0
0
0
s2smodern

Roos Kolkman heeft de Changemaker Challenge in Nederland gewonnen. Kolkman ontwikkelt een internationaal platform waar zij educatiepakketten aanbiedt aan leraren om middelbare scholieren te inspireren om zich in te zetten tegen vervuiling door plastic. Hannah van de Kerkhof en Annerieke Bouwman werden respectievelijk tweede en derde in Amsterdam.

De challenge werd voor de derde keer gehouden, maar had voor het eerst een internationale opzet. Er werden vier finales gehouden die tegelijkertijd plaatshadden in Amsterdam, Londen, Berlijn en Kathmandu (Nepal). Met de prijsvraag wil initiatiefnemer Dopper, de producent van hervulbare waterflessen, de aandacht vestigen op de noodzaak van schoon en toegankelijk drinkwater en de schadelijke effecten van wegwerp plastic.

442 afstudeerders
Het bedrijf daagde studenten (hbo en universiteit) uit om het verschil te maken met hun afstudeeronderzoek. Wereldwijd gingen 442 afstudeerders die uitdaging aan. In Nederland mochten 10 finalisten in Amsterdam hun idee pitchen op een varende GVB-pont op 't IJ. Deelnemers werden beoordeeld op impact, innovatie, presentatie en haalbaarheid.

Het winnende idee van Roos Kolkman, die vorig jaar nog in de race was om voor Nederland jongerenvertegenwoordiger te worden in de Verenigde Naties, scoorde hoog op alle vier criteria. Zij zal het geldbedrag (5.000 euro) onder meer gebruiken om haar website Unplastic verder uit te bouwen.

Hannah van de Kerkhof (Universiteit van Amsterdam) die tweede werd, wil met haar onderzoek laten zien welke chemische stoffen en microplastics uitspoelen in de zee als plastic afval in de natuur terecht komt. Het zal het effect aantonen van plastic afval in het mariene milieu en het belang van goed afvalbeheer en vermindering van plastic voor eenmalig gebruik.

Annerieke Bouwman (Universiteit Utrecht) onderzoekt de gevolgen van microplastics op de zeebodem in het noordelijk deel van de Golf van Mexico. Vergelijkbare onderzoeken in rivierdelta’s hele wereld zouden moeten worden uitgevoerd om ons meer inzicht te geven in het gevolg van de aanvoer van plastic afval door rivieren, aldus de onderzoekster.

Berlijn
In Berlijn werd Carla Maria Scagnetti uitgeroepen tot winnaar. Met haar onderzoek combineert zij de klassieke levenscyclusanalyse met het analyseren van zwerfvuil op zee.

Marcus Rodin mocht in Londen de eerste prijs in ontvangst nemen. Met zijn project wil hij kelp (zeewier) omzetten in een duurzaam, bruikbaar product. Dit kan dan gebruikt worden voor het maken van verpakkingen, in de bouw en andere toepassingen.

De winnaar in Nepal, Anisha Maharjan, onderzoekt niet alleen de oorzaken van wateroverlast in Kathmandu, ze ontwikkelt ook een actieplan om een proefproject op te zetten om regenwater op te vangen en te gebruiken in gebieden met waterschaarste.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Drie droge zomers op een rij doet het percentage stijgen, er is veel minder verdunning! weten de onderzoekers dat niet?
De stikstofconcentratie in het oppervlaktewater daalt. Het kan zijn dat we in de buurt komen van de (KRW-)normen voor stikstof. Dat betekent echter nog niet dat de gewenste biologische toestand ontstaat. De normen zijn volgens een recente studie in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit voor een aantal watertypen te soepel.
Zie: https://www.kennisimpulswaterkwaliteit.nl/nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-van-nederlandse-oppervlaktewateren
Ben van mening dat drinkwater niet gebruikt moet worden voor grootschalig koelwater. Grondwater is ook prima geschikt als koelwater. Het toevoegen van zout of chemicaliën aan koelwater en vervolgens het water willen lozen is een slechte zaak. Miljarden verdienen deze bedrijven en betalen nauwelijks belasting en gaan ook nog eens voor de goedkoopste methode om te koelen. Het zout al bij lozing ook zorgen voor verzilting van het omliggende water (sloten en kanalen) en de daar aanliggende gronden.
Stop de idioterie om dit soort bedrijven van alles toe te zeggen, tegen de laagste lasten, maar laat ze gewoon de normale prijs betalen voor het oplossen van hun probleem (koelen) en laat ze gewoon zo schoon mogelijk koelwater lozen i.p.v. zout water.
Precieze bemesting gaat deze problemen in de toekomst oplossen oplossen..... Dat is de richting waar de sector de oplossingen gaat vinden voor vele van deze mest gerelateerde problemen incl. stikstof probleem.
@S GroveDe datacenters van microsoft, google en facebook hebben een veel lager PUE (power usage efficiency) en WUE (water usage efficiency) dan andere commerciele datacenters. Hier wordt ook gewoon openlijk over gecommuniceerd door de partijen. Ze gebruiken allen vergelijkbare hardware die zeer energie efficient is (open compute hardware) en publiceren openlijk over hun cijfers (die buitengewoon goed zijn, en elk nog jaar beter worden)
Google (https://www.google.com/about/datacenters/efficiency/)
Facebook https://engineering.fb.com/2014/03/14/data-center-engineering/open-sourcing-pue-wue-dashboards).
Sommige van Google en Microsoft data centers opereren zonder water koeling, slechts lucht gekoeld. Alleen bij warme temperaturen (26,7 graden +) wordt er beruikt gemaakt van waterkoeling. (https://www.datacenterknowledge.com/archives/2009/07/15/googles-chiller-less-data-center). Ik weet niet hoeveel dagen (of uren) per jaar het kwik boven de 26,7 graden komt in Groningen en Wieringermeer. Maar het zal niet meer dan 5-6 dagen zijn per jaar (60-70 uur per jaar?). En dat is alleen als de work load niet verplaatst wordt naar een ander datacenter van Google (wat ook gebeurt).
Hyperscalers zoals Google en Microsoft zijn weliswaar energie grootverbruikers, maar lopen ook ver voorop als het gaat om efficiënt omgaan met energie en water. Wat dat betreft snap ik niet heel goed waarom juist deze datacenters het nieuws halen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.