secundair logo knw 1

Foto: Unie van Waterschappen

Waterschappen kunnen voor 2018 subsidie aanvragen voor de productie van extra biogas uit zuiveringsslib. Het maakt daarbij niet langer uit welke techniek gebruikt wordt. Minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) heeft daarvoor de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) verruimd.

De enige voorwaarde die Wiebes stelt aan de SDE+-subsidie is dat de gefinancierde projecten de productie van biogas met minimaal 25 procent verhogen. De minister heeft op verzoek van de Unie van Waterschappen en de Energie- en Grondstoffenfabriek een techniekneutrale categorie toegevoegd aan de SDE+ voor de winning van biogas uit zuiveringsslib.

Rioolwaterzuivingsinstallaties (rwzi’s) zijn zeer verschillend in grootte en type, aldus Wiebes in een brief aan de Tweede Kamer. Daarnaast hebben waterschappen uiteenlopende wensen voor de toepassing van innovatieve technieken. De verruiming van de SDE+ is bedoeld om in die verscheidenheid verduurzaming verder te stimuleren. Tot het einde van dit jaar is de subsidieregeling voor biogasproductie uit zuiveringsslib nog techniekgebonden.

De Unie van Waterschappen laat weten dat de leden binnenkort een brief krijgen waarin de verruiming van de subsidieregeling verder wordt toegelicht.

Lees hier de brief aan de Tweede Kamer over verruiming van de SDE+

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.