secundair logo knw 1

Foto: Bucon

Met een ‘bliksemactie’ hebben Dutch Water Partners en Bucon Industries de afgelopen weken gezorgd voor waterzuivering en -opslag waarmee alle 40.000 inwoners van Sint Maarten weer schoon drinkwater hebben.

De logistiek was de grootste uitdaging, vertelt officemanager Alekos Ikonomou van Bucon Industries. Kort nadat de orkaan Irma over Sint Maarten raasde, kregen Dutch Water Partners en Bucon van het ministerie van Infrastructuur en Milieu het verzoek om zo snel mogelijk een nieuwe drinkwatervoorziening op het eiland aan te leggen. Ikonomou: “In de nacht van zaterdag op zondag kreeg Bucon-directeur Peter Bulsing een telefoontje, de donderdag daarop ging de eerste zending via Curaçao die kant op.” Even later volgde een tweede zending.

Bucon en DWP, die onder de noemer PUREleau samenwerken, leverden enkele tientallen watertanks en twee waterstations voor het getroffen eiland. De waterstations zijn robuuste huisjes met een stalen dak waarin zowel zuiveringsapparatuur als wateropslag plaatsvindt.
Ikonomou: “De apparatuur om zeewater te zuiveren is erg kostbaar, dus die wil je goed beschermen. Met de installaties kunnen we per dag 118.000 liter zeewater zuiveren, genoeg voor alle 40.000 inwoners van Sint Maarten.”

De snelle realisatie, binnen enkele weken, was mogelijk doordat een crisisteam zo snel mogelijk zocht naar goede locaties voor de waterstations, de opslagtanks en de distributiepunten, waarna met man en macht aan de realisatie werd gewerkt. Ook externe partners van PUREleau, die bepaalde onderdelen van de installaties aanleveren, deden dat razendsnel. “Normaal kosten het enkele maanden om een waterstation aan te leggen”, vertelt Ikonomou. “Deze opdracht was voor ons een mooie gelegenheid om te laten zien wat wij in korte tijd na een ramp kunnen leveren.”

De waterstations zijn van extra stevig materiaal gemaakt en kunnen worden verankerd in solide ondergrond, zodat ze tegen een eventuele volgende orkaan bestand zijn. Minister Plasterk bekeek tijdens zijn laatste bezoek aan Sint Maarten een van de waterstations.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.