secundair logo knw 1

Van het park is een afgesloten badkuip gemaakt I foto: Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

In Rotterdam is het Essenburgpark geopend. Dit grote natuurlijke wandelgebied is tevens een waterberging voor de wijk. Als het bijzonder hard regent, kan hier zo’n 5.500 kubieke meter water worden opgeslagen.

Het Essenburgpark is sinds gisteren toegankelijk voor het publiek. Het wandelgebied bevindt zich op een voormalig NS-terrein langs het spoor in Rotterdam-West. De buurtbewoners hebben een grote rol bij de totstandkoming van het stadsnatuurpark gespeeld en nemen ook een belangrijk deel van het onderhoud op zich. De bedoeling is om natuurlijke processen een kans te geven en het karakter van de waterpolder - het lage deel - te beschermen.

Een bijzonder aspect is dat het park bij extreme regenval fungeert als berging van water vanuit de omringende singels. Er is plek voor ruim vijf miljoen liter extra regenwater. Naar verwachting is dit één keer in de paar jaar nodig. Daarmee worden vooral de buurten Middelland en het Nieuwe Westen ontlast.

De gemeente Rotterdam en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard namen hiervoor het initiatief. Zij zien de waterberging in het park als een belangrijke bijdrage aan het oplossen van de stedelijke wateropgave. De aannemer heeft in opdracht van het hoogheemraadschap watergangen gegraven, twee stuwen gemaakt en oude spoorbruggen hersteld.

Daarmee is van het Essenburgpark een afgesloten badkuip gemaakt zonder dat dit ten koste gaat van de waterkwaliteit. Hoogheemraad Paul van den Eijnden heeft het over winst voor de wijk. “Het park zorgt voor droge voeten bij hoosbuien en is een prachtige groene oase voor bewoners en bezoekers.”

 

MEER INFORMATIE
Hoogheemraadschap over opening park
Website Essenburgpark
H2O-vakartikel over inpassing waterberging

Een kortere versie van dit vakartikel staat in het maartnummer van het magazine H2O.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.