secundair logo knw 1

Het bestuur van de Indonesische hoofdstad Jakarta wil de oude stadskern Kota Tua - het vroegere Batavia - een facelift geven. Engeldot-Water uit Hoogeveen gaat zorgen voor een schone rivier en drinkwater.

Het plan is om van een gebied van 600 meter langs de Krukut rivier een moderne openbare recreatieruimte te maken: het Kali Besar Park. Dit gebeurt op basis van het concept van ‘smart green city’. Het Drentse bedrijf Engeldot-Water heeft de opdracht gekregen om van het vuile rivier- en afvalwater schoon drinkwater te maken.

“Dat is ons specialisme”, zegt directeur Jochem van Engelenhoven vanuit Jakarta vlak voor de ondertekening van het contract. “Mijn bedrijf maakt van afvalwater gekwalificeerd drinkwater en herbenut de reststoffen.” Engeldot-Water houdt in samenwerking met een Indonesische partner alles in eigen beheer, vertelt Van Engelenhoven. “Wij gaan zelf drinkwater produceren. Er komt een installatie die duizend liter vervuild water per seconde kan zuiveren. We bouwen in Hoogeveen de machine, die in januari naar Jakarta gaat.”

De Indonesische betrokkenen zijn volgens Van Engelenhoven enthousiast. “Dat bewijst het grote aantal mensen dat bij de ondertekening aanwezig is.” Het is niet het enige drinkwaterproject van zijn bedrijf in Indonesië. “We werken sinds anderhalf jaar in Indonesië. Op diverse andere plekken zijn we bezig met vergelijkbare projecten.”

Het project in Jakarta past bij de nauwe samenwerking op watergebied tussen Nederland en Indonesië. Die staat nu extra in de belangstelling door de grote handelsmissie waaraan premier Rutte en minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu meedoen. Meer dan vijftig bedrijven uit de water- en maritieme sector zijn meegereisd.

De regeringen van beide landen hebben afgesproken om hun samenwerking te intensiveren. Zo wordt de haven van Rotterdam betrokken bij de havenontwikkeling in Jakarta en gaan Nederlandse waterbouwers helpen bij de versterking van de kust van Centraal-Java. In de stad Semarang is gisteren (22 november) een gemaal in de Banger polder officieel in gebruik genomen. Dit gemaal is met hulp van Nederlandse waterschappen tot stand gekomen en zorgt ervoor dat 84.000 mensen droge voeten houden in een gebied dat voorheen vaak blank stond.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):