Wie rondloopt op de Aqua Nederland Vakbeurs in Gorinchem, ziet traditiegetrouw heel wat innovaties en nieuwe producten. Geen wonder met ruim 340 exposanten. Voor het eerst is een ‘must see route’ uitgestippeld.

Deze route voert langs veel nieuwigheden op het gebied van waterbehandeling, -management en -technologie. Zoals de innovaties van de vijf bedrijven die zich gezamenlijk presenteren op de innovatiestand van Water Alliance. Verder komt de bezoeker onder meer terecht bij de stand van NX Filtration (NXF). Het Enschedese bedrijf staat voor de eerste keer op een beurs, vertelt Robert Gerard. “Wij zijn een vrij jong bedrijf dat gelieerd is aan de TU Twente. We maken een nieuw type membraan waarmee water kan worden gezuiverd van microverontreinigingen zoals medicijnresten en hormonen. Je kunt het zien als de vierde stap in de afvalwaterzuivering. Het is de laatste stap voor puur water.”

NXF maakt modules die bestaan uit 12.000 rietjes. Het vernieuwende zit volgens Gerard vooral in de coating die op deze rietjes wordt aangebracht. “Het gaat om enkele lagen coating van een paar nanometer. Daardoor worden de poriën afgedicht. Zo houdt een membraan organische microverontreinigingen tegen.” De fabriek is net klaar, vervolgt Gerard. “Wij zijn begonnen met het produceren van grote hoeveelheden. Er is wereldwijd veel interesse voor onze vinding, bijvoorbeeld vanuit California dat met grote waterproblemen kampt. In eigen land werken we nauw samen met Oasen. Dit bedrijf heeft als mooi uitgangspunt: als de technologie er is om stoffen uit water te halen, moeten we het ook doen.”

Een andere stop langs de route is Landustrie. Dit bedrijf uit Sneek toont een aantal innovaties waaronder het decentrale sanitatiesysteem Waterschoon. Landustrie heeft het over ‘waterzuivering van de toekomst!’ “We passen het concept al acht jaar met succes toe in twee wijken in Sneek”, zegt Jan Dijkstra. De kern is dat organisch afval samen met toiletwater wordt ingezameld met behulp van een vacuümsysteem. Het huishoudelijk afvalwater wordt meteen gescheiden vanuit de woning afgevoerd. De zuiveringsinstallatie staat in een energiegebouw in de wijk. Hier wordt energie in de vorm van biogas en warmte teruggewonnen en ingezet voor het verwarmen van woningen.

Dijkstra verwacht veel van deze innovatie. “Het is een mooi systeem voor nieuwbouwwijken. Huishoudens besparen veel water. Ook wordt meer dan 90 procent van de schadelijke stoffen uit het afvalwater verwijderd voordat het water wordt geloosd.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!