Waterschapsbedrijf Limburg gaat jaarlijks 19.000 ton slibkorrels leveren aan het cementbedrijf CBR. Het Belgische bedrijf gaat de korrels gebruiken als brandstof voor de cementovens.
Waterschapsbedrijf Limburg, een dochterbedrijf van het Waterschap Limburg, produceert bij de zuivering van 150 miljoen m3 water jaarlijks 100.000 ton zuiveringsslib. Dat wordt in de slibdrooginstallatie in Susteren verwerkt tot slibkorrels. Die korrels zet het bedrijf in diverse kanalen af, zo laat een woordvoerster weten.
Cementproducent CBR ziet in de overeenkomst een mogelijkheid om het productieproces te verduurzamen en de CO2-uitstoot te verminderen. Het gebruik van fossiele brandstoffen zal afnemen, aldus het bedrijf.
Door de overeenkomst met CBR weet het waterschapsbedrijf zich voorlopig verzekerd van de afzet van een substantieel deel van de slibkorrels. Het contract geldt voor vijf jaar met de mogelijkheid tot verlenging.
Of het waterschapsbedrijf die mogelijkheid ook gaat lichten is afhankelijk van ontwikkelingen in de markt, legt de woordvoerster uit. “Er komen steeds nieuwe methoden op de markt om grondstoffen te winnen uit slib. Die ontwikkelingen houden we nauwlettend in de gaten. Het kan zijn dat over vijf jaar andere methoden zijn die het voor ons interessanter maakt om het slib op een andere manier te verwerken.”
De woordvoerster kon niet vertellen voor welk bedrag CBR jaarlijks 19.000 ton slibkorrels gaat afnemen.
Ik geef lezingen in landbouw-dorpen. Vlaanderen kennen ze "en daar zal niet gebeuren, wij kennen wel ons klimaat. Onze grootouders hebben het allemaal gekend. Wat ze aan de Noordpool doen kan mij nie schelen". Ik heb het over een 12 tal positive sel-re-enforcing feedbackloops met uitleg uiteraard. En het feit dat dit een spin-off heeft voor de ganse planeet. Het is moeilijk. De laatste keer kwam een man af met een vraag voor gans de zaal. "Als u wil stuur ik naar een psychiatrische instelling. Een.(globale) opwarming met meer dan 2 :. Ideaal voor de barbecue en familiefeesten.. slecht voor de landbouw, droger, hoe kan u dat weten? En u zegt: dit leidt tot conflicten. De mensen gaan meer buitenkomen en elkaar ontmoeten."
Zo sprak ik vorig jaar overheidsmedewerkers uit Colombia. Zij moesten hun bedrijven zo ver zien te krijgen dat ze aan gingen koppelen op een rwzi. Hoe moeilijk dat wel niet bleek te zijn. Dan moest de overheid in ieder geval al niet moeilijk gaan doen over normeringen in aangeboden afvalwater en dergelijke, want anders gebeurde er gewoon niets.
Ik vrees dat de verkregen informatie erg onbetrouwbaar is.