0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Roos Kolkman heeft de Changemaker Challenge in Nederland gewonnen. Kolkman ontwikkelt een internationaal platform waar zij educatiepakketten aanbiedt aan leraren om middelbare scholieren te inspireren om zich in te zetten tegen vervuiling door plastic. Hannah van de Kerkhof en Annerieke Bouwman werden respectievelijk tweede en derde in Amsterdam.

De challenge werd voor de derde keer gehouden, maar had voor het eerst een internationale opzet. Er werden vier finales gehouden die tegelijkertijd plaatshadden in Amsterdam, Londen, Berlijn en Kathmandu (Nepal). Met de prijsvraag wil initiatiefnemer Dopper, de producent van hervulbare waterflessen, de aandacht vestigen op de noodzaak van schoon en toegankelijk drinkwater en de schadelijke effecten van wegwerp plastic.

442 afstudeerders
Het bedrijf daagde studenten (hbo en universiteit) uit om het verschil te maken met hun afstudeeronderzoek. Wereldwijd gingen 442 afstudeerders die uitdaging aan. In Nederland mochten 10 finalisten in Amsterdam hun idee pitchen op een varende GVB-pont op 't IJ. Deelnemers werden beoordeeld op impact, innovatie, presentatie en haalbaarheid.

Het winnende idee van Roos Kolkman, die vorig jaar nog in de race was om voor Nederland jongerenvertegenwoordiger te worden in de Verenigde Naties, scoorde hoog op alle vier criteria. Zij zal het geldbedrag (5.000 euro) onder meer gebruiken om haar website Unplastic verder uit te bouwen.

Hannah van de Kerkhof (Universiteit van Amsterdam) die tweede werd, wil met haar onderzoek laten zien welke chemische stoffen en microplastics uitspoelen in de zee als plastic afval in de natuur terecht komt. Het zal het effect aantonen van plastic afval in het mariene milieu en het belang van goed afvalbeheer en vermindering van plastic voor eenmalig gebruik.

Annerieke Bouwman (Universiteit Utrecht) onderzoekt de gevolgen van microplastics op de zeebodem in het noordelijk deel van de Golf van Mexico. Vergelijkbare onderzoeken in rivierdelta’s hele wereld zouden moeten worden uitgevoerd om ons meer inzicht te geven in het gevolg van de aanvoer van plastic afval door rivieren, aldus de onderzoekster.

Berlijn
In Berlijn werd Carla Maria Scagnetti uitgeroepen tot winnaar. Met haar onderzoek combineert zij de klassieke levenscyclusanalyse met het analyseren van zwerfvuil op zee.

Marcus Rodin mocht in Londen de eerste prijs in ontvangst nemen. Met zijn project wil hij kelp (zeewier) omzetten in een duurzaam, bruikbaar product. Dit kan dan gebruikt worden voor het maken van verpakkingen, in de bouw en andere toepassingen.

De winnaar in Nepal, Anisha Maharjan, onderzoekt niet alleen de oorzaken van wateroverlast in Kathmandu, ze ontwikkelt ook een actieplan om een proefproject op te zetten om regenwater op te vangen en te gebruiken in gebieden met waterschaarste.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Kankergezwellen aan vissen, die vrijwel geheel gemuteerd waren door glyfosaten, dan refereer ik aan de onderzoeken van de afgelopen 5 jaar die op de radio in de NRW werden vrijgegeven.
Hoe staat het ervoor met de veiligheid van het oppervlaktewater in combinatie met ontdekte kankergezwellen door glyfosaten in de rivieren van de NRW?
Im Westen nichts neues, zeggen de Duitsers dan
In hoeverre maakt Nederland de bereikbaarheid van drinkwater voor de bevolking beter? Door de privatisering moeten de mensen die niet over voldoende middelen beschikken op een andere manier aan water komen: het oppompen van grondwater is in Jakarta het hoofdprobleem van de watervoorziening en de hoofdoorzaak van het zakken van de stad.
Steunt Nederland de marktwerking in de watervoorziening dan doet het niets aan de oorzaken, maar hooguit alleen aan de gevolgen. Dat is geen goed waterbeleid.
Het verbaast me bij iedere berichtgeving over droogte dat de instanties niet wat meer laten zien van grondwaterstanden. Als je bij het DINO-loket kijkt hoeveel meetpunten er wel niet zijn!
Het is ook een kans om te laten zien hoe ernstig dit effect van de klimaatverandering is.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het