0
0
0
s2smodern

Waterschapsbedrijf Limburg gaat jaarlijks 19.000 ton slibkorrels leveren aan het cementbedrijf CBR. Het Belgische bedrijf gaat de korrels gebruiken als brandstof voor de cementovens.

Waterschapsbedrijf Limburg, een dochterbedrijf van het Waterschap Limburg, produceert bij de zuivering van 150 miljoen m3 water jaarlijks 100.000 ton zuiveringsslib. Dat wordt in de slibdrooginstallatie in Susteren verwerkt tot slibkorrels. Die korrels zet het bedrijf in diverse kanalen af, zo laat een woordvoerster weten.

Cementproducent CBR ziet in de overeenkomst een mogelijkheid om het productieproces te verduurzamen en de CO2-uitstoot te verminderen. Het gebruik van fossiele brandstoffen zal afnemen, aldus het bedrijf.

Door de overeenkomst met CBR weet het waterschapsbedrijf zich voorlopig verzekerd van de afzet van een substantieel deel van de slibkorrels. Het contract geldt voor vijf jaar met de mogelijkheid tot verlenging.

Of het waterschapsbedrijf die mogelijkheid ook gaat lichten is afhankelijk van ontwikkelingen in de markt, legt de woordvoerster uit. “Er komen steeds nieuwe methoden op de markt om grondstoffen te winnen uit slib. Die ontwikkelingen houden we nauwlettend in de gaten. Het kan zijn dat over vijf jaar andere methoden zijn die het voor ons interessanter maakt om het slib op een andere manier te verwerken.”

De woordvoerster kon niet vertellen voor welk bedrag CBR jaarlijks 19.000 ton slibkorrels gaat afnemen. 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mensen kunnen niet snel genoeg geiinformeerd worden. Tot op heden kent de Belg de klimaatwijziging als iets exotisch op de televisie. De fruitteelt, de landbouw zou zoveel mogelijk moeten aangepast worden aan de nieuwe verwachting. Weer "een nieuw normaal" houdt de bevolking passief.
Ik geef lezingen in landbouw-dorpen. Vlaanderen kennen ze "en daar zal niet gebeuren, wij kennen wel ons klimaat. Onze grootouders hebben het allemaal gekend. Wat ze aan de Noordpool doen kan mij nie schelen". Ik heb het over een 12 tal positive sel-re-enforcing feedbackloops met uitleg uiteraard. En het feit dat dit een spin-off heeft voor de ganse planeet. Het is moeilijk. De laatste keer kwam een man af met een vraag voor gans de zaal. "Als u wil stuur ik naar een psychiatrische instelling. Een.(globale) opwarming met meer dan 2 :. Ideaal voor de barbecue en familiefeesten.. slecht voor de landbouw, droger, hoe kan u dat weten? En u zegt: dit leidt tot conflicten. De mensen gaan meer buitenkomen en elkaar ontmoeten."
Het afschaffen van de Watertoets met de invoering van de Omgevingswet is gewoon géén goed idee. Maak water leidend in de afwegingen over ruimtelijke ontwikkelingen tussen rijk, provincies, gemeenten en waterschappen.. Functie volgt peil! Wat nodig is, is meer realisme en minder 'maakbaarheidsdenken' van stedenbouwkundigen en politici. De Algemene Waterschapspartij wil de rol van de waterschappen juist verstreken. "Want ook na lang overleg stroomt het water nog steeds naar het laagste punt".
Oh, er is 12 miljoen zoek maar "dat heeft geen materiële invloed". Natuurlijk niet. Is dit nou slechte communicatie of gewoon arrogantie? Geen woord van spijt. Of is het ook eigenlijk meer een 'bancair ongelukje', zoals vergeten om de parkeermeter te vullen? De waterschapsbank is geen gewone bank, maar een bank die risicoloos geld uitleent aan overheden. Want de overheid kan niet failliet gaan. En zijn er nog consequenties? Dit jaar geen bonussen en gratificaties voor de directie van de Waterschapsbank? Daar had H2O wel even mogen doorvragen!
De vraag is altijd wat van de opgegeven informatie betrouwbaar is. Nog niet te spreken over de kwaliteit van zuiveren, het toezicht daarop en het toezicht op de "lozers"?
Zo sprak ik vorig jaar overheidsmedewerkers uit Colombia. Zij moesten hun bedrijven zo ver zien te krijgen dat ze aan gingen koppelen op een rwzi. Hoe moeilijk dat wel niet bleek te zijn. Dan moest de overheid in ieder geval al niet moeilijk gaan doen over normeringen in aangeboden afvalwater en dergelijke, want anders gebeurde er gewoon niets.
Ik vrees dat de verkregen informatie erg onbetrouwbaar is.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.