secundair logo knw 1

Bas van Dijk (Royal HaskoningDHV Vietnam) en Vu Quang Cac (PMU) ondertekenen het Mekong Delta contract, in het bijzijn van minister Cora van Nieuwenhuizen en de Vietnamese vicepremier Trinh Dinh Dung I foto Royal HaskoningDHV

Royal HaskoningDHV gaat het eerste geïntegreerde masterplan voor de Mekong Delta in Vietnam leveren. Dit wordt gefinancierd door de Wereldbank. Prioriteiten zijn schoon water en sanitaire voorzieningen voor iedereen en maatregelen in verband met de klimaatverandering.

In het plan zal Royal HaskoningDHV oriëntaties op de ontwikkeling en ruimtelijke planning uiteenzetten binnen verschillende disciplines. Deze oriëntaties voor de Mekong Delta gaan tot 2030, maar er wordt tevens verder gekeken tot 2050. Een belangrijk onderdeel van het plan is digitale besluitvorming. Hiervoor ontwikkelt het ingenieursbureau een toolkit.

Het masterplan is nodig omdat de Mekong Delta erg kwetsbaar is voor de gevolgen van klimaatverandering, zoals de stijgende zeespiegel, overstromingen in het natte seizoen en watertekorten in het droge seizoen. Ook vergroot de constante bouw en uitbreiding in het gebied de druk op natuurlijke hulpbronnen.

Veerkrachtige delta
Het doel is om een veerkrachtige Mekong Delta te bouwen en landen als Vietnam te helpen bij het maken van klimaatslimme keuzes op de lange termijn. Het leveren van schoon water en sanitaire voorzieningen voor iedereen en het nemen van urgente maatregelen in verband met de klimaatverandering zijn hierbij prioriteiten. Het masterplan wordt gefinancierd door de Wereldbank.

Royal HaskoningDHV ontwikkelt ook een alomvattend strategisch investeringskader om Vietnam te helpen middelen effectief te gebruiken en een competitief voordeel te verkrijgen. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met de klant, het Vietnamese ministerie van Planning en Investeringen.

Handelsmissie
Het contract voor het masterplan is gisteren getekend in het kader van de Nederlandse handelsmissie naar Vietnam. Deze missie begon op 7 april en duurt nog tot en met vrijdag. In het kielzog van premier Rutte, minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat en staatssecretaris Menno Snel van Financiën doen zo’n zeventig bedrijven mee.

Water en Maritiem is een belangrijk thema tijdens de handelsmissie. Zo bezocht Van Nieuwenhuizen vandaag de kuststad Hoi An. Hier hebben Nederlandse bedrijven in een consortium met een grote Vietnamese projectontwikkelaar een concept ontwikkeld om de kwetsbare kustlijn te beschermen. Morgen gaat het programma vooral over de waterproblemen in Ho Chi Minhstad en de Mekong Delta.

 

MEER INFORMATIE
Royal HaskoningDHV over masterplan
Informatie over de handelsmissie 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.