Direct contact met overstromingswater na hevige regenval verhoogt het risico op gezondheidsklachten. Mensen hebben dan vaker last van infecties aan de darmen en luchtwegen, blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Het RIVM onderzocht de gezondheidsrisico’s van het overstromen van riolen na zware regenval. Het overstromingswater kan dan verontreinigd raken met ziekteverwekkers. Vooral in stedelijke gebieden leidt dit mogelijk tot problemen. De verwachting is dat deze situatie zich in de toekomst vaker zal voordoen door de klimaatverandering, aldus het rijksinstituut.

Bij het onderzoek is een aantal plekken geselecteerd op basis van 112-meldingen. De onderzoekers vroegen hier bijna twaalfhonderd mensen naar symptomen van maag-darm- en luchtweginfecties na wateroverlast. De bewoners met direct contact met het overstromingswater hebben ongeveer vijf keer vaker last van de darmen en drie keer vaker van de luchtwegen dan mensen die niet met het water in aanraking kwamen.

De onderzoekers maken hierbij wel een voorbehoud. Op basis van deze enquêteresultaten valt nog niet goed te zeggen, hoe groot de werkelijke risico's op infecties zijn. Dat hangt onder meer af van de ernst van de wateroverlast en de hoogte van de temperatuur. Volgens het RIVM is het belangrijk is dat mensen zich meer bewust worden van de gezondheidsrisico’s van contact met overstromingswater.

 

MEER INFORMATIE
Onderzoeksartikel RIVM

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.
In Flevoland, en specifiek in het gebied Almere Oosterwold heeft het Waterschap Zuiderzeeland al een verordening gemaakt waarbij alle putten, ook kleiner dan 1 m3 per uur een meldingsplicht hebben, terwijl er geen waterbeheerplan voor de regio is. Het risico is meer onzekerheid en bureaucratie, zonder dat er waarborgen voor (stads)landbouw worden besproken.
... wie in haar beheersgebied grondwater gebruikt en grondwateronttrekkingen in zijn gebied ?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.