secundair logo knw 1

Waterschap Scheldestromen houdt haar watersysteem tegen het licht met het project Planvorming Wateropgave. Het waterschap wil alle watersystemen in 2027 op orde te hebben. Om die planning niet in gevaar te brengen, en belanghebbenden toch bij het project te betrekken, kiest Scheldestromen voor een omvangrijk digitaal aanbod.

Het Project Planvorming Wateropgave loopt al enkele jaren en is onder andere gericht op de landelijke en provinciale normen voor peilbeheer en wateroverlast. Zeeland is voor dit project in 15 gebieden verdeeld. Via interactieve kaarten op de website van Scheldestromen licht het waterschap per deelgebied de eerste onderzoeksresultaten van het project Planvorming Wateropgave (PWO) toe. De interactieve kaarten zijn voorzien van een reactieformulier en een instructiefilmpje over het gebruik van de kaarten. De belangrijkste bevindingen van PWO tot nu toe worden ook in een video toegelicht.

Digitale participatie in drie gebieden
“Het project moet door,” zegt Chantal de Putter, woordvoerder van Scheldestromen. Voor elf deelgebieden heeft het waterschap de PWO al afgerond en is een nieuw watergebiedsplan en een nieuw peilbesluit opgesteld. “Voor drie gebieden die nog aan de beurt moesten komen, Othene, Duiveland en Schouwen, hebben we nu gekozen voor een digitaal aanbod aan de belanghebbenden."

De oorspronkelijk geplande informatiebijeenkomsten zijn door Covid-19 niet mogelijk, maar het waterschap wil de inbreng van bijvoorbeeld agrariërs en natuurorganisaties wel mee kunnen nemen in het ontwerp peilbesluit. De Putter: "We hechten veel waarde aan de input en reacties uit de streek. Het streven is om de planvorming voor de deelgebieden Duiveland en Othene eind 2020 gereed te hebben. Schouwen volgt in het voorjaar van 2021 met een maatregelenpakket.“

De Putter hoopt dat er veel reacties binnen komen. “Het is voor ons ook nieuw. We hebben gewerkt aan een toegankelijke presentatie om de belanghebbenden de gelegenheid te geven te reageren. Ik ben erg benieuwd of het zo duidelijk is of dat er nog veel vragen binnenkomen.”

MEER INFORMATIE
De interactieve kaarten op de projectpagina Planvorming Wateropgave

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):