secundair logo knw 1

Beeld van de kades in het bijzondere hoogveengebied I foto: provincie Drenthe

In het hele Fochteloërveen dat ligt op de grens van Friesland en Drenthe worden de oude houten kades vervangen door kades van zand en leem. Met de nieuwe kades wordt het regenwater goed vastgehouden en daardoor blijft de biodiversiteit beter behouden.

Deze vervangingsoperatie is bedoeld voor verbetering van het hydrologisch systeem en daarmee herstel van de natuur. Het Fochteloërveen is een van de laatste en grootste open hoogveengebieden in het noordwesten van Europa. Het kletsnatte landschap is de plek waar meer dan driehonderd zeldzame dieren en planten leven.

Bij elkaar worden meer dan 50 kilometer houten kades vervangen door zand- en leemkades. Hiermee is recent al een start gemaakt; er is nu ruim 2 kilometer aan kade aangelegd. De werkzaamheden die door Natuurmonumenteng in de winterperiodes worden uitgevoerd, gaan enkele jaren duren. De natuurorganisatie werkt in opdracht van de provincies Drenthe en Fryslân, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Staatsbosbeheer, de omringende gemeenten en de betrokken waterschappen.

Volgens de twee provincies zorgt de maatregel ervoor dat het hoogveengebied niet langer leegstroomt. Waar de oude kades lekten, houden de nieuwe kades regenwater vast. Daardoor kan veenmos, omschreven als de basis van levend hoogveen, weer aangroeien. Dit komt de biodiversiteit in het gebied ten goede. Het herstellen van de waterhuishouding wordt hiervoor als essentieel omschreven.

Het Fochteloërveen fungeert ook als klimaatbuffer. Dat wordt door de kades van zand en leem in stand gehouden. Hoogveen werkt als een superspons, wat bij hevige buien wateroverlast voorkomt. Ook wordt water vrij lang vastgehouden wat weer gunstig is in een periode van aanhoudende droogte. Tijdens een warme zomer is er tevens een verkoelend effect.

LEES OOK
H2O Actueel: grote rijksbijdrage voor Drents natuurherstel

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.