Bagger wordt steeds meer gezien als een interessant afvalmateriaal dat kan worden hergebruikt in diverse toepassingen. Maar is het ook mogelijk om met zeer sterke zetstenen van baggerspecie een dijk te beschermen? Waterschap Scheldestromen wil dat uit gaan testen op een zeedijk.

Deze proef wordt in 2022 gedurende een aantal maanden gehouden. Dit jaar wordt benut om alles goed voor te bereiden en de beste samenstelling van de blokken van baggerspecie te bepalen. Het pilotproject vindt plaats in het kader van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Waterschap Scheldestromen werkt hierbij samen met het innovatiebureau NETICS dat veel ervaring heeft met bouwen met bagger.

In 2019 nominatie voor Waterinnovatieprijs
De nieuwe oplossing werd in 2019 genomineerd voor de Waterinnovatieprijs. Toen was het eigenlijk nog niet veel meer dan een idee, vertelt Jelle-Jan Pieterse die bij Waterschap Scheldestromen de projectleider van de innovatie is. “Wij hebben daarna eerst een factsheet gemaakt voor het Hoogwaterbeschermingsprogramma, om te laten zien wat de innovatie inhoudt. Het programma zag er heil in. Vervolgens hebben we een plan van aanpak voor de proef opgesteld.”

Jelle Jan PieterseJelle-Jan Pieterse (links) en Hugo Ekkelenkamp (NETICS) tonen de blokken.

De bedoeling is om de innovatie de komende anderhalf jaar uit te werken tot en met TRL-niveau 6 (de afkorting staat voor ‘technology readiness level’). Dit is het niveau van de demonstratie van een prototype van een innovatie in een testomgeving. “Het product is dan nog niet gecertificeerd, maar je weet wel dat het product kan functioneren in reële omstandigheden.”

Normaal gesproken wordt bagger gezien als een afvalmateriaal waarvan het opruimen geld kost. “Nu kunnen we de baggerspecie als bouwstof gebruiken”, zegt Pieterse. “Hiermee kunnen we als waterschap meer circulair werken en dat is een belangrijke doelstelling voor ons. Ook hoeven we minder beton aan te voeren, wat gunstig is voor het beperken van de CO2-uitstoot.”

Proefvlak op dijk langs Westerschelde
De blokken worden volgend jaar getest op een proefvlak van honderd vierkante meter. Dit ligt op het buitentalud van een dijk langs de Westerschelde in het Zeeuwse dorp Hansweert. Een aantal maanden lang wordt gekeken naar hoe de zetstenen reageren op onder meer zout water, golven en de wisseling van eb en vloed.

De onderzoeksresultaten zullen aan het eind van 2022 bekend zijn. Pieterse heeft vertrouwen in een goede afloop. “Na de proef moet nog een aantal stappen worden doorlopen om te komen tot een bruikbaar product, maar ik denk dat deze wel te overzien zijn.”

Baggerspecie onder hoge druk samengeperst
Voordat het zover komt, zoeken Scheldestromen en NETICS eerst dit jaar in het laboratorium uit wat de beste samenstelling van de blokken is. Daarbij spelen factoren mee als: hebben zij de benodigde sterkte? Zijn de blokken goed bestand tegen de omstandigheden buiten, bijvoorbeeld als het vriest of dooit? Kunnen er gemakkelijk plantjes op groeien? De baggerspecie die voor de zetstenen wordt gebruikt, komt uit een nabijgelegen slibdepot.

Het is een nieuwe manier van produceren, leg Pieterse uit. “De baggerspecie wordt met binders erbij onder een hoge druk van minimaal 150 bar samengeperst. Hierdoor krijgen de blokken de sterkte van beton. Tot nu toe is alleen ervaring opgedaan met samenpersen onder lage druk, maar dan zijn blokken minder hard.”

In het lab worden ook testen uitgevoerd met verschillende soorten binders, de stoffen die zorgen voor hechting van de baggerspecie. Hiervoor kunnen volgens Pieterse allerlei stoffen worden gebruikt. “Bijvoorbeeld cementachtige materialen maar ook cellulosevezels, zeg maar wc-papier uit de waterzuivering. De zetstenen bestaan voor 5 tot 10 procent uit binders. De rest is echt bagger.”

