0
0
0
s2smodern

Het Hoogheemraadschap van Delfland experimenteert samen met STOWA en de TU Delft op drie locaties met sensoren in droogtegevoelige dijken. Dat moet meer inzicht geven in hoe de dijk reageert op extreme neerslag of langdurige droogte. 

Begin dit jaar zijn de sensoren bij Gemaal Duifpolder in Maasland, de Groeneveldse Molen in Schipluiden en de Molenlaan in Schipluiden geplaatst. Ook het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en het Hoogheemraadschap van Rijnland doen mee aan het experiment. Zij gebruiken dezelfde sensoren en meetfrequenties.

De sensoren maken het mogelijk niet alleen de bovenlaag van de dijk, maar ook de waterhuishouding in de dijk bij extreme neerslag te monitoren. Volgens Delfland is dit niet eerder onderzocht. Er zijn wel landelijke richtlijnen, maar die zijn niet gebaseerd op uitgebreide metingen beneden grondwaterpeil. Mogelijk blijkt uit de monitoring dat de dijken sterker zijn dan gedacht, aldus het hoogheemraadschap.

Veen
De resultaten zijn van belang om de dijkinspecties efficiënter te kunnen uitvoeren. Zo’n 200 kilometer aan dijken is zeer gevoelig voor droogte, omdat de ondergrond gedeeltelijk uit veen bestaat. Als dat uitdroogt, krimpt het en ontstaan er scheuren.

Delfland doet sinds 2010 onderzoek naar droogtegevoelige dijken en naar de opbouw van plantengroei op dijken. Sinds 2016 wordt in de Duifpolder onderzoek gedaan met bodemvochtsensoren en peilbuizen. Dit onderzoek is dit jaar uitgebreid met de meetsensoren. De eerste resultaten worden eind dit jaar verwacht.

Opdrachtgever voor het onderzoek is STOWA, de TU Delft zorgt voor de analyses van de monitoring. Deze data moeten het mogelijk maken om ook landelijk de stabiliteit van droogtegevoelige dijken beter te kunnen berekenen.

 

MEER INFORMATIE
Vragen en antwoorden over droogtegevoelige dijken

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Heel jammer dat RIVM niet met KWR wil samenwerken in dit onderzoek. Je zou zeggen: alle hens aan dek in deze tijd, maar dat lukt dus niet. Ik hoop dat men op zijn minst afspraken maakt wie waar bemonstert en hoe de resultaten gedeeld worden.
Wat wordt er met deze resultaten gedaan? Gaat men ook blussen indien men brand ontdekt of zijn we blij dat de brandmelder het doet. Oplossingen wellicht meenemen in IPMV van STOWA.
Voor reacties en dergelijke kunt u ook contact opnemen met de auteur, per email via ljamjacobs@yahoo.co.uk.
De betalende burgers zijn relatief ondervertegenwoordigd in het waterschapsbestuur. Dat is ook een beetje hun eigen schuld, bij verkiezingen is de opkomst van die burgers laag en stemmen ze ook nog op “boerenpartijen” zoals het CDA en de VVD. Samen met de geborgde zetels is er dan al gauw een machtsblok dat voor “ongebouwd” en daarmee vanzelf tegen de “ingezetenen” is. Daarom is het belangrijk dat er een partij als de Algemene Waterschapspartij is!
Overigens heeft de Raad van State alle bezwaren bij de versterking van de Markermeerdijken van tafel geveegd, en heeft HHNK zelfs een prijs gekregen voor de burgerparticipatie bij Durgerdam. Er zullen altijd mensen zijn die iets niet in hun achtertuin willen.
Mooi stuk werk! Nog wel een vraag. Sommige laboratoria rapporteren per meting twee resultaten de (ruwe meet-) waarde en het resultaat (waarvoor waardes onder de RG naar <RG worden omgezet). Hoe wordt aangekeken tegen het gebruik van deze ruwe meetdata als alternatief voor de hier genoemde methodes?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.