secundair logo knw 1

Muraltmuurtjes, nu cultuurhistorisch erfgoed, werden in Zeeland gebruikt om dijken op te hogen | Foto A. van der Linde / Wikimedia

Waterschap Scheldestromen organiseert dit najaar twee publieksbijeenkomsten over de geschiedenis van het waterschap. “We willen de historische ontwikkeling schetsen, juist ook in aanloop naar de verkiezingen volgend jaar.”

Met twee publieksbijeenkomsten, een in oktober en een in november, richt waterschap Scheldestromen de aandacht op de eigen geschiedenis. Dit gebeurt in een poging om in contact te komen met de inwoners van Zeeland en om al voor de verkiezingen duidelijk te maken wat een waterschap precies doet.

“We hadden, voor corona althans, de gewoonte om een aantal keer per jaar publieksbijeenkomsten te organiseren over de werkzaamheden van ons waterschap”, vertelt Danielle Steijn van Scheldestromen. “Die gewoonte willen we nu weer oppakken omdat we het belangrijk vinden om met de Zeeuwen in contact te komen.”

Door te kiezen voor de eigen geschiedenis als onderwerp wil Scheldestromen bijvoorbeeld laten zien hoe de waterschappen zijn ontstaan en waarom er nu een Zeeuws waterschap is. “We hebben het geluk dat we de bijeenkomsten samen met het Zeeuws Archief kunnen organiseren. De directeur van het archief, die op de bijeenkomsten zal spreken, heeft niet alleen zelf een verleden als waterschapper, maar heeft ook over de geschiedenis van de waterschappen gepubliceerd. Zij is dus bij uitstek geschikt om erover te vertellen.”

Maar de bijeenkomsten moeten meer zijn dan alleen een geschiedenislesje, want volgens Steijn ontbreekt het nog wel eens aan kennis over de werkzaamheden van het waterschap. “Vanuit een blik op de geschiedenis willen we ook vertellen over het belangrijke werk dat we doen. Dat is extra relevant omdat de verkiezingen er komend jaar weer aankomen. We duiken dus ook de geschiedenis om te kunnen vertellen wat we precies doen en waarom het ook belangrijk is dat mensen ervoor mogen stemmen.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@SebastiaanDat is een goede vraag als we het over de waterkwaliteit van rivieren hebben, maar in dit project zijn vooral kleine watertjes gemeten. Dat komt niet uit het buitenland, dus daar zullen we echt zelf mee aan de slag moeten!
Bijzonder. Veel waterschappen spreken nog van ‘aan en afhaakproblematiek’ waarbij de zorg juist is voor afhakende bedrijven, lees verminderde heffingsopbrengsten.
Natuurlijk is het slim als bedrijven afhaken, met duurzamere zuivering, eventueel gevolgd tot eigen directe lozing in gebied, en vervolgens tot eigen waterhergebruik. Prima.
Maar aub geen dogma. We spreken nog steeds over stedelijk afvalwater, waarbij het bedrijfswater zeker af en toe een waardevolle bijdrage is in de gehele keten.
In @KNW, @skiw, @vemw @dbc verband nog maar eens over spreken.
Reintje Paijmans Kriens Waterschapsverkiezingen: apart of niet?
"Kennis van Waterbeheer" en "Provinciaal bestuur"  voor een groot deel van onze bevolking, is naar mijn ervaring heel gering. De situatie  is per provincie ook geheel anders. Of je nu in Zuid-Holland woont of in Drenthe: water aanvoer, afvoer  en tekort zijn niet met elkaar te vergelijken. De grenzen vallen niet samen. 
Ik heb als geograaf ook veel te maken gehad met wat dat voor problemen voor de bevolking, stadsbesturen en waterschappen veroorzaakte. Stadsbesturen hebben, zeker in de huidige tijd, andere, grotere problemen op hun agenda staan. Op welke manier moet, kan betere voorlichting opgelost worden? Ik heb lezingen gegeven, excursies georganiseerd, bestuursleden van de waterschappen daarbij uitgenodigd en wat ik ook erg belangrijk vind, aan het voortgezet onderwijs voorlichting, onderwijs gegeven. Bij excursies vroeg ik aan de ouders van de leerlingen of zij "mee wilden helpen" met vervoer, eten, geld ophalen voor de bijkomende kosten. Vaak meldden meer ouders zich aan dan eigenlijk nodig was, maar dat had voor de waterschappen in velerlei opzicht positieve gevolgen.
"Samenwerking", overleg met de landen waar de rivieren ontstaan en door stromen, afspreken hoeveel water ieder land wil, kan, mag gebruiken, afvoeren, dat zijn problemen, die nauwelijks bekend zijn bij de bevolking.
Ik hoop dat dit soort onderwerpen net zo belangrijk worden gevonden als problemen met  auto rijden, parkeren en boodschappen doen.
Ik wens Nederland veel succes.
Wat ik vooral interessant vind in dit artikel, is de min of meer terloopse opmerking dat het verlagen van de druk leidt tot een lager watergebruik. Ik ben erg benieuwd om hoeveel water het kan gaan als de waterdruk in heel Nederland wordt teruggebracht. 

Nu hopen dat het niet bij een oproep blijft, maar er ook gehoor aan wordt gegeven, duidelijk, ZO duidelijk een goede zaak.