0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Roos Kolkman heeft de Changemaker Challenge in Nederland gewonnen. Kolkman ontwikkelt een internationaal platform waar zij educatiepakketten aanbiedt aan leraren om middelbare scholieren te inspireren om zich in te zetten tegen vervuiling door plastic. Hannah van de Kerkhof en Annerieke Bouwman werden respectievelijk tweede en derde in Amsterdam.

De challenge werd voor de derde keer gehouden, maar had voor het eerst een internationale opzet. Er werden vier finales gehouden die tegelijkertijd plaatshadden in Amsterdam, Londen, Berlijn en Kathmandu (Nepal). Met de prijsvraag wil initiatiefnemer Dopper, de producent van hervulbare waterflessen, de aandacht vestigen op de noodzaak van schoon en toegankelijk drinkwater en de schadelijke effecten van wegwerp plastic.

442 afstudeerders
Het bedrijf daagde studenten (hbo en universiteit) uit om het verschil te maken met hun afstudeeronderzoek. Wereldwijd gingen 442 afstudeerders die uitdaging aan. In Nederland mochten 10 finalisten in Amsterdam hun idee pitchen op een varende GVB-pont op 't IJ. Deelnemers werden beoordeeld op impact, innovatie, presentatie en haalbaarheid.

Het winnende idee van Roos Kolkman, die vorig jaar nog in de race was om voor Nederland jongerenvertegenwoordiger te worden in de Verenigde Naties, scoorde hoog op alle vier criteria. Zij zal het geldbedrag (5.000 euro) onder meer gebruiken om haar website Unplastic verder uit te bouwen.

Hannah van de Kerkhof (Universiteit van Amsterdam) die tweede werd, wil met haar onderzoek laten zien welke chemische stoffen en microplastics uitspoelen in de zee als plastic afval in de natuur terecht komt. Het zal het effect aantonen van plastic afval in het mariene milieu en het belang van goed afvalbeheer en vermindering van plastic voor eenmalig gebruik.

Annerieke Bouwman (Universiteit Utrecht) onderzoekt de gevolgen van microplastics op de zeebodem in het noordelijk deel van de Golf van Mexico. Vergelijkbare onderzoeken in rivierdelta’s hele wereld zouden moeten worden uitgevoerd om ons meer inzicht te geven in het gevolg van de aanvoer van plastic afval door rivieren, aldus de onderzoekster.

Berlijn
In Berlijn werd Carla Maria Scagnetti uitgeroepen tot winnaar. Met haar onderzoek combineert zij de klassieke levenscyclusanalyse met het analyseren van zwerfvuil op zee.

Marcus Rodin mocht in Londen de eerste prijs in ontvangst nemen. Met zijn project wil hij kelp (zeewier) omzetten in een duurzaam, bruikbaar product. Dit kan dan gebruikt worden voor het maken van verpakkingen, in de bouw en andere toepassingen.

De winnaar in Nepal, Anisha Maharjan, onderzoekt niet alleen de oorzaken van wateroverlast in Kathmandu, ze ontwikkelt ook een actieplan om een proefproject op te zetten om regenwater op te vangen en te gebruiken in gebieden met waterschaarste.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Als er met maaionderhoud zoveel fauna weg wordt gemaaid, hoe komt het dan dat elk jaar weer de beek/ sloot weer is aangevuld met fauna?
De conclusie dat mobiliteit van fauna niet werkt, zou suggereren dat je de beek/sloot leegmaakt en ondanks dat het nooit eerder is onderzocht, toch nog steeds fauna in sloot aanwezig is. We maaien al jaren.
Met het afzetten van het team van Linus Pauling, is waarschijnlijk de weg vrij gemaakt voor malafide water organisaties, waar we er al genoeg van hebben in Europa. Het is mij in elk geval helder, dat niemand hier ook maar een fractie van de kennis bezit van 1 van de mensen uit het team van Linus.
Het spijt me te moeten lezen met wat voor gekonkel jullie proberen ons drinkwater op peil te brengen. Het doet me niet alleen walgen van de wijze waarop er gesjoemeld wordt met cijfers, waarden en giftige stofjes in ons drinkwater. Het doet me ook twijfelen aan het gezonde verstand van waterdeskundigen, die blijkbaar eerder voor het behoud van hun salaris willen gaan, dan voor de gezondheid van de bevolking.
Het is helder, dat hier geen enkele chemicus met enig hart de verantwoording draagt.
Van harte gefeliciteerd. Bij zo’ n nieuwe moderne zuivering zou het ook fijn zijn geweest als geprobeerd was om ook medicijnresten uit het effluent te halen. Een gemiste kans??
17.443 Stukjes plastic per vierkante km is niet het enige. Nederland staat aan de vooravond van een wijdverbreide integratie van poederkooldosering in onze afvalwaterketen voor verwijdering van microverontreinigingen omdat het "goedkoop" is. Hiervan wordt hooguit 90% ingevangen in het slib en de rest gaat de rivier in; micro/nano kooldeeltjes met schadelijke microverontreinigingen hierop gebonden. Je kan je voorstellen dat het risico hiervan minstens zo groot is als van microplastics.
Wist je dat er zelfs al in de placenta vergelijkbare deeltjes zijn aangetroffen? [Bové et al. Nature Communications 10, 2019]

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het