Overstromingen langs de kust vormen rond 2100 een mogelijke bedreiging voor 4,1 procent van de wereldbevolking en voor activa ter waarde van 20 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product. Dat blijkt uit een studie van en aantal Nederlandse en buitenlandse kennisinstellingen.

Het internationale wetenschappelijke team heeft op basis van recente globale modellen bekeken wat er gebeurt bij een maximale zeespiegelstijging en een ontbreken van investeringen in waterkeringen. Noordwest-Europa is een van de gebieden die volgens de onderzoekers naar verwachting rond het einde van de eeuw het meest te maken zal krijgen met kustoverstromingen (zie figuur onderin).

Dit geldt onder meer voor het Verenigd Koninkrijk en het noorden van Duitsland en Frankrijk. Ook Nederland ontspringt natuurlijk de dans niet. Andere flink getroffen gebieden zijn Zuidoost- en Oost-Azië, Noordoost-VS (waaronder Maryland en Virginia) en Noord-Australië.

Aan het onderzoek werkten Deltares, de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en het IHE Delft Institute for Water Education mee en verder de universiteiten van Melbourne en East Anglia en het Global Climate Forum. De resultaten zijn gepubliceerd in Scientific reports, het vrij toegankelijke tijdschrift van Nature.

De onderzoekers modelleerden de maximale zeespiegelstijging die in 2100 kan optreden. In combinatie met andere gegevens konden zij vervolgens een inschatting maken over de bevolking en activa die het risico lopen op kustoverstromingen. Medeauteur Sanne Muis (onderzoeker bij Deltares en VU) merkt hierover op: “Deze nieuwe studie brengt recente ontwikkelingen van globale modellering samen, inclusief piekgegevens afgeleid van het Deltares Global Tide and Surge Model gebaseerd op Delft3D FM.”

Volgens de onderzoekers kan het aangetaste land aan het einde van de eeuw met 48 procent toenemen bij een hoge broeikasgasuitstoot (scenario RCP8.5 van de IPCC) en zonder investeringen in waterkeringen. Oorzaken zijn getijden, stormvloeden en de verwachte regionale zeespiegelstijging. Tegen 2100 kan 4,1 procent van de wereldbevolking (287 miljoen mensen) worden blootgesteld aan overstromingen langs de kust. Becijferd is dat de overstromingen een bedreiging vormen voor activa van 20 procent van de waarde van het mondiale bruto binnenlands product. Dat komt neer op een bedrag van 14,2 biljoen dollar.

 Grootste overstromingsgevaar in regios

De kustregio’s waar volgens de studie het grootste overstromingsgevaar in 2100 bestaat, op basis van scenario RCP8.5. De gekleurde stippen tonen de grootte van de verwachte extreme zeespiegelstijging aan de kust. De omvang van overstromingen is met een blauwtint aangegeven. (Bron: publicatie in Nature’s Scientific Report).

 

MEER INFORMATIE
Toelichting Deltares op het onderzoek
Publicatie in Nature’s Scientific Report 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mooie indicator soorten voor de KRW: Pelikanen en Neushoorns
Weet de Rli wel hoeveel controle instanties er al op een boeren erf komen?
En hoeveel certificatie eisen ze al hebben? Is het verstandig om het zoveelste certificeringssysteem op te zetten en de bestaande schoenen weg te gooien....
Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.