secundair logo knw 1

De functie van de Roggebotsluis wordt overgenomen door de nieuwe Reevesluis I foto: Willem 90 / Wikimedia Commons

De Roggebotsluis die het Drontermeer verbindt met het Vossemeer, wordt weggehaald. Hierdoor kan hoogwater vanuit de IJssel straks gemakkelijker via ‘bypass’ Reevediep worden afgevoerd naar het IJsselmeer.

De combinatie Roggebot van de aannemers Mobilis, Van Gelder en Van den Herik gaat dit project uitvoeren in opdracht van de provincies Flevoland en Overijssel. De gunning was begin september en de overeenkomst is vandaag ondertekend. De sloop van de Roggebotsluis houdt verband met de aanleg van het Reevediep tussen de IJssel en het Drontermeer in het kader van het programma Ruimte voor de Rivier.

Via deze nieuwe waterverbinding kan hoogwater vanuit de IJssel naar het IJsselmeer worden afgevoerd. Het Reevediep is in maart 2019 officieel geopend door koning Willem-Alexander maar voor het functioneren als hoogwatergeul moet eerst de Roggebotsluis verdwijnen. Ten zuiden daarvan zijn al de nieuwe Reevesluis en -dam gebouwd.

De Roggebotsluis is ook een knooppunt in de N307 tussen Dronten en Kampen. Weggebruikers moeten geregeld wachten omdat de brug omhoog staat. Er komt nu een driehonderd meter lange brug met een doorvaarthoogte van zeven meter. Die zal beduidend minder vaak opengaan voor schepen; bijna 100 procent van de beroepsvaart en 90 procent van de recreatievaart kan straks onder de brug door. In de spits krijgen auto’s ook voorrang op schepen.

De combinatie Roggebot is al begonnen met de voorbereiding van de uitvoering. De werkzaamheden gaan begin 2021 van start. Er wordt op gemikt dat de klus in 2022 is afgerond. De nieuwe brug wordt naast de huidige weg boven de sluis gebouwd, zodat tijdens de bouwperiode het verkeer door kan blijven rijden.

 

MEER INFORMATIE
Bericht op site programma IJsseldelta
H2O-bericht over opening Reevediep

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John