secundair logo knw 1

Plannen voor de Zuidplaspolder | Afbeelding Schieland en de Krimpenerwaard

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard gaat in beroep bij de Raad van State tegen het bestemmingsplan ’Middengebied Zuidplaspolder’ van de gemeente Zuidplas. Deze gemeente wil 8000 woningen en 2 bedrijventerreinen bouwen in de laaggelegen polder. Het hoogheemraadschap vindt dat de waterveiligheid niet genoeg geborgd is.

“Idealiter bevat het bestemmingsplan van een gemeente ook het waterhuishoudkundig plan”, stelt Ietske Roest van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. “Dat is nu niet het geval. Daarmee wordt niet voldoende zekerheid gegeven dat de wijk in de Zuidplaspolder ook echt op een toekomstbestendige manier wordt gebouwd, als het gaat om de waterhuishouding.”

Daarmee is niet gezegd dat het hoogheemraadschap principieel tegen bebouwing is in deze laaggelegen polder, 6,76 meter onder NAP. “Wij begrijpen dat er een woningbouwopgave is, maar stellen wel voorwaarden. Dat hebben we ook van begin af aan duidelijk gemaakt. We participeren al langer in dit project en hebben met gemeente en provincie ook een bestuursakkoord gesloten. Daarbij hebben wij altijd laten weten dat we ons opstellen als ‘kritische vriend’.”


LEES OOK: De bouw van hét klimaatdorp van Nederland gaat niet van een leien dakje


Concreet wil Schieland en de Krimpenerwaard zekerheid over aanvullende investeringen en stelt het voorwaarden met betrekking tot de complexe bodem en de klimaatontwikkeling. “Het gaat om antwoorden op belangrijke vragen als: kan zo’n wijk een bui als Limburg enkele jaren geleden aan? Wat gebeurt er met de bodem in tijden van droogte? Wij willen graag dat er een wijk komt, waar mensen ook op de lange termijn nog op een aangename manier kunnen wonen.”

Dat water en bodem sturend moeten zijn bij de woningbouw opgave, is weliswaar aangekondigd door het kabinet, maar nog niet juridisch vastgelegd. “Dat wreekt zich nu. De gemeente heeft nu dus de vrijheid om andere afwegingen te maken. Wij vinden echter wel dat we op moeten komen voor dit belang en vandaar de stap naar de Raad van State. Tegelijkertijd is het natuurlijk wel zo dat we in gesprek blijven met de gemeente en als er tussentijds een werkbare oplossing uit zou komen, kunnen we het beroep ook weer in trekken.”


Water Matters juni 2024 ankeiler breed

Water Matters juni 2024

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.
@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…