secundair logo knw 1

Het RIVM gaat alle 352 rioolwaterzuiveringsinstallaties in Nederland dagelijks monitoren op de aanwezigheid van het coronavirus SARS CoV-2. De screeningcijfers worden opgenomen in het al bestaande coronadashboard. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het RIVM onderzoekt het rioolwater al langer en trof tot dusverre in monsters van diverse rwzi’s het genetische materiaal (RNA) van het virus aan. In de afgelopen maanden heeft het intituut op 29 locaties onderzoek gedaan. De screening bevestigde dat besmette mensen het virus eerder uitscheiden dan ze symptomen van de ziekte COVID-19 vertonen.

Nu heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid opdracht gegeven het onderzoek op te schalen. "Door alle rioolwaterzuiveringsinstallaties dagelijks te monitoren kunnen we op regionaal en lokaal niveau oplevingen van het virus vroegtijdig opsporen, zelfs voordat mensen klachten krijgen", zegt De Jonge. "De informatie uit het rioolwater is een mooie aanvulling aan het dashboard, omdat we hiermee anoniem, snel en op grote schaal het virus kunnen opsporen."

Het RIVM is gevraagd om zo snel mogelijk en voor 1 september alle rioolwaterzuiveringsinstallaties te monitoren. In de tussentijd worden de tests die het RIVM nu al uitvoert, toegevoegd aan het dasboard. Dat gebeurt per 2 juli. Daarmee zijn eventuele oplevingen in grote lijnen te herkennen, stelt het ministerie. "Zodra alle rioolwaterzuiveringsinstallaties zijn toegevoegd is dit beeld gedetailleerder."

 

LEES OOK
H2O-bericht: RIVM test op 29 locaties rioolwater op aanwezigheid coronavirus
H2O-bericht: Coronavirus SARS-CoV-2 zat in december al in afvalwater in Italië

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.