0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Op de rioolwaterzuivering Apeldoorn kan het midden- en kleinbedrijf sinds vorige week watergerelateerde innovatieve processen of technologieën testen. Op het terrein van de rwzi zijn daartoe een onderzoeksruimte en kantoorvoorzieningen ingericht.

De testlocatie in Apeldoorn maakt deel uit van een Europees Water Test Netwerk. Dit netwerk bestaat uit 12 testlocaties in landen als Nederland, België, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Ierland en Schotland. Op de testlocaties krijgen bedrijven, die zelf niet over de benodigde faciliteiten beschikken, de kans nieuwe technieken of ideeën op gebied van water te testen.

De testlocatie in Apeldoorn is een initiatief van waterschap Vallei en Veluwe en Cleantech Regio, een samenwerkingsverband van onderwijs, overheden en en ondernemers in acht gemeenten rond Zutphen, Deventer en Apeldoorn. “Er waren een aantal vragen van bedrijven binnengekomen waar we niet aan konden voldoen,” vertelt Yvonne Vlek van het waterschap. “Daarom was het voor ons een interessante kans om mee te draaien in dit Europese project.”

Vouchers
Elk bedrijf dat een test wil doen, heeft eigen wensen en behoeften. Via vouchers van het Europese programma kan het bedrijven diensten, bijvoorbeeld laboratoriumanalyses of onderzoeksadvies, inhuren. Vlek: “De bedrijven dienen hun eigen installaties mee te brengen. De vouchers kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om apparatuur te huren.”

Waterschap Vallei en Veluwe stelt de testlocatie ter beschikking, Cleantech Regio spant zich in om bedrijven te interesseren. “Er is in de regio behoefte aan een laagdrempelige locatie om zulke testen te doen,” zegt Marcel van der Maal van Cleantech Regio. Dat blijkt volgens Van der Maal ook wel uit de eerste reacties. “Ik weet al van geïnteresseerde bedrijven, die testen doen over bijvoorbeeld het vaststellen van legionella of het verwerken van slib”.

Vijf geïnteresseerde bedrijven
Verdeeld over de 12 testlocaties in Europa is het de bedoeling dat 120 MKB-bedrijven in totaal 90 testen uitvoeren en dat 30 van die testen leiden tot een product dat vermarkt kan worden. Vlek: “We hebben nog tweeënhalf jaar de tijd binnen dit Europese programma. Het is een ambitieus, maar realistisch doel. Na een paar dagen hebben zich al vijf geïnteresseerde bedrijven gemeld. Dat is een hoopvol begin”.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Redelijk resultaat maar wel een tegenvaller, gezien de eis van FNV van 5% publiekelijk bekent gemaakt afgelopen week. En waarbij Rutte ook aangeeft dat de cao lonen forser moeten gaan stijgen, dan is 2,5% per 1 januari het eerste half jaar een doekje voor het bloeden, en dan pas half jaar later er nog 1% bij.
Alles wat je hoort en leest, strookt dan niet met dit resultaat. Wanneer mogen we nu eens echt mee gaan profiteren nu het met de welvaart zo enorm goed gaat?
Dan moet de overheid wel bereid zijn om de boeren meer organische mest toe te laten dienen in ruil voor minder chemische kunstmest!
Van natuurverbetering kan hier geen sprake zijn. De aangekondigde nieuwe natuur zal de rijkdom aan leven die onder het zand is gewerkt nimmer evenaren. Ook is het verwonderlijk dat Staatsbodbeheer nu een stuk beschermd Europees cultureel erfgoed gaat onderhouden dat voorheen onder de Waddenvereniging viel en als ondehoudsopdracht van Hoogheemraad Hollandsnoorderkwartier was.
Kortom, hier worden we met open ogen belazerd! Nog erger is dat Ecoshape Bulding with Nature dit geknoei met de natuur wil voordragen voor een prijs beschikbaar gesteld door de Zandlobby.
Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het