secundair logo knw 1

Foto: Bucon

Met een ‘bliksemactie’ hebben Dutch Water Partners en Bucon Industries de afgelopen weken gezorgd voor waterzuivering en -opslag waarmee alle 40.000 inwoners van Sint Maarten weer schoon drinkwater hebben.

De logistiek was de grootste uitdaging, vertelt officemanager Alekos Ikonomou van Bucon Industries. Kort nadat de orkaan Irma over Sint Maarten raasde, kregen Dutch Water Partners en Bucon van het ministerie van Infrastructuur en Milieu het verzoek om zo snel mogelijk een nieuwe drinkwatervoorziening op het eiland aan te leggen. Ikonomou: “In de nacht van zaterdag op zondag kreeg Bucon-directeur Peter Bulsing een telefoontje, de donderdag daarop ging de eerste zending via Curaçao die kant op.” Even later volgde een tweede zending.

Bucon en DWP, die onder de noemer PUREleau samenwerken, leverden enkele tientallen watertanks en twee waterstations voor het getroffen eiland. De waterstations zijn robuuste huisjes met een stalen dak waarin zowel zuiveringsapparatuur als wateropslag plaatsvindt.
Ikonomou: “De apparatuur om zeewater te zuiveren is erg kostbaar, dus die wil je goed beschermen. Met de installaties kunnen we per dag 118.000 liter zeewater zuiveren, genoeg voor alle 40.000 inwoners van Sint Maarten.”

De snelle realisatie, binnen enkele weken, was mogelijk doordat een crisisteam zo snel mogelijk zocht naar goede locaties voor de waterstations, de opslagtanks en de distributiepunten, waarna met man en macht aan de realisatie werd gewerkt. Ook externe partners van PUREleau, die bepaalde onderdelen van de installaties aanleveren, deden dat razendsnel. “Normaal kosten het enkele maanden om een waterstation aan te leggen”, vertelt Ikonomou. “Deze opdracht was voor ons een mooie gelegenheid om te laten zien wat wij in korte tijd na een ramp kunnen leveren.”

De waterstations zijn van extra stevig materiaal gemaakt en kunnen worden verankerd in solide ondergrond, zodat ze tegen een eventuele volgende orkaan bestand zijn. Minister Plasterk bekeek tijdens zijn laatste bezoek aan Sint Maarten een van de waterstations.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waarom niet gelijk combineren met een algemenere inrichting van het Markermeer om het inlaatwater van het Hoogheemraadschap HHNK te verbeteren, zwevende stof te verwijderen, hiervoor werden rond 1995 al plannen gesmeed. En ook natuurlijk ook om het effect van het door het Mantel gemaal bij Schardam op het Markermeer te neutraliseren. Dan kunnen de Marker Wadden gelijk 10 maal zo groot worden.
Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/