secundair logo knw 1

Foto: Unie van Waterschappen

Waterschappen kunnen voor 2018 subsidie aanvragen voor de productie van extra biogas uit zuiveringsslib. Het maakt daarbij niet langer uit welke techniek gebruikt wordt. Minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) heeft daarvoor de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) verruimd.

De enige voorwaarde die Wiebes stelt aan de SDE+-subsidie is dat de gefinancierde projecten de productie van biogas met minimaal 25 procent verhogen. De minister heeft op verzoek van de Unie van Waterschappen en de Energie- en Grondstoffenfabriek een techniekneutrale categorie toegevoegd aan de SDE+ voor de winning van biogas uit zuiveringsslib.

Rioolwaterzuivingsinstallaties (rwzi’s) zijn zeer verschillend in grootte en type, aldus Wiebes in een brief aan de Tweede Kamer. Daarnaast hebben waterschappen uiteenlopende wensen voor de toepassing van innovatieve technieken. De verruiming van de SDE+ is bedoeld om in die verscheidenheid verduurzaming verder te stimuleren. Tot het einde van dit jaar is de subsidieregeling voor biogasproductie uit zuiveringsslib nog techniekgebonden.

De Unie van Waterschappen laat weten dat de leden binnenkort een brief krijgen waarin de verruiming van de subsidieregeling verder wordt toegelicht.

Lees hier de brief aan de Tweede Kamer over verruiming van de SDE+

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.