door Eilard Jacobs 

WATERBLOG - “Verborgen schatten in de afvalwaterwereld” was het onderwerp op het KNW symposium van 8 maart. Maar al snel werd duidelijk dat het vraagstuk niet zozeer is welke schatten in het afvalwater verborgen zitten, maar hoe je ze eruit krijgt.

Eilard Jacobs 180Er zitten heel veel verschillende stoffen in het afvalwater vertelde Paul Roeleveld (RHDHV), maar eigenlijk is fosfaat de enige stof die ertoe doet met ruim 25% van de nationale fosfaat behoefte. Ook alginaat dat met de Nereda® techniek kan worden gewonnen is een kansrijke stof. En water natuurlijk, waar afvalwater voor 99,91% uit bestaat. Zo schoon mogelijk water uit afvalwater maken, is waar we al vele decennia aan werken. Dat gaat ook steeds beter, vooral als we een 4e zuiveringstrap op de RWZI bouwen, zoals bijvoorbeeld het 1-STEP® filter waar Freek Kramer (Witteveen+Bos) de resultaten van liet zien.

Cora Uiterlinde (Stowa) kwam terug op een andere innovatie die heel schoon water kan opleveren, de Membraan Bio Reactor (MBR). Toch is die niet van de grond gekomen, enerzijds omdat er toch niet zulke hoge waterkwaliteitseisen uit de kaderrichtlijn water voortkwamen en anderzijds omdat het hoge energiegebruik niet paste in de nieuwe ontwikkelingen. Maar misschien biedt de verwijdering van medicijnresten een nieuwe kans? Ook zuivering met behulp van wormen blijft onder de oppervlakte, liet Hellen Elissen (WUR/ Dutch Blackworms) zien. Dat komt vooral omdat er nog geen stabiele resultaten zijn.

Stefan Mol (Waternet) en Grietje Zeeman (WUR) gingen in op Nieuwe sanitatie. Dat is vooral het zo vroeg mogelijk scheiden van de verschillende soorten afvalwater om hergebruik van grondstoffen en energie makkelijk te maken. Het schaalniveau waarop stoffen en energie worden teruggewonnen kan verschillen. Zo is bijvoorbeeld warmteterugwinning het meest efficiënt op gebouwniveau en kan slibverwerking beter op een groter schaalniveau plaatsvinden.

Maar uiteindelijk ging de discussie niet zozeer over technieken, maar over het krijgen van bestuurlijk draagvlak en geld om potentieel veelbelovende innovaties toegepast te krijgen. Nog steeds zijn er meer innovaties die het uiteindelijk niet halen dan wel.  Er zijn best wel ideeën om dat bestuurlijke proces te helpen, zoals een risicofonds. Maar dagvoorzitter Helle van der Roest gaf als afsluiting van zijn carrière toch als belangrijkste instrument mee: ‘passie’. En zo blijkt ook bij hoogwaardige technologie uiteindelijk de menselijke factor doorslaggevend.

 

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!