Het contract geldt voor vijf jaar met de mogelijkheid tot verlenging.

Of het waterschapsbedrijf die mogelijkheid ook gaat lichten is afhankelijk van ontwikkelingen in de markt, legt de woordvoerster uit. “Er komen steeds nieuwe methoden op de markt om grondstoffen te winnen uit slib. Die ontwikkelingen houden we nauwlettend in de gaten. Het kan zijn dat over vijf jaar andere methoden zijn die het voor ons interessanter maakt om het slib op een andere manier te verwerken.”

De woordvoerster kon niet vertellen voor welk bedrag CBR jaarlijks 19.000 ton slibkorrels gaat afnemen. 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ach ach....wat een idioterie 'op het IJsselmeer kan t behoorlijk spoken', dus dempen we de boel????
Duizenden en duizenden watersporters weten alles van het IJsselmeer, vissers die er dagelijks hun brood verdienen, weten alles van het IJsselmeer.
Deze flauwekul is gewoon bedoeld om de boel tzt dicht te gooien!!!!
Over het merken van een van deze vissoorten, nl de zeeforel. Op deze vis vist een kleine groep liefhebbers in de voordelta nabij het Haringvliet en Waterweg.
Elk jaar vangen we diverse mooie vissen die natuurlijk worden teruggezet. Misschien kan dit kleine groepje sportvissers op deze manier een grote bijdrage leveren.
Ook in dit waterschap laat het bestuur dus zijn oren hangen naar de boeren. Want waarom wordt er, voordat er een beslissing wordt genomen over het zoutgehalte, wél met hen gesproken en niet met bijvoorbeeld natuurorganisaties?
Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.