0
0
0
s2smodern

Overstromingen langs de kust vormen rond 2100 een mogelijke bedreiging voor 4,1 procent van de wereldbevolking en voor activa ter waarde van 20 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product. Dat blijkt uit een studie van en aantal Nederlandse en buitenlandse kennisinstellingen.

Het internationale wetenschappelijke team heeft op basis van recente globale modellen bekeken wat er gebeurt bij een maximale zeespiegelstijging en een ontbreken van investeringen in waterkeringen. Noordwest-Europa is een van de gebieden die volgens de onderzoekers naar verwachting rond het einde van de eeuw het meest te maken zal krijgen met kustoverstromingen (zie figuur onderin).

Dit geldt onder meer voor het Verenigd Koninkrijk en het noorden van Duitsland en Frankrijk. Ook Nederland ontspringt natuurlijk de dans niet. Andere flink getroffen gebieden zijn Zuidoost- en Oost-Azië, Noordoost-VS (waaronder Maryland en Virginia) en Noord-Australië.

Aan het onderzoek werkten Deltares, de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en het IHE Delft Institute for Water Education mee en verder de universiteiten van Melbourne en East Anglia en het Global Climate Forum. De resultaten zijn gepubliceerd in Scientific reports, het vrij toegankelijke tijdschrift van Nature.

De onderzoekers modelleerden de maximale zeespiegelstijging die in 2100 kan optreden. In combinatie met andere gegevens konden zij vervolgens een inschatting maken over de bevolking en activa die het risico lopen op kustoverstromingen. Medeauteur Sanne Muis (onderzoeker bij Deltares en VU) merkt hierover op: “Deze nieuwe studie brengt recente ontwikkelingen van globale modellering samen, inclusief piekgegevens afgeleid van het Deltares Global Tide and Surge Model gebaseerd op Delft3D FM.”

Volgens de onderzoekers kan het aangetaste land aan het einde van de eeuw met 48 procent toenemen bij een hoge broeikasgasuitstoot (scenario RCP8.5 van de IPCC) en zonder investeringen in waterkeringen. Oorzaken zijn getijden, stormvloeden en de verwachte regionale zeespiegelstijging. Tegen 2100 kan 4,1 procent van de wereldbevolking (287 miljoen mensen) worden blootgesteld aan overstromingen langs de kust. Becijferd is dat de overstromingen een bedreiging vormen voor activa van 20 procent van de waarde van het mondiale bruto binnenlands product. Dat komt neer op een bedrag van 14,2 biljoen dollar.

 Grootste overstromingsgevaar in regios

De kustregio’s waar volgens de studie het grootste overstromingsgevaar in 2100 bestaat, op basis van scenario RCP8.5. De gekleurde stippen tonen de grootte van de verwachte extreme zeespiegelstijging aan de kust. De omvang van overstromingen is met een blauwtint aangegeven. (Bron: publicatie in Nature’s Scientific Report).

 

MEER INFORMATIE
Toelichting Deltares op het onderzoek
Publicatie in Nature’s Scientific Report 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Erg leuk om te lezen dat de omslag van 'samenwerken omdat het moet' naar 'samenwerken omdat het loont' is gemaakt!
Ik ben bestuurlid van een VvE vakantiepark (Resort Duynzicht, Julianadorp aan Zee) met 36 individuele losstaande huizen, eigen watermeter, geen complex watersysteem, verhuurd grotendeels door commerciële verhuurorganisatie (Roompot).
Na heel veel onduidelijkheid zou deze wijze van verhuren het park 'prioritair' maken.
Wij hanteren een Legionella-beheersplan, geprotocolleerd en gedocumenteerd.
Als de recreatiewoningen 'zorghuizen' zouden zijn, of de verhuur door een eigenaar verzorgd zou worden waren ze NIET prioritair. Nu zijn wij verplicht OOK nog een peperduur geregistreerd bedrijf in de arm te nemen.
Hoe volstrekt onlogisch en belachelijk overdreven kunnen de voorschriften zijn?
Wat is het verschil met een particulier bewoond huisje, of een enkele recreatiewoning (beide NIET prioritair)?
Dat zal wel een massale oproep zijn geweest van al die AVV leden!
Wellicht een volgende keer ook de andere bonden eens raadplegen voor een evenwichtig artikel?
In de praktijk van het hoogheemraadschap van Delfland komt het 'oplossen van de agrarische weeffout' er op neer dat de subcategorie wegen (de andere helft van de categorie Ongebouwd) gewoon flink minder gaat betalen. Nogal wiedes, als je de 400% wegenopslag afschaft. Ruwweg een korting van 1 miljoen, die de andere categorieën mogen betalen. De wegbeheerders hadden er niet om gevraagd, en ook de boeren in nDelfland worden er gen cent wijzer van.
In de praktijk betalen de inwoners van Delfland al 90% van de watersysteemheffing, dus die draaien ook op voor deze lastenverlichting voor wegen. En even voor de orde van grootte: de subcategorie boeren binnen Ongebouwd betalen samen ook ongeveer 1 miljoen. Tja.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.