0
0
0
s2smodern

Door de Amsterdam Agreements zijn waterbedrijven en steden beter met elkaar gaan samenwerken, maar de industrie is nog een zorgenkindje. Het uiteindelijke doel is een wereldwijde community van zo’n vijfhonderd mensen uit verschillende sectoren, vertelt Roelof Kruize, directeur van Waternet en lid van het AIWW-bestuur.

Op de tweede dag van de AIWW Conferentie zijn de handtekeningen gezet onder vier Amsterdam Agreements. Daarmee is volgens Roelof Kruize de koek niet op. Hij verwacht dat binnenkort nog een aantal overeenkomsten wordt getekend. “Vooraf zijn in potentie zo’n tien à twaalf agreements geïdentificeerd. Je plant het zaadje hier tijdens de AIWW en in de weken daarna moet je hard werken om de samenwerking te realiseren. Ik zou bijvoorbeeld er erg enthousiast over zijn, als partijen uit de Rijndelta, de Mekongdelta en het Zuid-Afrikaanse stroomgebied overeenkomen om van elkaar te leren.”

Roelof Kruize 180 vk Roelof KruizeDe Amsterdam Agreements zijn in 2017 geïntroduceerd tijdens de vorige Amsterdam International Water Week. Zij moesten zorgen voor doorbraken, stelde Kruize indertijd. Hij spreekt nu van een avontuur dat een heel goed idee is gebleken. “Een deel van de agreements van toen is erg succesvol. Enkele zijn een zachte dood gestorven, maar dat heb je altijd bij zoiets nieuws. Zo is jammer genoeg de Human Cities Coalition niet doorgegaan, want dat was wel een van de grotere overeenkomsten.”

Uitdagingen hetzelfde
Kruize wijst aan de andere kant op de zeer intensieve samenwerking die is ontstaan tussen Waternet, Berliner Wasserbetriebe en het Parijse nutsbedrijf SIAAP. “Onze uitdagingen zijn hetzelfde. Je kan een paar stappen overslaan als je van een andere partij hoort hoe zij het aanpakken. We zijn bij Waternet bijvoorbeeld bezig met het digitaliseren van informatiestromen. In Berlijn is men daarmee een stap verder. Daaraan hebben we echt veel gehad.”

Ook bij praktische zaken kunnen partijen elkaar helpen. “Toen we deze zomer in Amsterdam het slib niet kwijt konden, heb ik met Parijs gebeld. Het lukte even niet met de vergunning, maar er is wel zeer serieus naar ons verzoek gekeken. Twee jaar geleden zou de reactie zijn geweest: wie is die meneer?”

De meeste vooruitgang is behaald bij nutsbedrijven en steden, zegt Kruize. “Er zijn bijvoorbeeld mooie internationale samenwerkingsverbanden ontstaan rondom het klimaatbestendig maken van steden. De industrie is nog beetje een zorgenkindje. Industriële bedrijven zijn vrij lastig voor de AIWW te porren, terwijl zij wel een enorme opgave hebben. De uitdaging is ervoor te zorgen dat de energie- en voedselsector ook naar Amsterdam komen.”

Wereldwijde community
De ambitie is om te komen tot een wereldwijde community van zo’n vijfhonderd mensen, vertelt Kruize. Hij is tevreden dat er veel dezelfde gezichten als de vorige keer zijn, maar denkt dat er nog veel meer uit kan worden gehaald. “Wij willen dat mensen tussendoor met elkaar contact blijven houden. Daarvoor vormen de Amsterdam Agreements een goed middel. Het ultieme doel is een community waaraan niet alleen mensen uit de watersector maar ook mensen uit onder meer de energie- en foodsector en de landbouw meedoen.”

Het helpt daarbij dat de programmering van de AIWW en de Singapore International Water Week op elkaar wordt afgestemd. “Hierdoor is er wereldwijd een aantal thema’s dat terugkomt.” De samenwerking met de World Water Week in Stockholm komt daarentegen niet goed van de grond, voegt Kruize eraan toe. “Daar wordt het programma sterk bepaald door ngo's, terwijl in Amsterdam en Singapore veel verschillende partijen elkaar weten te vinden.”

