0
0
0
s2smodern

Wie rondloopt op de Aqua Nederland Vakbeurs in Gorinchem, ziet traditiegetrouw heel wat innovaties en nieuwe producten. Geen wonder met ruim 340 exposanten. Voor het eerst is een ‘must see route’ uitgestippeld.

Deze route voert langs veel nieuwigheden op het gebied van waterbehandeling, -management en -technologie. Zoals de innovaties van de vijf bedrijven die zich gezamenlijk presenteren op de innovatiestand van Water Alliance. Verder komt de bezoeker onder meer terecht bij de stand van NX Filtration (NXF). Het Enschedese bedrijf staat voor de eerste keer op een beurs, vertelt Robert Gerard. “Wij zijn een vrij jong bedrijf dat gelieerd is aan de TU Twente. We maken een nieuw type membraan waarmee water kan worden gezuiverd van microverontreinigingen zoals medicijnresten en hormonen. Je kunt het zien als de vierde stap in de afvalwaterzuivering. Het is de laatste stap voor puur water.”

NXF maakt modules die bestaan uit 12.000 rietjes. Het vernieuwende zit volgens Gerard vooral in de coating die op deze rietjes wordt aangebracht. “Het gaat om enkele lagen coating van een paar nanometer. Daardoor worden de poriën afgedicht. Zo houdt een membraan organische microverontreinigingen tegen.” De fabriek is net klaar, vervolgt Gerard. “Wij zijn begonnen met het produceren van grote hoeveelheden. Er is wereldwijd veel interesse voor onze vinding, bijvoorbeeld vanuit California dat met grote waterproblemen kampt. In eigen land werken we nauw samen met Oasen. Dit bedrijf heeft als mooi uitgangspunt: als de technologie er is om stoffen uit water te halen, moeten we het ook doen.”

Een andere stop langs de route is Landustrie. Dit bedrijf uit Sneek toont een aantal innovaties waaronder het decentrale sanitatiesysteem Waterschoon. Landustrie heeft het over ‘waterzuivering van de toekomst!’ “We passen het concept al acht jaar met succes toe in twee wijken in Sneek”, zegt Jan Dijkstra. De kern is dat organisch afval samen met toiletwater wordt ingezameld met behulp van een vacuümsysteem. Het huishoudelijk afvalwater wordt meteen gescheiden vanuit de woning afgevoerd. De zuiveringsinstallatie staat in een energiegebouw in de wijk. Hier wordt energie in de vorm van biogas en warmte teruggewonnen en ingezet voor het verwarmen van woningen.

Dijkstra verwacht veel van deze innovatie. “Het is een mooi systeem voor nieuwbouwwijken. Huishoudens besparen veel water. Ook wordt meer dan 90 procent van de schadelijke stoffen uit het afvalwater verwijderd voordat het water wordt geloosd.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ach ach....wat een idioterie 'op het IJsselmeer kan t behoorlijk spoken', dus dempen we de boel????
Duizenden en duizenden watersporters weten alles van het IJsselmeer, vissers die er dagelijks hun brood verdienen, weten alles van het IJsselmeer.
Deze flauwekul is gewoon bedoeld om de boel tzt dicht te gooien!!!!
Over het merken van een van deze vissoorten, nl de zeeforel. Op deze vis vist een kleine groep liefhebbers in de voordelta nabij het Haringvliet en Waterweg.
Elk jaar vangen we diverse mooie vissen die natuurlijk worden teruggezet. Misschien kan dit kleine groepje sportvissers op deze manier een grote bijdrage leveren.
Ook in dit waterschap laat het bestuur dus zijn oren hangen naar de boeren. Want waarom wordt er, voordat er een beslissing wordt genomen over het zoutgehalte, wél met hen gesproken en niet met bijvoorbeeld natuurorganisaties?
Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.