0
0
0
s2smodern

Het voortbestaan van Nederland staat op het spel door de klimaatverandering. Daarom moeten Nederlanders op een ongekende manier strijd leveren tegen zowel het water als de eigen apathie. Die spiegel houdt Rutger Bregman voor in zijn pamflet Het water komt. Het is volgens hem tijd voor een nieuw Deltaplan.

Rutger Bregman maakte een jaar geleden furore tijdens het Wereld Economisch Forum in Davos door de rijken te kapittelen, omdat zij belasting ontwijken in plaats van betalen. De afgelopen tijd heeft de historicus en publicist zich verdiept in de gevolgen van de zeespiegelstijging voor de bewoonbaarheid van Nederland. In zijn vandaag gepubliceerde ‘brief aan alle Nederlanders’ Het water komt doet hij een oproep om het onmogelijke te doen.

Rutger BregmanRutger Bregman

“Eén ding is zeker: willen we ons land behouden, dan moeten we strijd leveren. Strijd tegen het water, en strijd tegen onszelf. Tegen onze eigen apathie. Tegen onze eigen zuinigheid.” Volgens Bregman zijn Nederlanders een volk dat boven zichzelf uit kan stijgen. “We kunnen dit, omdat we een land van polderaars zijn. Omdat we water in land veranderen. Omdat God de wereld schiep, maar wij Nederland. Omdat onze toekomst, ook nu, in onze eigen handen ligt.”

Afscheid nemen van steden
Volgens Bregman staat het voortbestaan van Nederland door de klimaatverandering op het spel. Er is een risico op een zeespiegelstijging van twee meter in 2100 en dan zijn er extreme maatregelen nodig. Als de zeespiegel nog meer stijgt - Bregman noemt zelfs vijf tot acht meter in 2200 -, moeten nu ondenkbare ingrepen worden overwogen. 
“Er is een kans dat onze kinderen afscheid moeten nemen van steden als Den Haag en Delft, Rotterdam en Amsterdam, Leiden en Haarlem.”

Bregman heeft het daarover gehad met zeven experts op het gebied van de zeespiegel: Jeroen Aerts, Michiel van den Broeke, Kim Cohen, Marjolijn Haasnoot, Bas Jonkman, Maarten Kleinhans en Roderik van de Wal. “Ik was verbijsterd over hoe openhartig zij spreken over het scenario waarin we grote delen van Nederland moeten opgeven.”

Bregman hangt zijn verhaal op aan de watersnoodramp en de rol van ingenieur Johan van Veen die werkte bij Rijkswaterstaat. Hij was de vader van het Deltaplan. “Een van de grootste Nederlanders aller tijden. En vrijwel niemand die hem kent.” Van Veen voorspelde de ramp twintig jaar lang, maar werd niet geloofd. Totdat alles veranderde na 1 februari 1953 en zijn voorstel voor de bouw van de Deltawerken werd doorgevoerd. Nu staat Nederland voor een zelfs nog omvangrijkere uitdaging, stelt Bregman.

Om te voorkomen dat de zeespiegel met meer dan twee meter stijgt, moet wereldwijd de uitstoot van broeikasgassen zo snel mogelijk naar nul worden gebracht. “De Nieuwe Deltawerken bestaan niet alleen uit dammen en dijken, bruggen en eilanden”, schrijft Bregman. “Het Deltaplan van onze tijd gaat óók over zonnepanelen en windmolens, flitstreinen en megabatterijen.” Dat besef lijkt inmiddels tot Den Haag doorgedrongen gezien de Klimaatwet.

Grootste verbouwing ooit
Bregman schetst wat er nodig is om, zoals hij het noemt, de grootste verbouwing van ons land ooit te realiseren. “Acht miljoen gebouwen moeten van het gas af, negen miljoen auto’s moeten op stroom of waterstof gaan rijden, het elektriciteitsnet moet minstens drie keer zo zwaar worden, een kwart van de Noordzee moet worden volgebouwd met windmolens, 75 miljoen zonnepanelen moeten worden aangesloten, 100.000 hectare bos moet worden aangeplant, en we hebben tig technologieën nodig die nog niet eens zijn uitgevonden.”

En voor de kruideniers in ons land heeft Bregman de volgende boodschap. “Als mensen zeggen: ‘Die energietransitie wordt peperduur’, dan hebben ze gelijk. Natuurlijk wordt ze peperduur. Wat hadden we anders gedacht? Sinds 1953 hebben we niet voor zo’n uitdaging gestaan. Het is alle hens aan dek.”

Volgens Bregman is het belangrijkste dat Nederlanders samen in actie komen. Op het eind van Het water komt presenteert hij wel een checklist van wat mensen nu zelf al kunnen doen. Het boekje is via de site hetwaterkomt.nl gratis te verkrijgen als e-book, luisterboek of paperback. Het pamflet is een onafhankelijke journalistieke productie van De Correspondent, waarbij de actie is voortgekomen uit een samenwerking met de Nationale Postcode Loterij. Deze partij heeft de druk- en distributiekosten van de papieren versie voor haar rekening genomen.

De oproep van Bregman krijgt bijval van o.a. watergezant Henk Ovink.

Tweet Henk Ovink

 

Maar niet iedereen heeft er een boodschap aan. In reacties wordt het verhaal als ‘klimaatalarmisme’ betiteld. Critici richten hun pijlen ook op de Postcode Loterij, die de gratis verspreiding financiert als goed doel.

Tweet Thierry Baudet

 

Aanvulling 30-1

In een interview met het Algemeen Dagblad reageert deltacommissaris Peter Glas op het pamflet van Bregman met: “We moeten nuchter blijven.’’ Volgens hem is er geen reden voor paniek. “Nederland is zéér goed voorbereid op zeespiegelstijging en op hoogwater in de rivieren. Geen andere delta ter wereld ontwerpt de hele waterinfrastructuur zó nauwgezet en met zúlke hoge veiligheidsnormen.”

