door Eilard Jacobs
WATERBLOG - “Verborgen schatten in de afvalwaterwereld” was het onderwerp op het KNW symposium van 8 maart. Maar al snel werd duidelijk dat het vraagstuk niet zozeer is welke schatten in het afvalwater verborgen zitten, maar hoe je ze eruit krijgt.
Er zitten heel veel verschillende stoffen in het afvalwater vertelde Paul Roeleveld (RHDHV), maar eigenlijk is fosfaat de enige stof die ertoe doet met ruim 25% van de nationale fosfaat behoefte. Ook alginaat dat met de Nereda® techniek kan worden gewonnen is een kansrijke stof. En water natuurlijk, waar afvalwater voor 99,91% uit bestaat. Zo schoon mogelijk water uit afvalwater maken, is waar we al vele decennia aan werken. Dat gaat ook steeds beter, vooral als we een 4e zuiveringstrap op de RWZI bouwen, zoals bijvoorbeeld het 1-STEP® filter waar Freek Kramer (Witteveen+Bos) de resultaten van liet zien.
Cora Uiterlinde (Stowa) kwam terug op een andere innovatie die heel schoon water kan opleveren, de Membraan Bio Reactor (MBR). Toch is die niet van de grond gekomen, enerzijds omdat er toch niet zulke hoge waterkwaliteitseisen uit de kaderrichtlijn water voortkwamen en anderzijds omdat het hoge energiegebruik niet paste in de nieuwe ontwikkelingen. Maar misschien biedt de verwijdering van medicijnresten een nieuwe kans? Ook zuivering met behulp van wormen blijft onder de oppervlakte, liet Hellen Elissen (WUR/ Dutch Blackworms) zien. Dat komt vooral omdat er nog geen stabiele resultaten zijn.
Stefan Mol (Waternet) en Grietje Zeeman (WUR) gingen in op Nieuwe sanitatie. Dat is vooral het zo vroeg mogelijk scheiden van de verschillende soorten afvalwater om hergebruik van grondstoffen en energie makkelijk te maken. Het schaalniveau waarop stoffen en energie worden teruggewonnen kan verschillen. Zo is bijvoorbeeld warmteterugwinning het meest efficiënt op gebouwniveau en kan slibverwerking beter op een groter schaalniveau plaatsvinden.
Maar uiteindelijk ging de discussie niet zozeer over technieken, maar over het krijgen van bestuurlijk draagvlak en geld om potentieel veelbelovende innovaties toegepast te krijgen. Nog steeds zijn er meer innovaties die het uiteindelijk niet halen dan wel. Er zijn best wel ideeën om dat bestuurlijke proces te helpen, zoals een risicofonds. Maar dagvoorzitter Helle van der Roest gaf als afsluiting van zijn carrière toch als belangrijkste instrument mee: ‘passie’. En zo blijkt ook bij hoogwaardige technologie uiteindelijk de menselijke factor doorslaggevend.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...