Kruize noemt nog het initiatief Leading Utilities of the World door Christofer Gasson van Global Water Intelligence. Daarbij sluiten zich steeds meer waterbedrijven aan die veel werk maken van innovatie. "Hieraan doen nu zo’n vijftig bedrijven mee. Dit is echt een community aan het worden.”

Waterschappen slecht vertegenwoordigd
Kruize is tevreden over de aanwezigheid van diverse financiële instellingen. “Onder andere de Rabobank, ING en Wereldbank zijn er. Ik kan het succes melden dat Waternet van de Wereldbank groen licht heeft gekregen voor een project om het waterbedrijf in de Noord-Indiase stad Shimla te versterken. Dit bedrijf krijgt een grote lening om onder meer beheer en onderhoud te verbeteren en wij treden als partner op. Het is de eerste keer dat de Wereldbank deze stap zet. Het zaadje is al bij de AIWW van 2015 geplant.”

Waternet is een spin in het web bij veel samenwerkingsinitiatieven. Doet de rest van de Nederlandse watersector voldoende mee? “Nee”, reageert Kruize. “Ik vind het positief dat al mijn collega’s van de drinkwaterbedrijven bij de AIWW Conferentie zijn. De waterschappen zijn echter slecht vertegenwoordigd. Met de Blue Deal hebben zij wel wat meer een internationale agenda, maar het zou beter kunnen.” 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Goede dag, ik heb uw verslag gelezen over het afvalwater op de Oude Rijn bij Katwijk. Ik woon zelf aan de Zandsloot te Katwijk een aftakking van de Oude Rijn. Hoe kom ik te weten of deze Zandsloot geschikt is om te zwemmen? Ik zwem regelmatig. Is dit mogelijk met gebruik maken van een swimsuit en oog bescherming.
De Zandsloot is ongeveer 8 meter breed en ongeveer 400 meter lang, met aan de uitlopen de Oude Rijn.
Wat we met zijn allen de afgelopen 150-200 jaar in vijf forse ontwateringsgolven/afwateringsgolven (1. kanalisaties, 2. ontginningen en bebossingen, 3. beekverbeteringen, 4. ruilverkavelingen (nooit meer honger) en 5 verstedelijking) gemaakt hebben, is helaas niet in enkele jaren te herstellen.
Toch deel ik de zorgen van Patrick, ook al zeilen we bij waterschap Aa en Maas al scherper aan de wind dan 20 jaar geleden. Van #herstelsponswerkinglandschap naar #ontwikkelsponswerkinglandschap. Zie ook de Stowa-pagina over klimaatrobuuste beekdallandschappen.
Iedereen weet toch dat zandgrond slecht water vasthoudt. Maar als je kijkt naar de zandgronden in Drenthe, Twente, Veluwe en de Achterhoek, speelt de drooglegging en aanleg van de N.O.P. ook een rol van betekenis voor wat betreft het sneller wegstromen van het grondwater van het "Oude Land naar het Nieuwe Land" omdat er minder tegendruk is.
Het is nog erger dan Patrick schrijft: decennia geleden is meer dan de helft van het land in het kader van de ruilverkavelingen omgespit en is ten minste even zoveel biodiversiteit verdwenen. Door de ruilverkavelingen zijn de landbouwpercelen zodanig ontwaterd dat er nu in de zomer een watertekort is. Als we niet oppassen wordt het grondwater onder grote Natura 2000-gebieden, zoals de Veluwe 's-winters geïnjecteerd met systeemvreemd water uit de grote rivieren, dat daaruit in de zomer wordt onttrokken. Zodoende wordt de natuur dubbel gepakt.
Prima stuk! Nu het draagvlak nog. Zet 'm op! Als een hoger waterpeil in een stadspark (Alkmaar), eigendom van de gemeente al kan worden tegen gehouden door de CDA (met alle middelen om de 2 boeren/pachters te ontzien) ten koste van de weidevogels!!!! Dan moet er nog heel wat water....

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.