secundair logo knw 1

Aan het einde van de eeuw kunnen 287 miljoen mensen worden blootgesteld aan kustoverstromingen I foto: PxHere

Overstromingen langs de kust vormen rond 2100 een mogelijke bedreiging voor 4,1 procent van de wereldbevolking en voor activa ter waarde van 20 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product. Dat blijkt uit een studie van en aantal Nederlandse en buitenlandse kennisinstellingen.

Het internationale wetenschappelijke team heeft op basis van recente globale modellen bekeken wat er gebeurt bij een maximale zeespiegelstijging en een ontbreken van investeringen in waterkeringen. Noordwest-Europa is een van de gebieden die volgens de onderzoekers naar verwachting rond het einde van de eeuw het meest te maken zal krijgen met kustoverstromingen (zie figuur onderin).

Dit geldt onder meer voor het Verenigd Koninkrijk en het noorden van Duitsland en Frankrijk. Ook Nederland ontspringt natuurlijk de dans niet. Andere flink getroffen gebieden zijn Zuidoost- en Oost-Azië, Noordoost-VS (waaronder Maryland en Virginia) en Noord-Australië.

Aan het onderzoek werkten Deltares, de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en het IHE Delft Institute for Water Education mee en verder de universiteiten van Melbourne en East Anglia en het Global Climate Forum. De resultaten zijn gepubliceerd in Scientific reports, het vrij toegankelijke tijdschrift van Nature.

De onderzoekers modelleerden de maximale zeespiegelstijging die in 2100 kan optreden. In combinatie met andere gegevens konden zij vervolgens een inschatting maken over de bevolking en activa die het risico lopen op kustoverstromingen. Medeauteur Sanne Muis (onderzoeker bij Deltares en VU) merkt hierover op: “Deze nieuwe studie brengt recente ontwikkelingen van globale modellering samen, inclusief piekgegevens afgeleid van het Deltares Global Tide and Surge Model gebaseerd op Delft3D FM.”

Volgens de onderzoekers kan het aangetaste land aan het einde van de eeuw met 48 procent toenemen bij een hoge broeikasgasuitstoot (scenario RCP8.5 van de IPCC) en zonder investeringen in waterkeringen. Oorzaken zijn getijden, stormvloeden en de verwachte regionale zeespiegelstijging. Tegen 2100 kan 4,1 procent van de wereldbevolking (287 miljoen mensen) worden blootgesteld aan overstromingen langs de kust. Becijferd is dat de overstromingen een bedreiging vormen voor activa van 20 procent van de waarde van het mondiale bruto binnenlands product. Dat komt neer op een bedrag van 14,2 biljoen dollar.

 Grootste overstromingsgevaar in regios

De kustregio’s waar volgens de studie het grootste overstromingsgevaar in 2100 bestaat, op basis van scenario RCP8.5. De gekleurde stippen tonen de grootte van de verwachte extreme zeespiegelstijging aan de kust. De omvang van overstromingen is met een blauwtint aangegeven. (Bron: publicatie in Nature’s Scientific Report).

 

MEER INFORMATIE
Toelichting Deltares op het onderzoek
Publicatie in Nature’s Scientific Report 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.