Wat betreft de zeespiegelstijging luistert hij naar het KNMI en internationale deskundigen. “Zij zeggen: als het lukt om binnen de klimaatafspraken van Parijs te blijven, waarbij de aarde niet meer dan twee graden opwarmt, dan stijgt de zeespiegel de komende eeuwen met één tot twee meter. Dat kunnen we in Nederland aan. Wordt het meer dan twee meter? Dan komen we in andere scenario’s terecht.’’ 

Volgens Bregman kan de zeespiegel in de toekomst mogelijk met acht meter stijgen. Glas zegt daarover: Als Rutger Bregman het zou hebben over 75 centimeter, had hij niet zoveel aandacht voor zijn open brief gekregen. Het zou kunnen hoor, een stijging van acht meter. Ooit. De vraag is wanneer. De kans dat een dergelijke stijging nog deze eeuw plaatsvindt, is zéér onwaarschijnlijk.”

 

MEER INFORMATIE
Download boekje op site De Correspondent
Video waarin Bregman zijn verhaal toelicht
Bregman op tv bij De Wereld Draait Door
Interview met Marjolijn Haasnoot (Deltares)
Vier opties voor maatregelen in Nederland
IPCC: steeds snellere zeespiegelstijging

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste waterschappers, als jullie de waterpeilen pas per 1 april opzetten, dan beginnen we het groeiseizoen dus met een nagenoeg leeg watersysteem. Het opzetten van de peilen moet minstens een maand eerder. En ja, dat kan plaatselijk enige natschade geven. Accepteren we dat niet, dan moeten we in mei en juni niet 'huilie-huilie' doen over droogte. Dan hebben we dat deels zelf veroorzaakt.
@RogerHallo Roger, dank voor je reactie. Ik help je graag verder en kan je voorzien van alle informatie waar je om vraagt. We hebben een aantal mooie referenties, artikelen in diverse vakbladen en uiteraard onze eigen website. Ik denk echter dat dit platform daar niet de aangewezen plaats voor is. Ik kom dan ook graag verder met je in contact. Zou je een mail kunnen sturen naar marketing@pathema.nl?
De recente berichtgeving rondom het watergebruik van datacenters is gebaseerd op onjuiste cijfers en aannames. Cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek en het waterleidingbedrijf PWN geven een heel ander beeld. Daarnaast is het in Nederland reeds wettelijk geregeld dat de levering van water voor drinkwater altijd voor de levering aan de industrie gaat. Door onjuiste berichtgeving wordt er onterecht een panieksituatie gecreëerd, met verstrekkende gevolgen.
Allereerst is er regelgeving die waterlevering regelt bij tekorten. Wettelijk is geregeld dat drinkwater altijd voor gaat middels de verdringings categorien. Dit is na te lezen op de Rijkswaterstaat, Infomil en wordt ook aangegeven door het waterleidingsbedrijf PWN die in Noord Holland levert.
PWN : https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
Daarnaast is er bij het watergebruik capaciteit van de aansluiting en verbruik door elkaar gehaald. Het werkelijke verbruik voor de alle industrie in Noord Holland wbt koelwater is volgens het waterbedrijf 0,6% van hun totale levering. Dit komt neer op 672 duizend m3 aan totaal industrie koelwater gezien PWN 112 miljoen m3 in totaal levert. Daarvan nemen die 2 datacenters maar een gedeelte van op. Iets geheel anders dan de 4,6 miljoen m3 die werd gesuggereerd in het artikel. Volgens het CBS gebruikt de hele IT sector in Nederland 1 miljoen m3 water, de 0,88% in het artikel hierboven. Dit is open data die volledig in het artikel is genegeerd.
Naar de toekomst toe streven we ernaar het waterverbruik naar nul te brengen. Nieuwe datacenters gebruiken al veel minder water en het ook in de media bekende project in Zeewolde gebruikt oppervlaktewater ipv drinkwater. Dus ook de extrapolaties naar de toekomst toe gaan mank.
De links naar het CBS en PWN kunt u hier vinden:
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82883NED/table?dl=1A42C
https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
https://www.pwn.nl/over-pwn
Het rapport was trouwens zo klein qua onderzochte datacenters en zo divers dat er geen enkel duidelijk beeld uit te halen was. Daarom heeft de provincie het niet gepubliceerd. Dat geven ze ook aan in hun reactie aan de NOS.
Wat betreft chemicaliën, die gaat om kleine hoeveelheden zout om het water zachter te maken om apparatuur te sparen. Het water wordt meerdere malen gebruikt. De toevoegingen vallen binnen de normen en milieu wetgeving en vergunning van het bedrijf gaf ook Microsoft aan.
Op onze website hebben we nog meer links staan naar openbare bronnen over water, energieverbruik, bebouwing, etc.
Zie: https://www.dutchdatacenters.nl/cijfers-1/

Indien er verder vragen zijn we als branche organisatie dit altijd bereid dit verder toe te lichten.
Er is onderzocht wat het effect is van een watertemperatuur voor zoetwater vissen. Een zeer relevant onderzoek. Is er ook onderzocht wat het effect is voor de zalmen en forellen die kuit schieten in de rivier waar hun ouders kuit hebben geschoten?
Als het zeewater warmer wordt kunnen deze vissen denk ik geen andere rivier (een meer noordelijke rivier) uitzoeken om die op te zwemmen en kuit te schieten.
Laten we uitkijken dat de Japanse bladvlo die nu ingezet is tegen de duizendknoop niet later een probleem gaat vormen wat we nu nog niet overzien. Soms is het middel erger dan de kwaal.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.