secundair logo knw 1

Het Hoogheemraadschap van Delfland experimenteert samen met STOWA en de TU Delft op drie locaties met sensoren in droogtegevoelige dijken. Dat moet meer inzicht geven in hoe de dijk reageert op extreme neerslag of langdurige droogte. 

Begin dit jaar zijn de sensoren bij Gemaal Duifpolder in Maasland, de Groeneveldse Molen in Schipluiden en de Molenlaan in Schipluiden geplaatst. Ook het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en het Hoogheemraadschap van Rijnland doen mee aan het experiment. Zij gebruiken dezelfde sensoren en meetfrequenties.

De sensoren maken het mogelijk niet alleen de bovenlaag van de dijk, maar ook de waterhuishouding in de dijk bij extreme neerslag te monitoren. Volgens Delfland is dit niet eerder onderzocht. Er zijn wel landelijke richtlijnen, maar die zijn niet gebaseerd op uitgebreide metingen beneden grondwaterpeil. Mogelijk blijkt uit de monitoring dat de dijken sterker zijn dan gedacht, aldus het hoogheemraadschap.

Veen
De resultaten zijn van belang om de dijkinspecties efficiënter te kunnen uitvoeren. Zo’n 200 kilometer aan dijken is zeer gevoelig voor droogte, omdat de ondergrond gedeeltelijk uit veen bestaat. Als dat uitdroogt, krimpt het en ontstaan er scheuren.

Delfland doet sinds 2010 onderzoek naar droogtegevoelige dijken en naar de opbouw van plantengroei op dijken. Sinds 2016 wordt in de Duifpolder onderzoek gedaan met bodemvochtsensoren en peilbuizen. Dit onderzoek is dit jaar uitgebreid met de meetsensoren. De eerste resultaten worden eind dit jaar verwacht.

Opdrachtgever voor het onderzoek is STOWA, de TU Delft zorgt voor de analyses van de monitoring. Deze data moeten het mogelijk maken om ook landelijk de stabiliteit van droogtegevoelige dijken beter te kunnen berekenen.

 

MEER INFORMATIE
Vragen en antwoorden over droogtegevoelige dijken

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.