0
0
0
s2sdefault

De grondwaterkwaliteit in Nederland wordt gemeten via verschillende meetnetten. Naast een landelijk meetnet beschikt iedere provincie ook over een eigen variant. In de ‘Feitenrapportage grondwaterkwaliteitsmeetnetten’ bepleit het RIVM de meetnetten en monitoringsprogramma’s te herzien.

Het landelijke meetnet, het Landelijk Meetnet Grondwaterkwaliteit (LMG), wordt onder andere gebruikt voor de Europese Nitraat-rapportage. De provinciale meetnetten leveren data voor bijvoorbeeld de Europese rapportage voor de Kaderrichtlijn Water.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzocht de manier waarop grondwaterkwaliteitsmeetnetten zijn ingericht en analyseerde hoe de metingen worden uitgevoerd.

Volgens het RIVM is de dataset van het Landelijk Meetnet Grondwaterkwaliteit consistent. Binnen dit meetnet wordt regelmatig, over een langere termijn en op vergelijkbare manier gemeten. Dat geldt niet altijd voor de provinciale meetnetten. Daar zijn volgens het Rijksinstituut verbeteringen nodig.

Het RIVM raadt aan de meetnetten/monitoringsprogramma’s te herzien om ook in de toekomst de beschikbaarheid van hoogwaardige grondwaterkwaliteitsgegevens te garanderen. Hiermee, zo schrijft het RIVM in de feitenrapportage, is in 2017 al een start gemaakt.

Het RIVM wil dat bij de verdere verbetering robuuste monitoring en een uniforme manier van dataverzameling centraal staan. Gelet op de provinciale monitoringprogramma’s meent het RIVM dat, hoewel de provincies al stappen in de goede richting hebben gezet, het databeheer nog niet volledig op orde is. 

 

MEER INFORMATIE
Feitenrapportage grondwaterkwaliteitsmeetnetten (pdf)

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Dit heet PARTICIPATIE en daar valt voor de overheid nog veel te leren. Met name het HHNK zit nog in de fase dictatuur of welk ander synoniem daarin passend is.
Misschien kan je ook proberen om water besparen leuker te maken, kijk eens op mijn website www.dickytec.net
Knappe technologie die Nereda!
Mooi initiatief! Nóg duurzamer is om in te zetten op preventie (alle domeinen). Dan zijn er (veel) minder medicijnen nodig, komen er minder medicijnresten in het afvalwater, etc.
Hier maak ik me echt zorgen. 0 betekent immers 0, dus niks. Als er 0 PO4 of NH3 in je zuivering zit, dan doet hij het niet meer. Kan dan net zo goed < 0 zijn (tekort dus). Ik denk dat getallen net boven 0 een prima compromis kunnen worden, maar ja, is dat politiek uit te leggen?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.