0
0
0
s2sdefault

De grondwaterkwaliteit in Nederland wordt gemeten via verschillende meetnetten. Naast een landelijk meetnet beschikt iedere provincie ook over een eigen variant. In de ‘Feitenrapportage grondwaterkwaliteitsmeetnetten’ bepleit het RIVM de meetnetten en monitoringsprogramma’s te herzien.

Het landelijke meetnet, het Landelijk Meetnet Grondwaterkwaliteit (LMG), wordt onder andere gebruikt voor de Europese Nitraat-rapportage. De provinciale meetnetten leveren data voor bijvoorbeeld de Europese rapportage voor de Kaderrichtlijn Water.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzocht de manier waarop grondwaterkwaliteitsmeetnetten zijn ingericht en analyseerde hoe de metingen worden uitgevoerd.

Volgens het RIVM is de dataset van het Landelijk Meetnet Grondwaterkwaliteit consistent. Binnen dit meetnet wordt regelmatig, over een langere termijn en op vergelijkbare manier gemeten. Dat geldt niet altijd voor de provinciale meetnetten. Daar zijn volgens het Rijksinstituut verbeteringen nodig.

Het RIVM raadt aan de meetnetten/monitoringsprogramma’s te herzien om ook in de toekomst de beschikbaarheid van hoogwaardige grondwaterkwaliteitsgegevens te garanderen. Hiermee, zo schrijft het RIVM in de feitenrapportage, is in 2017 al een start gemaakt.

Het RIVM wil dat bij de verdere verbetering robuuste monitoring en een uniforme manier van dataverzameling centraal staan. Gelet op de provinciale monitoringprogramma’s meent het RIVM dat, hoewel de provincies al stappen in de goede richting hebben gezet, het databeheer nog niet volledig op orde is. 

 

MEER INFORMATIE
Feitenrapportage grondwaterkwaliteitsmeetnetten (pdf)

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.