secundair logo knw 1

Muraltmuurtjes, nu cultuurhistorisch erfgoed, werden in Zeeland gebruikt om dijken op te hogen | Foto A. van der Linde / Wikimedia

Waterschap Scheldestromen organiseert dit najaar twee publieksbijeenkomsten over de geschiedenis van het waterschap. “We willen de historische ontwikkeling schetsen, juist ook in aanloop naar de verkiezingen volgend jaar.”

Met twee publieksbijeenkomsten, een in oktober en een in november, richt waterschap Scheldestromen de aandacht op de eigen geschiedenis. Dit gebeurt in een poging om in contact te komen met de inwoners van Zeeland en om al voor de verkiezingen duidelijk te maken wat een waterschap precies doet.

“We hadden, voor corona althans, de gewoonte om een aantal keer per jaar publieksbijeenkomsten te organiseren over de werkzaamheden van ons waterschap”, vertelt Danielle Steijn van Scheldestromen. “Die gewoonte willen we nu weer oppakken omdat we het belangrijk vinden om met de Zeeuwen in contact te komen.”

Door te kiezen voor de eigen geschiedenis als onderwerp wil Scheldestromen bijvoorbeeld laten zien hoe de waterschappen zijn ontstaan en waarom er nu een Zeeuws waterschap is. “We hebben het geluk dat we de bijeenkomsten samen met het Zeeuws Archief kunnen organiseren. De directeur van het archief, die op de bijeenkomsten zal spreken, heeft niet alleen zelf een verleden als waterschapper, maar heeft ook over de geschiedenis van de waterschappen gepubliceerd. Zij is dus bij uitstek geschikt om erover te vertellen.”

Maar de bijeenkomsten moeten meer zijn dan alleen een geschiedenislesje, want volgens Steijn ontbreekt het nog wel eens aan kennis over de werkzaamheden van het waterschap. “Vanuit een blik op de geschiedenis willen we ook vertellen over het belangrijke werk dat we doen. Dat is extra relevant omdat de verkiezingen er komend jaar weer aankomen. We duiken dus ook de geschiedenis om te kunnen vertellen wat we precies doen en waarom het ook belangrijk is dat mensen ervoor mogen stemmen.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.