Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard heeft in een kassengebied bij het Zuid-Hollandse Bleiswijk tijdens waterkwaliteitsmetingen de insecticide imidacloprid aangetroffen.
“Wij onderzoeken hoe en waar dit middel in het water is gekomen”, schrijft het hoogheemraadschap. “Onze handhavers controleren de omliggende sloten en bedrijven.” De meetgegevens worden doorgegeven aan de Omgevingsdienst, die verantwoordelijk is voor de controle op lozingen van water.
Het gebruik van de werkzame stof imidacloprid is in de land- en tuinbouw verboden. De insectenbestrijder (een neonicotinoïde) heeft een grote impact op insectenpopulaties in oppervlaktewater en andere ongewervelde waterdieren. In het water breekt het zeer langzaam af, wat leidt tot langdurige vervuiling.
Bij de gemeten hoeveelheid imidacloprid in het water gaat een deel van de kleine waterdieren en planten die erin leven dood, schrijft het hoogheemraadschap. Dat stelt vast dat de hoeveelheid meststoffen en bestrijdingsmiddelen in sloten in glastuinbouwgebieden hoger is dan in andere gebieden.
Het Hoogheemraadschap van Delfland maakte vorige maand proces-verbaal op tegen een tuinder die verantwoordelijk was voor lozing van het al lang verboden insecticide dichloorvos in het oppervlaktewater van het Westland. Het betrof een overschrijding van 6.000 keer de norm.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?