Friese overheidsorganisaties hebben de afgelopen zeven jaar geholpen bij de verbetering van de sanitatie in Mozambique. Veel families zijn door voorlichting gestimuleerd om een goed toilet te kopen.
Het project Schoon Water voor Mozambique - of Agua Limpa in het Mozambikaans - startte in 2010 en is nu afgerond. Hieraan deden de provincie Fryslân, meer dan tien gemeenten, Wetterskip Fryslân en drinkwaterbedrijf Vitens mee. Het project liep in de grote havenstad Beira (ongeveer zeshonderdduizend inwoners) en zeven andere steden (vijftigduizend tot driehonderdduizend inwoners). Het doel was om een bijdrage te leveren aan het millenniumdoel van halvering van het percentage van de wereldbevolking zonder toegang tot duurzame sanitaire voorzieningen.
In totaal kostte het project in het Afrikaanse land acht miljoen euro, waarbij voor elke Friese euro het Rijk anderhalve euro bijlegde. Het resultaat mag er zijn, vindt projectleider Jos Schouwenaars van Wetterskip Fryslân. “Als voorbeeld: slechts zo’n vijftig procent van de families in Chimoio, Gondola en Manica had bij de start een goed toilet, nu ongeveer tien procent meer. Dan heb je het alleen in deze drie steden over ongeveer veertigduizend families. Het gaat vanwege het ontbreken van riolering meestal om een eenvoudig droog toilet. Dat bestaat uit een afgesloten put met een veilig deksel.”
De families hebben hun toiletten zelf gekocht, vertelt Schouwenaars. “Wij gaven samen met onze Mozambikaanse partners veel voorlichting in wijken. Behalve over een goed toilet kregen mensen advies over onderhoud en hygiëne. Ook door de introductie van spaarvormen voor groepen van families is de aanschaf van een toilet gestimuleerd. Want dit kost al gauw enkele maandsalarissen.” Daarnaast zijn op 108 basisscholen met in totaal 220 duizend leerlingen sanitaire voorzieningen aangelegd. “Op sommige scholen waren zelfs helemaal geen voorzieningen en deden de kinderen buiten hun behoefte. Tienermeisjes verzuimen nu veel minder, omdat ze tijdens hun menstruatie naar een goed toilet kunnen.”
Bij het begin van het project waren er amper bedrijfjes die goede toiletten bouwden en beerputten leegden. Dat probleem is een stuk minder geworden, zegt Schouwenaars. “We hebben veel aandacht besteed aan het opzetten van zulke bedrijfjes. Daarnaast is een aantal stortplaatsen voor de ontlasting ingericht en hebben een paar gemeenten kleinschalige waterzuivering aangepakt.”
Het project is deze maand met een conferentie in Beira afgerond. Schouwenaars: “De lokale partners vinden het jammer dat wij zijn gestopt. Wij hebben uitgelegd dat we het millenniumdoel wilden ondersteunen en het nooit onze intentie was om een ontwikkelingsorganisatie te worden. Wetterskip Fryslân blijft zelf nog wel betrokken bij een ander project. We ondersteunen samen met de waterschappen De Dommel en Hunze en Aa’s een deel van de Mozambikaanse waterschappen bij het versterken van hun bestuur en organisatie. De bedoeling is om daarvan een overkoepelend programma voor alle vijf waterschappen in Mozambique te maken.”
Meer informatie vindt u hier.
In het genoemde Stowa rapport wordt een onderscheid gemaakt naar:
Op basis van de nadere uitwerking kunnen technologen en beleidsmedewerkers van waterschappen een gefundeerde keuze maken voor een natuurlijk systeem, afhankelijk van de specifieke situatie op een RWZI en de gekozen opties:
A. Toepassing van een enkel systeem als ‘stand alone’ techniek als uitbreiding van de RWZI, voor upgrading van het effluent (afloop nabezinktank).
B. Als inpassing in een integraal natuurlijk systeem wat naast effluentbehandeling ook recht doet aan de omgeving en waarbij functies zoals het creëren van natuurlijk, levend water, effluentbuffering, recreatie en natuur gecombineerd worden.
De Waterharmonica's nemen de meeste ruimte in, zeker omdat voor een goede verwijdering van medicijnen laag tot zeer lage belaste Waterharmonica's nodig zijn (zie ook Stowa 2013-07). Dus een hydraulische belasting van zeker niet meer dan 0,05 m/dag. Ofwel een ruimte beslag van 2,5 tot 3,75 m2 per inwoner.
Het totale debiet aan gezuiverd afvalwater in Nederland is ca. 2.000.000 m3 per jaar (CBS, data 2020). Dit zou dan neerkomen op een totaal netto ruimte beslag van 4.000 ha in heel Nederland. Zeg 5.000 tot maximaal 10.000 ha. Dit lijkt veel, maar het is wel met gestapelde belangen en mogelijkheden. Stel 25 cm waterberging: 10.000.000 waterberging, stel dat een kwart van de Waterharmonica's als KRW-waardig wordt beschouwd (is best wel reëel): 500 tot 1.000 ha.... En dan nog recreatie, natuur, CO2-vastlegging, stikstofrechten? Vrienden maken, bufferzones rond de rwzi's. Een voorbeeld van een zoektocht, uitgevoerd door het Wetterskip Fryslân: http://www.waterharmonica.nl/reports/LW289-47_005-rapd02-waterharmonica.pdf. Op weg naar 2027?
Ruud Kampf
Rekel/water
Dus bij hoogheemraadschap Delfland kies je een partij. Vervolgens hebben een paar partijen meer zetels dan andere. Daarna wordt er een Bestuursakkoord getekend door alle partijen, waar ook de minder grote (verliezende) partijen zeggenschap in hebben? Er staat ook: "De gezamenlijk gekozen hoogheemraden vertegenwoordigen in het dagelijks bestuur alle fracties". Wat betekent het dan om een fractie te vertegenwoordigen in de praktijk?
In het geval van hoogheemraadschap Delfland is stemmen op een partij dus niet super zinvol, omdat daarna toch met alle andere partijen wordt samengewerkt om tot een Bestuursakkoord te komen. Grote partijen hebben dan niet meer te bepalen dan kleine partijen?