0
0
0
s2smodern

Wereld Waternet, de internationale tak van het Amsterdamse watercyclusbedrijf Waternet, gaat met partners in Mali werken aan beter watermanagement.

Afgelopen donderdag (27 oktober) werd daartoe een samenwerkingsovereenkomst getekend. De Malinese minister van buitenlandse zaken Abdoulaye Diop, directeur Steven van Rossum van Wereld Waternet en Christiaan Rebergen, directeur-generaal internationale samenwerking op het ministerie van Buitenlandse Zaken zetten hun handtekeningen onder een Letter of Intent die moet leiden tot beter integraal watermanagement, capaciteitsversterking van waterorganisaties en een betere toegang tot veilig water en sanitatie in het Afrikaanse land. Wereld Waternet heeft de overeenkomst getekend namens de Dutch Water Authorities.

Mali heeft een kort regenseizoen en kent een lange droge tijd. Daardoor zijn er soms overstromingen, maar een groot deel van het jaar juist watertekorten. “Er is gebrek aan water, maar zeker ook aan kennis hoe ermee om te gaan”, zegt Diop. Mali wil naar het voorbeeld van buurland Burkina Faso organisaties oprichten die verantwoordelijk worden voor waterbeheer – een soort waterschappen. Die zullen onder meer werken aan het ontwikkelen van technieken voor wateropslag, zodat er in de toekomst ook in de droge tijd voldoende water is. Wereld Waternet heeft veel kennis over onder meer opslag en hergebruik van water.

Wereld Waternet was daarnaast afgelopen voorjaar al in Mali om problemen met de afvalwaterzuivering bij de hoofdstad Bamako in kaart te brengen. De komende tijd zullen meer zuiveringen in grote steden worden verbeterd.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Drie droge zomers op een rij doet het percentage stijgen, er is veel minder verdunning! weten de onderzoekers dat niet?
De stikstofconcentratie in het oppervlaktewater daalt. Het kan zijn dat we in de buurt komen van de (KRW-)normen voor stikstof. Dat betekent echter nog niet dat de gewenste biologische toestand ontstaat. De normen zijn volgens een recente studie in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit voor een aantal watertypen te soepel.
Zie: https://www.kennisimpulswaterkwaliteit.nl/nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-van-nederlandse-oppervlaktewateren
Ben van mening dat drinkwater niet gebruikt moet worden voor grootschalig koelwater. Grondwater is ook prima geschikt als koelwater. Het toevoegen van zout of chemicaliën aan koelwater en vervolgens het water willen lozen is een slechte zaak. Miljarden verdienen deze bedrijven en betalen nauwelijks belasting en gaan ook nog eens voor de goedkoopste methode om te koelen. Het zout al bij lozing ook zorgen voor verzilting van het omliggende water (sloten en kanalen) en de daar aanliggende gronden.
Stop de idioterie om dit soort bedrijven van alles toe te zeggen, tegen de laagste lasten, maar laat ze gewoon de normale prijs betalen voor het oplossen van hun probleem (koelen) en laat ze gewoon zo schoon mogelijk koelwater lozen i.p.v. zout water.
Precieze bemesting gaat deze problemen in de toekomst oplossen oplossen..... Dat is de richting waar de sector de oplossingen gaat vinden voor vele van deze mest gerelateerde problemen incl. stikstof probleem.
@S GroveDe datacenters van microsoft, google en facebook hebben een veel lager PUE (power usage efficiency) en WUE (water usage efficiency) dan andere commerciele datacenters. Hier wordt ook gewoon openlijk over gecommuniceerd door de partijen. Ze gebruiken allen vergelijkbare hardware die zeer energie efficient is (open compute hardware) en publiceren openlijk over hun cijfers (die buitengewoon goed zijn, en elk nog jaar beter worden)
Google (https://www.google.com/about/datacenters/efficiency/)
Facebook https://engineering.fb.com/2014/03/14/data-center-engineering/open-sourcing-pue-wue-dashboards).
Sommige van Google en Microsoft data centers opereren zonder water koeling, slechts lucht gekoeld. Alleen bij warme temperaturen (26,7 graden +) wordt er beruikt gemaakt van waterkoeling. (https://www.datacenterknowledge.com/archives/2009/07/15/googles-chiller-less-data-center). Ik weet niet hoeveel dagen (of uren) per jaar het kwik boven de 26,7 graden komt in Groningen en Wieringermeer. Maar het zal niet meer dan 5-6 dagen zijn per jaar (60-70 uur per jaar?). En dat is alleen als de work load niet verplaatst wordt naar een ander datacenter van Google (wat ook gebeurt).
Hyperscalers zoals Google en Microsoft zijn weliswaar energie grootverbruikers, maar lopen ook ver voorop als het gaat om efficiënt omgaan met energie en water. Wat dat betreft snap ik niet heel goed waarom juist deze datacenters het nieuws halen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.