secundair logo knw 1

Japanse duizendknoop. Foto WUR

Net als veel waterschappen worstelt de Rotterdamse haven met de Japanse of Aziatische duizendknoop. Inmiddels zijn 150 groeiplaatsen geteld en dat aantal neemt nog steeds toe. Meerdere bestrijdingstechnieken zijn uitgeprobeerd, waarvan volledig afgraven tot nu het beste lijkt te werken.

Dat blijkt uit een onlangs verschenen rapport van Bureau Stadsnatuur, dat de proeven in opdracht van Havenbedrijf Rotterdam vorig jaar monitorde. Het streven is een duizendknoopvrije haven.

Aziatische duizendknoop is een verzamelnaam voor de Japanse duizendknoop, de Sachalinse duizendknoop en de bastaard daartussen, de Boheemse duizendknoop. De snelgroeiende invasieve exoot is een groot probleem in het havengebied van Rotterdam, omdat deze schade veroorzaakt aan bijvoorbeeld de infrastructuur.

Sinds 2010 worden de groeiplaatsen in kaart gebracht. Alleen al vorig jaar kwamen er 40 nieuwe locaties bij, waarmee de teller nu op ongeveer 150 staat. Het ging hierbij meestal om kleine groeiplaatsen in de omgeving van bekende grotere locaties. Dat laat volgens de onderzoekers zien dat preventie van groot belang is.

Verschillende methoden
Het havenbedrijf zet zwaar in op de bestrijding en probeerde de afgelopen jaren verschillende methoden uit. Die varieerden van het totaal afgraven van groeiplaatsen tot het ter plekke behandelen van de planten.

De afgegraven grond werd afgevoerd voor verbranding, ingepakt in een depot, gedroogd, verwerkt met een mobiele verhitter of thermisch gereinigd in een tijdelijk depot.

Op de groeiplaatsen werden ook verschillende bestrijdingsmethoden toegepast, zoals elektrothermische bestrijding in combinatie met regelmatig afknippen, de bodem ‘resetten’ met Herbiekorrels, bespuiten met het experimentele middel Weex-1, zout aanbrengen op de groeiplaats, bevloeien met zout water, afdekken en handmatig uitsteken.

Kennissessie
De enige volledig effectieve methode is volledig en zorgvuldig afgraven, met de nodige controle en nazorg, concluderen de onderzoekers. Het thermisch reinigen van de afgegraven grond bij relatief lage temperaturen in een tijdelijk depot blijkt succesvol om de uitgegraven grond duizendknoopvrij en weer toepasbaar te maken.

Deze proef werd uitgevoerd in samenwerking met Wageningen University & Research en het bedrijf HMVT. Andere technieken waren niet of minder effectief, maar worden deels nog verder onderzocht.

Op 15 april organiseert Iv-Infra vanaf 15.00 uur een digitale kennissessie over de verschillende methodes waarmee de Japanse duizendknoop in de Rotterdamse haven de afgelopen jaren is bestreden.

 

MEER INFORMATIE
Rapport 'Monitoring duizendknoopbestrijding havengebied 2020'
Online kaart met duizendknooplocaties in de Rotterdamse haven
Digitale kennissessie Japanse duizendknoop
H2O-bericht: Japanse bladvlo ingezet in strijd tegen duizendknoop

 

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.