Royal HaskoningDHV gaat het eerste geïntegreerde masterplan voor de Mekong Delta in Vietnam leveren. Dit wordt gefinancierd door de Wereldbank. Prioriteiten zijn schoon water en sanitaire voorzieningen voor iedereen en maatregelen in verband met de klimaatverandering.
In het plan zal Royal HaskoningDHV oriëntaties op de ontwikkeling en ruimtelijke planning uiteenzetten binnen verschillende disciplines. Deze oriëntaties voor de Mekong Delta gaan tot 2030, maar er wordt tevens verder gekeken tot 2050. Een belangrijk onderdeel van het plan is digitale besluitvorming. Hiervoor ontwikkelt het ingenieursbureau een toolkit.
Het masterplan is nodig omdat de Mekong Delta erg kwetsbaar is voor de gevolgen van klimaatverandering, zoals de stijgende zeespiegel, overstromingen in het natte seizoen en watertekorten in het droge seizoen. Ook vergroot de constante bouw en uitbreiding in het gebied de druk op natuurlijke hulpbronnen.
Veerkrachtige delta
Het doel is om een veerkrachtige Mekong Delta te bouwen en landen als Vietnam te helpen bij het maken van klimaatslimme keuzes op de lange termijn. Het leveren van schoon water en sanitaire voorzieningen voor iedereen en het nemen van urgente maatregelen in verband met de klimaatverandering zijn hierbij prioriteiten. Het masterplan wordt gefinancierd door de Wereldbank.
Royal HaskoningDHV ontwikkelt ook een alomvattend strategisch investeringskader om Vietnam te helpen middelen effectief te gebruiken en een competitief voordeel te verkrijgen. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met de klant, het Vietnamese ministerie van Planning en Investeringen.
Handelsmissie
Het contract voor het masterplan is gisteren getekend in het kader van de Nederlandse handelsmissie naar Vietnam. Deze missie begon op 7 april en duurt nog tot en met vrijdag. In het kielzog van premier Rutte, minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat en staatssecretaris Menno Snel van Financiën doen zo’n zeventig bedrijven mee.
Water en Maritiem is een belangrijk thema tijdens de handelsmissie. Zo bezocht Van Nieuwenhuizen vandaag de kuststad Hoi An. Hier hebben Nederlandse bedrijven in een consortium met een grote Vietnamese projectontwikkelaar een concept ontwikkeld om de kwetsbare kustlijn te beschermen. Morgen gaat het programma vooral over de waterproblemen in Ho Chi Minhstad en de Mekong Delta.
MEER INFORMATIE
Royal HaskoningDHV over masterplan
Informatie over de handelsmissie
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.