Iedereen die beroepsbehalve met drinkwater te maken heeft, kan sinds kort bij het drinkwaterplatform terecht voor informatie. Met deze website willen de drinkwaterbedrijven en brancheorganisatie Vewin op een toegankelijke manier informatie drinkwaterkwaliteit en bronbescherming presenteren.
"Het belang van schoon drinkwater, nu en in de toekomst, houdt natuurlijk niet op bij de grenzen van het werkgebied van een drinkwaterbedrijf," legt Patricia van der Linden van Vewin uit. "Daarom hebben alle drinkwaterbedrijven en brancheorganisatie Vewin de handen in elkaar geslagen."
Op het platform moeten drinkwaterprofessionals relevante informatie over wet- en regelgeving terug kunnen vinden. Verder worden er artikelen gepubliceerd over onderwerpen als innovatie en duurzaamheid. "Een gemeenteambtenaar die bezig is met de omgevingswet en wil weten welke drinkwateraspecten daar allemaal rond spelen, kan bij ons terecht om te lezen hoe het echt zit."
Hoewel de drinkwaterbedrijven en Vewin via de redactieraad betrokken zijn bij het platform, is de redactie volgens Merlijn Wessels onafhankelijk. Wessels is projectleider bij Contenture, het contentbureau dat het drinkwaterplatform heeft gebouwd, beheert en vult. "Wij willen het echte verhaal achter drinkwater vertellen en gaan dan ook op een journalistiek verantwoorde manier te werk."
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.