secundair logo knw 1

Het winnende team van Royal HaskoningDHV met de jury l Foto NLingenieurs

De Aurea-zuiveringstechnologie van Royal HaskoningDHV is vanmiddag in Den Haag uitgeroepen tot winnaar van De Vernufteling 2024. De vakjury roemt het vernuftige karakter en het maatschappelijk belang. De publieksprijs ging naar Sweco voor het project Kadevernieuwing Amsterdamse Grachten.

De Vernufteling is de jaarlijkse prijs van branchevereniging Koninklijke NLingenieurs en tijdschrift De Ingenieur voor het meest innovatieve ingenieursproject. Zij willen het werk van advies- en ingenieursbureaus daarmee meer erkenning en bekendheid geven.

Vorig jaar won Antea Group zowel de juryprijs als de publieksprijs met het recyclingproject Closing the Loop. Twee jaar geleden ging Royal HaskoningDHV er ook al met de juryprijs vandoor; die kreeg het toen voor de kleinschalige Nereda-installatie. 

Voor de achttiende editie dit jaar waren er twaalf inzendingen, vijf minder dan vorig jaar. Medio mei werden alvast vijf inzendingen genomineerd voor de juryprijs: het kunststof Prolock Filterscherm van ABT, de Aurea-zuiveringstechnologie van Royal HaskoningDHV, Kade 2.020 van Sweco, het hijssysteem voor windturbines Heave Chief 1100 van Iv & Seaqualize en een digitaal bouwinformatiemodel (Bouwfysisch Informatie Management) van LPB l Sight.  

Echte ingenieursoplossing
De jury, die bestaat uit voorzitter Machteld de Kroon, Kim Dieleman, Pancras Dijk, Willemien Bosch en William van Niekerk, zei onder de indruk te zijn van de kwaliteit van de inzendingen. Uiteindelijk viel de keuze op de Aurea-technologie, die ze “een geavanceerde oplossing” voor microverontreiniging in het afvalwater noemt. 

“Royal HaskoningDHV heeft in een interessant samenwerkingsverband een spannende en zeer vruchtbare combinatie van technologische maatregelen getroffen en daarmee een echte ingenieursoplossing gevonden voor een groeiend probleem met grote maatschappelijke relevantie.”

Overlast beperken
Met 12,5 procent van de in totaal 1994 uitgebrachte stemmen koos het publiek voor Kade 2.020 van Sweco, een prefab-muur voor kadevernieuwing van de Amsterdamse grachten. Door zoveel mogelijk vanaf het water te werken, weten Sweco en partners met hun innovatie de overlast voor het verkeer en omwonenden tot een minimum te beperken.


LEES OOK
H2O techniek: 'Nieuwe zuiveringstechnologie Aurea klaar voor eisen herziene Richtlijn Stedelijk Afvalwater'

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waarom niet gelijk combineren met een algemenere inrichting van het Markermeer om het inlaatwater van het Hoogheemraadschap HHNK te verbeteren, zwevende stof te verwijderen, hiervoor werden rond 1995 al plannen gesmeed. En ook natuurlijk ook om het effect van het door het Mantel gemaal bij Schardam op het Markermeer te neutraliseren. Dan kunnen de Marker Wadden gelijk 10 maal zo groot worden.
Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/