In Rotterdam is het Essenburgpark geopend. Dit grote natuurlijke wandelgebied is tevens een waterberging voor de wijk. Als het bijzonder hard regent, kan hier zo’n 5.500 kubieke meter water worden opgeslagen.
Het Essenburgpark is sinds gisteren toegankelijk voor het publiek. Het wandelgebied bevindt zich op een voormalig NS-terrein langs het spoor in Rotterdam-West. De buurtbewoners hebben een grote rol bij de totstandkoming van het stadsnatuurpark gespeeld en nemen ook een belangrijk deel van het onderhoud op zich. De bedoeling is om natuurlijke processen een kans te geven en het karakter van de waterpolder - het lage deel - te beschermen.
Een bijzonder aspect is dat het park bij extreme regenval fungeert als berging van water vanuit de omringende singels. Er is plek voor ruim vijf miljoen liter extra regenwater. Naar verwachting is dit één keer in de paar jaar nodig. Daarmee worden vooral de buurten Middelland en het Nieuwe Westen ontlast.
De gemeente Rotterdam en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard namen hiervoor het initiatief. Zij zien de waterberging in het park als een belangrijke bijdrage aan het oplossen van de stedelijke wateropgave. De aannemer heeft in opdracht van het hoogheemraadschap watergangen gegraven, twee stuwen gemaakt en oude spoorbruggen hersteld.
Daarmee is van het Essenburgpark een afgesloten badkuip gemaakt zonder dat dit ten koste gaat van de waterkwaliteit. Hoogheemraad Paul van den Eijnden heeft het over winst voor de wijk. “Het park zorgt voor droge voeten bij hoosbuien en is een prachtige groene oase voor bewoners en bezoekers.”
MEER INFORMATIE
Hoogheemraadschap over opening park
Website Essenburgpark
H2O-vakartikel over inpassing waterberging
Een kortere versie van dit vakartikel staat in het maartnummer van het magazine H2O.
veel waardering, Tom Trouwborst
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)