Vorige week besloot waterschap Rivierenland twee bevers, die zich hadden ingegraven in de Waaldijk bij Wamel, af te laten schieten. De afgelopen jaren werden in Limburg al tientallen bevers afgeschoten. Mathieu Gremmen, heemraad van Rivierenland, noemt het hoog tijd voor een nationale beverstrategie: ‘onze kwetsbare infrastructuur loopt gevaar’.

In Nederland leven naar schatting ruim 5000 bevers, nadat deze dieren in 1988 voor het eerst weer werden ingezet. Volgens Mathieu Gremmen, heemraad van Rivierenland, bevindt een derde van de Nederlandse bevers zich in het beheersgebied van zijn waterschap. “Ze zijn indertijd uitgezet in de Biesbosch en de Gelderse Poort, dus precies aan de uiteinden van ons gebied. Ons rivierenlandschap biedt vervolgens een ideale habitat.”

Mathieu GremmenMathieu GremmenBij de Waaldijk in Wamel hadden twee bevers een plek gevonden. “Natuur en veiligheid botsten hier op elkaar”, vast Gremmen samen. “Bevers beginnen onder water met graven. Ze maken gangen van 80 centimeter tot een meter en verblijfplaatsen met een doorsnee van twee meter. In Wamel deden ze dat ook nog in de teen van de dijk. We hadden al eerder schade hersteld en gangen gedicht, maar bevers zijn echte territoriumdieren en de gangen keerden steeds terug. De risico’s voor een dijkdoorbraak, zelfs als het water niet extreem hoog zou staan, werden te groot.”

De heemraad benadrukt dat het waterschap volgens een vastgesteld protocol, en in overleg met de provincie en natuurorganisaties, tot het besluit is gekomen de dieren af te schieten. “Er is geprobeerd om de dieren te verplaatsen, maar binnen ons beheersgebied zitten ze al overal en in andere regio’s werden ze ook niet hartelijk welkom geheten. De bever is een prachtig dier en het doet je pijn in je hart. Maar als er niks anders werkt, als verplaatsen dus niet kan en als de schade aan de dijk te groot dreigt te worden, dan is dit wel de laatste optie.”

En Gremmen verwacht dat de belangen van de bever en de Nederlandse infrastructuur in de toekomst vaker zullen botsen. “Denk niet dat de schade, die al aanzienlijk is, alleen bij rivierdijken voorkomt. Het is echt breder dan dat. We krijgen ook meldingen van beverholen bij spoordijken en onder fietspaden. En ze komen ook in de woonwijken, vorige week kreeg ik een melding van elf holen in een wijk in Nijmegen.”

De groeiende beverpopulatie is voor Gremmen aanleiding een dringende oproep aan het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit te doen om de regie te nemen en een landelijke beleidsstrategie uit te werken. “Het gaat er mij echt niet om dat ik dieren wil elimineren, maar ik wil wel dat er nagedacht wordt over de vraag hoe we in dit land omgaan met de bever. Want als we niks doen, dan zijn er straks meer dan tien- of twintigduizend en daarmee groeien dus ook de veiligheidsrisico’s.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

“De waterkwaliteit is op orde”, dat is een hele geruststelling. Al ben ik bang dat hier een verkeerd zinnetje in het artikel geslopen is.
deed de PvdA ook nog ergens mee of wordt deze partij door de schrijver van dit artikel geboycot???
H. Laros H2O/Waternetwerk
Leuk om aan te haken. Waar wordt de win-win gerealiseerd??
Zo zie je maar wie als expert mag optreden met de dikste beurs. Toevallig kost zo’n damwand ook nog veel geld en wie betaalt dat: de burger van Nederland. Rijkswaterstaat stort het in het water om te paaien, van wie……
Bij de discussie over natuurlijke systemen komt altijd de opmerking over benodigde ruimte naar voren. Hoeveel is dat?
In het genoemde Stowa rapport wordt een onderscheid gemaakt naar:
Op basis van de nadere uitwerking kunnen technologen en beleidsmedewerkers van waterschappen een gefundeerde keuze maken voor een natuurlijk systeem, afhankelijk van de specifieke situatie op een RWZI en de gekozen opties:
A. Toepassing van een enkel systeem als ‘stand alone’ techniek als uitbreiding van de RWZI, voor upgrading van het effluent (afloop nabezinktank).
B. Als inpassing in een integraal natuurlijk systeem wat naast effluentbehandeling ook recht doet aan de omgeving en waarbij functies zoals het creëren van natuurlijk, levend water, effluentbuffering, recreatie en natuur gecombineerd worden.
De Waterharmonica's nemen de meeste ruimte in, zeker omdat voor een goede verwijdering van medicijnen laag tot zeer lage belaste Waterharmonica's nodig zijn (zie ook Stowa 2013-07). Dus een hydraulische belasting van zeker niet meer dan 0,05 m/dag. Ofwel een ruimte beslag van 2,5 tot 3,75 m2 per inwoner.
Het totale debiet aan gezuiverd afvalwater in Nederland is ca. 2.000.000 m3 per jaar (CBS, data 2020). Dit zou dan neerkomen op een totaal netto ruimte beslag van 4.000 ha in heel Nederland. Zeg 5.000 tot maximaal 10.000 ha. Dit lijkt veel, maar het is wel met gestapelde belangen en mogelijkheden. Stel 25 cm waterberging: 10.000.000 waterberging, stel dat een kwart van de Waterharmonica's als KRW-waardig wordt beschouwd (is best wel reëel): 500 tot 1.000 ha.... En dan nog recreatie, natuur, CO2-vastlegging, stikstofrechten? Vrienden maken, bufferzones rond de rwzi's. Een voorbeeld van een zoektocht, uitgevoerd door het Wetterskip Fryslân: http://www.waterharmonica.nl/reports/LW289-47_005-rapd02-waterharmonica.pdf. Op weg naar 2027?
Ruud Kampf
Rekel/water

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!