Ontwikkeling ook na proef gevolgd
De pilot gaat ongeveer negenhonderdduizend euro kosten. Het HWBP staat garant voor een deel van het bedrag. Verder draagt NETICS een steentje bij door de steenpers te financieren. “Dit bedrijf heeft zelf belang bij de ontwikkeling van nieuwe producten van bagger.”

Scheldestromen wil de steenbekleding uit baggerspecie na afronding van de proef laten liggen, om de verdere ontwikkeling te volgen. De Westerscheldedijk bij Hansweert staat op de nominatie om over enkele jaren te worden versterkt volgens de nieuwe veiligheidsnormen. Dit komt waarschijnlijk nog te vroeg om de nieuwe oplossing hier toe te passen, verwacht Pieterse. “Heel misschien is de innovatie dan volledig klaar om te worden gebruikt, maar anders wordt het bij een volgend dijkversterkingsproject.”


MEER INFORMATIE
Scheldestromen over de proef

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Michiel Doude van TroostwijkZeespiegelstijging is wereldwijd al 33cm per eeuw (3,3 mm/y) maar complex verdeeld. (zie afbeelding ref - https://sealevel.nasa.gov/understanding-sea-level/regional-sea-level/overview ).
Voor de Nederlandse kust is een versnelling aangetoond.
Het is eigenlijk heel simpel: als de aarde warmer wordt wordt ook de oceaan warmer en warmer water zet uit. Smelt van landijs versterkt het geheel en ook dat zit eraan te komen. Doordat wij relatief dicht bij een grote ijsmassa zitten is er ook nog het vingerafdruk effect: de zeespiegelstijging wordt gedempt omdat er minder water wordt aangetrokken met een kleinere ijsmassa. Ook dat effect is aangetoond.
https://climate.nasa.gov/news/2626/evidence-of-sea-level-fingerprints/
En dan ook nog landspiegeldaling, verhoogde rivier afvoeren en piekneerslag (droge neerslag want direct afgevoerd) plus de zomerdroogtes...
Geen reden tot paniek, daar schiet je niks meer op: wel voor een meer urgente aanpak in samenhang. Nederland is erg kwetsbaar en een groot incident is voldoende om ons kaartenhuis te doen omvallen.
Bekijk deze informatieve presentatie over "landspiegelstijging en levende landschappen" van prof Kleinhans.
https://youtu.be/8MHifaE62gw
Dit is een gaaf statement. Ben benieuwd naar de smaak van het biertje.
Het is mijn ervaring dat als je de dikke stengels onder een knoop op zeg 30 cm hoogte afknipt, de stengel opvult met paar procentige glyfosaat, alles in de directe omgeving aan plant mee gaat. Je dood dan via de wortel ipv het blad en er naast spuiten...
Heet water, electrocutie, afdekken, allemaal leuk, maar beperkt effectief en mega duur.
Over zulke grote hoeveelheden gif hebben we het nou ook weer niet......
De zeespiegelstijging is onder de 20 cm per eeuw.
Er is geen reden aan te nemen dat hier een versnelling in gaande is. Artikel lijkt iets verergering te suggereren. Dat lijkt dan dus niet zo.
Oprukkend zout blijft daarmee een belangrijk aandachtspunt, geen reden tot paniek.
Dries Buitenwerf Eindelijk, het d-woord viel
Watertekort: In Nederland is het de gewoonte om water altijd vanaf oppervlakte te infiltreren in de bodem, nu weten we als we altijd een richting door een filter gaan dat dit filter dichtslaat en we steeds minder water via deze route naar het diepere grondwater zullen stromen. Als we willen voorkomen dat het diepere zoete grondwater vervolgens door zeewater wordt aangevuld zullen we dus in Oost Nederland het grondwater van onderaf moeten aanvullen cq ipv 100 m boven afpomphoogte infiltreren op 100 m onder afpomp hoogte in moeten pompen. Water dat onder druk op deze diepte (boven het zoute grondwater) wordt toegevoerd zal geen verstopping creëren en zout water wegdrukken. De weg naar boven gaat heel traag omdat het water afhankelijk van de soortelijke massa verschillen meest horizontaal zal bewegen. Als er vervolgens 100 m hoger water wordt opgepompt, zal er minder zeewater naar binnen worden getrokken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!