De wereldgemeenschap moet duidelijker maken wat de waarde van water is. Dat schrijft Mark Rutte in een speciale blog voor het World Economic Forum.
De minister-president publiceerde zijn verhaal als lid van het High Level Panel on Water. Deze week vindt in Davos de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum plaats. Hierbij zijn 3.000 topondernemers, politici en andere kopstukken van de partij. In het Global Risks Report van het forum staan watercrises op de derde plaats in de top-tien van grootste risico’s voor de economische groei in de komende tien jaar. Deze klassering is gebaseerd op het oordeel van 750 experts.
Het rapport haalt een onderzoek van de Wereldbank uit 2016 aan. Hierin staat dat waterschaarste in regio’s als het Midden-Oosten en Sahel kan leiden tot een daling van het bruto nationaal product met 6 procent in 2050. Dit feit noemt Rutte ook in zijn blog met de titel ‘Water shaped my country's past, but it will shape the future for all of us’. Volgens hem is water cruciaal voor iedereen. De premier wijst op de ervaringen in Nederland waar constant nieuwe wateroplossingen worden bedacht.
We hebben volgens Rutte een gemeenschappelijke taal van watergebruikers nodig om besluitvorming en transparantie te verbeteren. Hij pleit ervoor om duidelijker te maken wat de waarde van water is, zowel vanuit economisch en sociaal perspectief als vanuit milieuoogpunt. Hierbij moet de wereldgemeenschap ook kijken naar waarden die moeilijk in geld zijn uit te drukken, zoals sociale ontwikkeling en de toekomst van de generaties na ons.
Gezien de toenemende waterschaarste wordt het steeds belangrijker om water meerdere keren te hergebruiken. Dit vereist dat iedereen rekening houdt met de behoeften van andere gebruikers. Rutte besluit met een concreet initiatief van het High Level Panel on Water. De bedoeling is om al in 2018 een uitgebreide en praktische tool voor het waarderen van water te presenteren, op basis van bijdragen en goede praktijkvoorbeelden van over de hele wereld.
Lees hier de blog.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...