secundair logo knw 1

Leerlingen tellen libellen aan de waterkant. Foto Unsplash

Zo’n achttienhonderd leerlingen van zestig basisscholen in heel Nederland doen morgen mee aan een meting van de waterkwaliteit van rivieren, beekjes en sloten. Het evenement AlleScholenVerzamelen! is vanwege de coronamaatregelen zo aangepast dat dit ook vanuit huis mogelijk is. 

AlleScholenVerzamelen! is een initiatief van de Nederlandse Wetenschapsknooppunten van twaalf universiteiten. Die brengen wetenschap de klas in, onder andere door basisschoolleerlingen uit te nodigen om mee te helpen bij het onderzoek van deze universiteiten.

Dit jaar staat AlleScholenVerzamelen! in het teken van het burgeronderzoek van de Stichting Drinkable Rivers, die mensen mobiliseert om zorg te dragen voor ‘drinkbare rivieren’ in hun omgeving.

Initiatiefneemster Li An Phoa van Drinkable Rivers hoopt dat leerlingen dankzij het evenement het belang van schone rivieren inzien. Zij wandelt met mensen langs rivieren wereldwijd en vraagt hen om mee te werken aan het weer drinkbaar maken van de rivier. ''Dat is belangrijk, want al het leven op aarde is afhankelijk van zoet water dat door onze rivieren stroomt”, verklaart ze.

Ecologische observaties
Sandra de Vries 180 vk Sandra de VriesVoor de basisscholen is een methode ontwikkeld om de waterkwaliteit in kaart te brengen, die geheel volgens de coronamaatregelen vanuit huis uitgevoerd kan worden. ‘’De kinderen kiezen een locatie met stromend water bij hen in de buurt die ze gaan observeren’’, vertelt coördinator Sandra de Vries. ''Ze gaan dus wel naar buiten, maar het zijn alleen ecologische observaties. Chemische metingen gaan nu niet.’’

Alle observaties en metingen worden duidelijk beschreven: de geur, kleur en helderheid van het water, maar ook de hoeveelheid planten en libellen aan de waterkant. Zo ontstaat volgens de initiatiefnemers een compleet beeld van de ecologische kwaliteit van de rivier.

De TU Delft en University College Roosevelt zullen de resultaten analyseren. Stichting Drinkable Rivers gebruikt de ervaringen om de onderzoeksmethode verder te verbeteren. Uiteindelijk is het doel om met behulp van vrijwilligers de waterkwaliteit van rivieren over de hele wereld in kaart te brengen en omwonenden te leren hoe zij zorg kunnen dragen voor hun rivier.

Pilotversie
''Deze editie van AlleScholenVerzamelen! beschouwen wij als een pilotversie’’, aldus De Vries. ''Door corona loopt alles anders en zijn er ook veel minder aanmeldingen. In 2021 willen wij dit onderzoek opnieuw doen, maar dan met veel meer scholen, en ook met chemische metingen.’’

De eerste editie van Alle Scholen Verzamelen! vond vorig jaar op 12 juni plaats. Ruim drieduizend leerlingen uit het hele land deden toen onderzoek naar hun favoriete buitenspeelplek.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Wageningen University + kaartje meetlocaties
AlleScholenVerzamelen!
Website Drinkable Rivers

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.